Jak na LOKALNYM komputerze (Win XP) skonfigurować wirtualny serwer pod Apaczem? Chciałbym, aby zamiast wpisywać „localhost” można było wywołać lokalną stronę WWW wpisując do przeglądarki „moja_nazwa”. Jeśli błądzę, to proszę o oświecenie!
Zna ktoś jakiś poradnik? Przejrzałem jedną książkę i kilka artykułów znalezionych w sieci, ale nic nie pomagają. Pewnie jest jakiś problem ze ścieżkami (?) dostępu. Znane mi poradniki NIE opisują przypadku serwera lokalnego.
[Apache] Jak zrobić serwer wirtualny?
Re: [Apache] Jak zrobić serwer wirtualny?
W pliku httpd.conf wpisujesz :
<VirtualHost *>
ServerName nazwa_twoja
DocumentRoot c:/sciezka/
</VirtualHost>
Niestety nie wiem jak to jest pod windowsem... ale w linuksie trzeba jeszcze dopisać w pliku /etc/hosts, ale jako wieloletni użytkownik windowsa powinieneś coś takiego zlokalizować.
127.0.0.1 localhost nazwa_twoja
<VirtualHost *>
ServerName nazwa_twoja
DocumentRoot c:/sciezka/
</VirtualHost>
Niestety nie wiem jak to jest pod windowsem... ale w linuksie trzeba jeszcze dopisać w pliku /etc/hosts, ale jako wieloletni użytkownik windowsa powinieneś coś takiego zlokalizować.
127.0.0.1 localhost nazwa_twoja
-
ooo_michal
- Przelotem

Gdzieś w dokumentacji Krasnala 2.7 widziałem coś takiego, nawet się z tym bawiłem i działało.
Dzięki pomogło!
Tylko trzeba jeszcze pamiętac, aby dodać te nazwy serwerów wirtualnych również w pliku "hosts".
Tylko trzeba jeszcze pamiętac, aby dodać te nazwy serwerów wirtualnych również w pliku "hosts".