[Apache] Jak zrobić serwer wirtualny?

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Zenobi
Nowy
Nowy

[Apache] Jak zrobić serwer wirtualny?

Post autor: Zenobi »

Jak na LOKALNYM komputerze (Win XP) skonfigurować wirtualny serwer pod Apaczem? Chciałbym, aby zamiast wpisywać „localhost” można było wywołać lokalną stronę WWW wpisując do przeglądarki „moja_nazwa”. Jeśli błądzę, to proszę o oświecenie!
Zna ktoś jakiś poradnik? Przejrzałem jedną książkę i kilka artykułów znalezionych w sieci, ale nic nie pomagają. Pewnie jest jakiś problem ze ścieżkami (?) dostępu. Znane mi poradniki NIE opisują przypadku serwera lokalnego.
stormfly
Kontakt:

Re: [Apache] Jak zrobić serwer wirtualny?

Post autor: stormfly »

W pliku httpd.conf wpisujesz :

<VirtualHost *>
ServerName nazwa_twoja
DocumentRoot c:/sciezka/
</VirtualHost>

Niestety nie wiem jak to jest pod windowsem... ale w linuksie trzeba jeszcze dopisać w pliku /etc/hosts, ale jako wieloletni użytkownik windowsa powinieneś coś takiego zlokalizować.

127.0.0.1 localhost nazwa_twoja
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Gdzieś w dokumentacji Krasnala 2.7 widziałem coś takiego, nawet się z tym bawiłem i działało.
Zenobi
Nowy
Nowy

Post autor: Zenobi »

Dzięki pomogło!
Tylko trzeba jeszcze pamiętac, aby dodać te nazwy serwerów wirtualnych również w pliku "hosts".
ODPOWIEDZ