[Dyskusja] Najlepsze pozycjonowanie

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
P.Majewski
Kontakt:

Re: [Dyskusja] Najlepsze pozycjonowanie

Post autor: P.Majewski »

W Polsce jak "grzyby po deszczu" rodzą się nowe firmy oferujące usługę pozycjonowania. Ceny są dość drogie. Przykładowo za 1 słowo, pod którym w Onet.pl nasza strona będzie przez miesiąc na pierwszym miejscu zapłacimy ok. 100zł. Czy to się opłaca?
Mój klient na przestrzeni ostatniego roku dostawał średnio 1500 osób z wyszukiwarek. Te 1500 osób była dla niego warte mniej więcej 15 tysięcy złotych dochodu MIESIĘCZNIE.

Za pozycjonowanie w Onet.pl i WP.pl dla 8 słów policzyłem sobie między 1000 a 1500 złotych - jednorazowo.

Te zapłącone mi pieniądze zarobiły mu bezpośrednio 120 do 150 tysięcy złotych (100 razy więcej)

Odpowiedź na pytanie "Czy to się opłaca" brzmi: zależy od 2 czyników:

1. od tego jak bardzo skuteczną masz stronę, a dokładniej ile dla Ciebie wart jest jeden odwiedzający.

2. od tego ile jest średnio dziennie zapytań o wybrane przez Ciebie słowa np. w Onet.pl (takie dane uzyskuję drogą mi znaną od onetu ;)).

Jeśli więc masz stronę hobbystyczną lub ledwo zarabiająco - nie. W innym przypadku tak. 100 złotych za jedno słowo to raczej dolna granica cenowa dobrego pozycjonowania.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

P.Majewski pisze: Odpowiedź na pytanie "Czy to się opłaca" brzmi: zależy od 2 czyników...
Ze skutecznością owszem, zgoda, ale myślę, że nie ma aż tak dużo stron w Polsce, gdzie kazdy inny IP zarabia określone pieniądze dla właściciela seriwsu. Może i są (sam podałeś przykład własnej strony o szkołach), ale jest ich mało, a my rozpatrujemy kwestię pozycjonowania dla firm, które liczą jedynie na to, że ich oferta jest korzystna i moze ktoś się na nią skusi..
P.Majewski pisze:Jeśli więc masz stronę hobbystyczną lub ledwo zarabiająco - nie.
Będę się kłócił :wink: Zdecydowanie tak, bo np. sam oferujesz naukę pozycjonowania, my wprowadzamy stopniowo i bodaj kilka serwisów, na których znalazłem teksty o pozycjonowaniu (mówię o polish seo) i wystarczy chwila nauki, cierpliwości, a stronę można niskim nakładem kosztów (abonament choćby u Ciebie ok.50zł) wynieść na szczyty. Czy sie mylę?
P.Majewski
Kontakt:

Masz całkowitą rację (zwłaszcza z tym moim abonamentem) ale moja odpowiedź ("nie") w przypadku stron hobbystycznych dotyczyła wynajmowania profesjonalnej firmy bo o to było pierwsze pytanie w tym wątku.

Pozycjonować ZAWSZE się opłaca (zapewne jeszcze przybnajmniej przez kilka lat)

Płacić firmie za pozycjonowanie - opłaca się zależnie od ww. 2 czynników.

W przypadku mojej strony sam chyba wynajmę firmę pozycjonującą bo nie mam czasu się tym zajmować - szewc chodzący w butach konkurencji ;-).
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

P.Majewski pisze:W przypadku mojej strony sam chyba wynajmę firmę pozycjonującą bo nie mam czasu się tym zajmować - szewc chodzący w butach konkurencji ;-).
Ot chroniczny brak czasu twórców WWW, skąd ja to znam :wink:
Uważam, że tym miłym akcentem można zakończyć dyskusję. Kolejne z serii pozycjonowania już niebawem.
chudkiewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: chudkiewicz »

Może na koniec, skoro podczas nieobecności nie miałem okazji wyrazić
swojego zdania. Dodam jedynie, że bardzo mi sie nie podoba fakt
udostępniania informacji na temat pozycjonowania za jedyne 50 zł miesięcznie,
To troche nie fair. Próbujemy, doszkalamy się, zdobywamy co i raz informacje,
gdzie jak, w jaki sposób.. i jest to sprzedawane..
Oczywiście brawo dla P.Majewskiego za pomysł, kto pierwszy ten lepszy.
Skoro potrafisz Piotrze pozycjonować skutecznie, moim zdaniem powinieneś
te wiadomości zachować dla siebie. Można się doszukiwać w tym wszystkim
przejawu altruizmu, lecz nie do końca go znajdziemy.

