[grafika] jak zacząć?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
luccc

[grafika] jak zacząć?

Post autor: luccc »

Serdecznie witam wszystkich :!:

Bardzo chcę zając się grafiką www ale nie wiem czemu poświęcić czas - jakiemu programowi - Photoshop, moze Paint Shop Pro ... :?:

Jakie macie sugestie co do nauki - ksiazki, kursy ...

Reasumujac --- jak zaczac przygodę z grafika www :?:

Wielkie dzieki ...
:arrow: luccc.
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Photoshop

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

1. Photoshop
2. Fireworks
3. Flash

Tutoriale, tutoriale i jeszcze raz tutoriale oraz (ja tak robiłem) łazisz po Internecie i wyszukujesz jakieś ładne ("wypasione") stronki, patrzysz jakie są efekty na nich zawarte, następnie drukujesz sobie taką stronkę i w odpowiednim Programie próbujesz skopiować ten efekt (tylko nie wykorzystuj go nigdzie, będzie to plagiat - tylko jako ćwiczenie). Generalnie uważam, że nic tak nie pomaga, jak ćwiczenia, tutoriale, kursy itd. Wiedza teoretyczna na początek się przyda, ale nie za dużo :wink:
Hygin
Moderator
Kontakt:

Re: [grafika] jak zacząć?

Post autor: Hygin »

Nie zgadzam się z mioim przedmówcą, wg mnie najlepszym programem graficznym jest Corel Photo Paint :-D . Flasha też nie pominę, a do małych (naprawdę małych) obrazków dobry jest Paint :lol: .
Fancy
Kontakt:

Post autor: Fancy »

Hygin napisłeś że lepszym programem niż photoshop jest corel photo paint (to wynikało z twojej wypowiedzi). Czy możesz swoje zdanie jakoś uargumentować?
Sam używam photoshopa z którego korzysta również większość profesjonalnych grafików, webmasterów i polecam jego naukę ze względu na rozbudowane opcje programu oraz łatwą dostępność do materiałów edukacyjnych.
Narzil
Nowy
Nowy

Post autor: Narzil »

Ja również tak jak Krzysztof i Fancy polecam Photoshopa.
Fancy pisze:Sam używam photoshopa z którego korzysta również większość profesjonalnych grafików, webmasterów i polecam jego naukę ze względu na rozbudowane opcje programu oraz łatwą dostępność do materiałów edukacyjnych
Rzeczywiście tutoriali można znaleźć wiele. Photoshop jest dosyć łatwy w obsłudze i jak Fancy powiedział ma wiele rozbudowanych funkcji. Więc polecam zacząć naukę grafiki z Photoshopem, chociaż każdy może mieć inne zdanie dot. programów graficznych.

Pozdrawiam.
mega
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: mega »

Co tu durzo gadać pozwole sobie porównać Corela i PS do ubioru ludzi :

wyobraź sobie, że Corel facet elegandzko ubrany w sweterku i markowych jeansach, natomisat PS to gość w garniturze Armani... :lol: :lol: :lol:
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Hygin Delimat pisze:[...]najlepszym programem graficznym jest Corel Photo Paint [...]
dawno mnie tu nie było, a takich herezji dlugo nie slyszalem...
Fancy
Kontakt:

Mayhen pisze:
Hygin Delimat pisze:[...]najlepszym programem graficznym jest Corel Photo Paint [...]
dawno mnie tu nie było, a takich herezji dlugo nie slyszalem...
Każdy ma prawo do własnego zdania...
van Meegeren
Nowy
Nowy

Post autor: van Meegeren »

herezji, powiadasz, mayhen?
ja w photo-paincie siedzę od paru lat i powiem ci tyle - nie trafił mi się np. tutorial dla photoshopa, którego bez problemu nie dałoby się wykonać w photo-paincie z uzyskaniem niemal identycznych efektów. więc nie ma aż tak duużej różnicy, jak się wszystkim wydaje :| .
ale dla kogoś kto zaczyna - polecałbym jednak photoshopa - bo jest najpopularniejszy i nie będzie problemów z plikami źródłowymi grafy (*.psd everywhere :wink: ) + flashek, jak wszyscy, do animacji i bannerów.
pzdr
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

pisz sobie co chesz - twoje zdanie, ale z pisaniem
najlepszym programem graficznym jest Corel Photo Paint
zgodzic się nie moge, to nie ta liga.
Fancy
Kontakt:

nie ma sensu się tu kłócić z powodu jakiejść błachostki. Pamiętaj tylko że tam było napisane "wg. mnie najl....." a nie "najl...." , to chyba różnica :wink:
ODPOWIEDZ