[CSS] IE i szczelina pomiędzy divami

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

[CSS] IE i szczelina pomiędzy divami

Post autor: Marcin Kalisz »

Jak w temacie.... robię stronę gdzie występują dwa divy jeden nad drugim i mają kontynuującą się grafikę. Wszystko dobrze w Operze i FF, ale IE wyświetla pomiędzy nimi odstęp. W obu divach znajdują się elementy float: left - być może to jest problemem. Stronka znajduje się tutaj: www.a3-design.pl/link/

PS.
Te dziwne kolory to jedynie pokolorowane divy - zawsze tak robie by dokladnie widziec co mi sie rozlatuje :)
Stig
Administrator

Re: [CSS] IE i szczelina pomiędzy divami

Post autor: Stig »

Wyzeruj wielkość czcionki dla odpowiedniego div'a. Ten temat był przed czterema dniami poruszany w topicu "[XHTML/CSS] Strona rozlatuje się pod IE".
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

Dzięki za pomoc :) Ale to rozwiązanie budzi pewne obawy...

1. Czy Google nie uzna zerowej wielkości czcionki za próbę spamowania? My wiemy, że nie ma tam tekstu, ale czy Google wie? :)

2. W moim przypadku pomogło nadanie zerowej czcionki poprzedzającemu divovi - w tym przypadku znajduje się tam film flash. Co byłoby gdyby w tym divie zamieszczony był tekst? Czy istnieje wtedy możliwość dodatkowo nadania wielkości czcionki dla paragrafu w kodzie strony np. używając SPAN?

Z góry dzięki
Pozdrawiam
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

AD1. Szczerze mówiąc nie wiem. To pytanie raczej do specjalistów od SEO. Jadnakże wydaje mi się, że Google powinno zauważyć, że zerową wielkość czcionki nadajemy elementowi, w którym nie ma żadnego tekstu, a więc nic nie ukrywamy. Poza tym: czy Google wogóle sprawdza arkusz stylów?

AD2. Zachowanie badzIEwia w różnych sytuacjach już nie raz mnie zaskoczyło, więc trudno mi coś prorokować, jednakże zdaje mi się, że jeśli jakikolwiek tekst znajdowałby się w tym elemencie przedstawiony problem wogóle by nie występował.
ODPOWIEDZ