Mój klient na przestrzeni ostatniego roku dostawał średnio 1500 osób z wyszukiwarek. Te 1500 osób była dla niego warte mniej więcej 15 tysięcy złotych dochodu MIESIĘCZNIE.W Polsce jak "grzyby po deszczu" rodzą się nowe firmy oferujące usługę pozycjonowania. Ceny są dość drogie. Przykładowo za 1 słowo, pod którym w Onet.pl nasza strona będzie przez miesiąc na pierwszym miejscu zapłacimy ok. 100zł. Czy to się opłaca?
Za pozycjonowanie w Onet.pl i WP.pl dla 8 słów policzyłem sobie między 1000 a 1500 złotych - jednorazowo.
Te zapłącone mi pieniądze zarobiły mu bezpośrednio 120 do 150 tysięcy złotych (100 razy więcej)
Odpowiedź na pytanie "Czy to się opłaca" brzmi: zależy od 2 czyników:
1. od tego jak bardzo skuteczną masz stronę, a dokładniej ile dla Ciebie wart jest jeden odwiedzający.
2. od tego ile jest średnio dziennie zapytań o wybrane przez Ciebie słowa np. w Onet.pl (takie dane uzyskuję drogą mi znaną od onetu
Jeśli więc masz stronę hobbystyczną lub ledwo zarabiająco - nie. W innym przypadku tak. 100 złotych za jedno słowo to raczej dolna granica cenowa dobrego pozycjonowania.