Pozyjonowanie będzie nadal skuteczną formą emarketingu, lecz w niedługim czasie strony hobbystyczne będą na pierwszych miejscach ;)
P.Majewski
Kontakt:

Skoro potrafisz Piotrze pozycjonować skutecznie, moim zdaniem powinieneś te wiadomości zachować dla siebie.
Nie mam czasu zajmować się pozycjonowaniem ani dla moich klientów ani dla siebie. Zrezygnowałem z tego (niezłego) zajęcia gdy Onet.pl i WP zaczęły mnie denerwować swoimi algorytmami i wydłużać czas oczekiwania na indeksację.

Niemądrze (*) marnować to co wiem. Dlatego sprzedaję to co wiem na dwa sposoby. Tym, którzy (myślą, że) potrafią robić marketing jeśli dostaną konkretne porady w postaci abonamentu, z resztą rozmawiam indywidualnie.

(*) z pkt. widzenia kapitalisty, którym jestem.
feder1

WWW wszędzie to ma sens

Post autor: feder1 »

Zgadzam się z nin adresy www musi byc wszędzie dokładnie na każdym dułgopisie i kartece ale jest małe ale na stronie musi być cos czego nie ma w biurze i jakiś dokument lub formularz wtedy strona bedzie miała sens. Jeśli chodzi o pozycjionowanie to ma ono sens w wypadku skelpu internetowego. Natomiast smieszne wydaje mi się oferowanie pozycjonowani szewcą czy innym branżą.
bth

Post autor: bth »

Witam,

chciałbym się dowiedzieć z jakiego to powodu promowanie w wyszukiwarkach strony szewca ("lub innej branży") mija się z celem, tudzież jest śmieszne?

To raz. Dwa - mimo całej mistycznej otoczki i ezoterycznego charakteru wiedzy o pozycjonowaniu: to naprawdę nie są tajne kombinacje słów kluczowych, które po wstawieniu na stronę powodują szaleństwo engine'ów wyszukujących, skutkując pierwszymi miejscami.

To zbiór zasad i prawideł, do których średnio inteligentny człowiek jest w stanie dotrzeć i przyswoić je w ciągu miesiąca czy dwóch. Pan Majewski tę wiedzę sprzedaje, jego prawo. W jego przekazie ciekawsza niż sam fakt sprzedaży tej wiedzy jest właśnie owa propaganda ezoteryki. Magiczne "keyword density", tajemnicze preferencje smakowe spider'ów i inne niedostępne zwykłemu śmiertelnikowi czynniki... a tak naprawdę od zawsze dobra kombinacja tytułu, opisu w <meta> i słów kluczowych działa cuda :-)

Dowód: miejsce w pierwszej piątce w onecie po searchu: "sklep z płytami", "reggae", "płyty winylowe". No magic inside.
blazatek
Kontakt:

Post autor: blazatek »

Witam

Jestem tu nowy ale przygladalem się dyskusji z zaciekawieniem

Pozycjonowanie oplaca sie zawsze i wszedzie ale zeby pozbyc sie wad pozycjonowania nalezaloby ustanowic jakies standardy

Ciezko tutaj mowic o jednolitych standardach pporownywalnych np ze stantardem TCP/IP ale bardzo duzo branzy dalo by towarzystwo czy tez incjatywa ktorej czlonkowie przestrzegaliby konkretne wymogi zawarte w jednym dokumencie.

Mysl wyczytana bodajrze na google-watch.org dotyczy USA

Firma ktorej strone nie jest zaindeksowana w google moglaby w ogole nie istniec.

Duze firmy ktroe stac na portale korporacyjne musza tylko zaistniec w wyszukiwarkach po rozpoczeciu pozycjonowania w przypadku google zajmie sie nimi fresh bot wiec na wyniki nie trzeba czekac dlugo.

Duze witryny maja dobrze male zle bo niedaleka hegemonia google na naszym rynku jest pewna

Wszystkich ktorych razi brak ogonkow przepraszam ale wyznaje filozofie futurystow (czesciowo)
Mevius
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mevius »

a mi tylko poprzez odpowienie słowa kluczowe, tytuł, budowa strony udało się osiągnąć na wyszukiwarce wp.pl takie oto wyniki:

tweak - 5 pozycja serwis, 4 forum
imesh - 4 pozycja serwis, 6 forum
hardware - 5 pozycja serwis, 9 forum
overclocking - 6 pozycja serwis, 5 forum
software - 20 pozycja serwis (jeszcze na 1 stronie)

muszę troszkę się teraz zająć google ponieważ tutaj jest gorzej :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

A ile zapłacić za wypozycjonowanie strony w wyszukiwarkach?

To się płaci w zależności np. tak

Wyszukiwarka: wp.pl
Słowo kluczowe : Jan

I za to np. się płaci dana kwotę czy za wszystkie wyszukiwarki jakie podamy i za wszystkie słowa kluczowe?

