Template Flash - brak polskich znaków

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
marionelli

Template Flash - brak polskich znaków

Post autor: marionelli »

Witajcie, dziś dołączyłem do forum, toteż na początek chciałbym się przywitać - Witajcie! ;) Pewnie już niejedonokrotnie wątek powyżej był poruszany i z pewnością na wstępie Pan Moderator wąściknei się widząc post o tej treści... niemniej... mam wrażenie, że temat ten nei został jak dotąd dogłębnie zdebugowany i wstecznie zrekonstruowany ;) Uważam że opisanie tego tematu, byłoby przydatne wszystkim webmasterom którzy nie opanowali jescze wszystkich technologii na poziomie ninja lub jedi, a przecież z pewnością ocierają się z takimi tematami jak ten.
Dlatego chciałbym wszcząć wątek, templatów storn pochodzących ogólnie z internetowego kosmosu. Oburzających się na myśl o kupnym templejcie, pragnę prosić o chwilę refleksji (bo przecież jedynie dobrze działajacy template istnieje wtedy, kiedy sam go napiszę) i ciepłe wspomnienie chwil, kiedy sami zaczynali swoją trnsscendentną wędrówkę przez webmastering :)
Toteż pragnę przedstawić taki oto kejsik: strona flashowa.
Uruchamią ją plik html, ten zaczytuje XML'a który uruchamia swf'a. Super! żadna polska czcionka się nie ładuje. Konwersja pliku XML do UTF-8 nic nie zmienia. Próbowałem konwertować plik gżegżółką, w edytorze KeD zmieniłe opcje ustwienia kodowania aplikacji na UTF-8 i zmieniłem stornę pliku na tenże. Zero zmian. Stąd przypuszczenie, że za całość być może odpowiada jakiś plik AS lub inne cudo. Probelm w tym że nie wiem do końca gdzie szukać, co zmiemnić i ew. jak ponownie skompilować całość aby zechciało świecić polską czcionką. I tym otoo soposobem, cchiałbym przyczynić się do rozłożenia wątku na czynniki 1sze co być może ułatwi życie przyszłym poszukującym :) Wielka prośba o wpisy :)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Template Flash - brak polskich znaków

Post autor: Marek_bf »

Wydaje się, że polskie znaki nie zostały dołaczone do pól tekstowych. Wybierz opcję Embed pola tekstowego, w polu Also... wpisz polskie znaki małe i duże.
marionelli

Hej Adminie, właśnie tego typu sugestie układają się w jedyny słuszny kierunek działań. Problem w tym, że plik z tekstem wyświetlanym przez stronę mam w XML'u. We flashu, trudno jest mi zidentyfikować odpiwednią wartswę i klatkę, mogę prosić o jakąś sugestię?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Trudno o sugestię, musisz w bibliotece flasha odnaleźć wszystkie dynamiczne pola tekstowe i dołączyć we wspomniany wcześniej sposób polskie znaki.
marionelli

Witajcie, jest jakaś metoda na odnalezienie wszystkich pól tekstowych?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Włącz Movie Explorer (alt + f3) zaznacz tylko Show: Show Text i eksploruj :)
marionelli

Guys - zmajstrowałem :B W skrócie, UTF, embadowanie fontów i ponowna publikacja. Działa! Dziękuję wszystkim za pomoc :)
marionelli

Mam jescze jedno zapytanie; jak zrobić wewnątrz XML'a link w stylu a href do innego guzika\miejsca na tej samej stronie? PLease help!
ODPOWIEDZ