Ile zapłacić aby nie być na tym stratnym? Względem aby poprostu nieprzepłacić?
blazatek
Kontakt:

Post autor: blazatek »

zalezy co chcesz i ile slow kluczowyh

jezeli chcesz zaistniejc tylko w onecie i moze w wp to niezbyt duzo wydasz
jezli chodzi o gogole to sprawa jest bardziej skompikowana bo tutaj meta nie wystarczaja to juz kosztuje drozej

druga kwestia jest to czy potrzebujesz jednorazowej akcjo czy stalej kampanii ?

wiecej info napisz na priv
S.Kacperski
Kontakt:

Post autor: S.Kacperski »

(...) Ale po pierwsze: skąd mają to wiedziec? (...)

Ja wiem z internetu ! Banalna odpowiedz ale taka jest prawda, za wiedze ktora posiadam aktualnie na temat pozycjonowania nie zaplacilem ani grosza a udalo mi sie dobic na pierwsze miejsce w googlach pod haslem "Photoshop tutorials" (niestety dzisaj juz spadlem :( bede plakal ;]) Bylo to moje 2 pozycjonowanie... poprostu bylem w szoku ! Wiem ze brakuje mi jeszcze wiedzy na ten temat...ale bede sie staral :twisted: Musze odzysakc moja pozycje :]

Taka mala dygresja :P
Bartek Damek
Kontakt:

Post autor: Bartek Damek »

Witam

Niestety późno, dopiero teraz trafiłem na temat. Witam wszystkich znjomych i nowych.

Pozycjonowanie jest opłacalne tak jak napisał P.Majewski. Jeżeli wydasz na pozycjonowanie 100 złotych miesięcznie, a zarobisz 1000 złotych miesięcznie to każdy wie że to się opłaca.

Pozycjonowanie nie jest jednak złotym środkiem.

Prowadze firme która zajmuje się pozycjonowaniem dla ok 300 klientów z moich obserwacji kilku letnich wynikają następujące wnioski:
- rezygnują firmy ze słabą ofertą i nie przystosowaną stroną do sprzedawania czegokolwiek w internecie;
- nieprawdą jest że nie pozycjonują się duże firmy, bo wśród moich znajdują się sp. z o.o. i S.A. ;
- bardzo wiele małych firm które pozycjonuje, pozyskuje zamówienia tylko przez internet;
- dlaczego warto zlecić pozycjonowanie, szybciej i lepiej, ceny nie są znowu też tak wysokie, a jeśli kogoś przerażają tzn. że jego strona nie zarabia a to jest problem ze stroną nie z pozycjonowaniem
- są wyjątki wśród polskich firm, które sądzą że polska to USA i można sprzedawać pozycjonowanie za gigantyczne ceny;
- z drugiej strony pozycjonowanie nie może być za tanie jest to ciężka praca, która wymaga ciągłej nauki, bez pomocy podręcznikowej;
- dla małej nowej firmy z dobrym produktem powinno to być na pierwszym miesjcu w wydatkach na reklamę;
- bardzo duże firmy mają budżet na bardzo duże kampanie dla nich pozycjonowanie nie jest aż tak skuteczne bo klientów zdobywają z wielu źródeł, co nieznaczy że to pomijają, często mają swoich speców którzy nad tym siedzą, dlatego nie wynajmują firm zewnętrznych;
- mam też małe firmy, które same się pozycjonowały na początku, ale wcześniej czy później taniej wychodzi wynajęcie firmy zewnętrznej;
- strony hobbystyczne to już inna sprawa, której nie poruszam bo się tym nie zajmuje;
- pozycjonowanie nie musi tez generować dochodu bezpośredniego wszystko zależy od celu jaki ma generować strona;

Serdecznie Pozdrawiam
Bartek Damek
don

Post autor: don »

eeh,

ja pozycjonowania nauczłem się podglądając meta innych stron które były w czołówce po spisaniu danego słowa. Kupiłem na allegro 2, 3 e-book - i poznałem podstawy. Wydawało mi się że jestem mistrzem świata! ...

Potwierdzeniem tego się stało to jak moj serwis przez miesiac pojawial sie na 1 miejscu w onecie po wpisaniu telekomunikacja polska lub neostrada lub dsl i jeszcze kilka innych. SZOK - z samych tych slow okolo 200 wejsc z samoego onetu.

Ale ... jak szybko i niezaleznie ode mnie to sie stalo tak szybko zeszlo z topu. Teraz wyswietla sie gdzies na szarym koncu po tych slowach kluczowych.

PODSUMOWANIE :

Wypromować to nie sztuka - sztuka utrzymać sie za samej górze !
ODPOWIEDZ