Link docelowy do wiadomości na danej stronie.

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
MarkMod

Link docelowy do wiadomości na danej stronie.

Post autor: MarkMod »

Witam, dopiero się zarejestrowałem bo potrzebuję pomocy. Jako że wcześniej tego nie używałem. Chodzi mi oto aby link prowadził do wiadomośći na tej samej podstronie. Np. klikam na Kontakt. i przeskakuje na kontakt na dole tej samej podstrony.

2. Pytanie dotyczy Macromedia Dreamveawer'a mx2004. Dlaczego nie moge robić spacji aby przesuwać tekst? :D Głupie pytanie ale cóż.

3. Pytanie dotyczy różnic :) Wynikających z przeglądarek. Robie stronke w Maromedia po czym w FF jest wszystko jak należy :D w IE już nIE !! nie widać połowy rzeczy :( co z takim fantem zrobić
Stig
Administrator

Re: Link docelowy do wiadomości na danej stronie.

Post autor: Stig »

MarkMod pisze:Chodzi mi oto aby link prowadził do wiadomośći na tej samej podstronie. Np. klikam na Kontakt. i przeskakuje na kontakt na dole tej samej podstrony.
W pierwszej kolejności docelowemu miejscu, do którego prowadzić ma link należy nadać identyfikator (np. kontakt). Aby to zrobić należy w danym miejsu wstawić znacznik a z atrybutem id o wartości "kontakt". Dodatkowo warto, aby w ramach tego znacznika pojawił się nagłówek sekcji, o której mowa. Np.

Kod: Zaznacz cały

<a id="kontakt"><h1>Kontakt</h1></a>
Następnie w linku, jako ścieżkę należy podać identyfikator ("kontakt") poprzedzony znakiem #. Np.

Kod: Zaznacz cały

<a href="#kontakt">Kontakt</a>
MarkMod pisze:2. Pytanie dotyczy Macromedia Dreamveawer'a mx2004. Dlaczego nie moge robić spacji aby przesuwać tekst? :d Głupie pytanie ale cóż.
Nigdy nie używałem Dreamveawer'a, więc nie wiem na jakiej zasadzie działa to, o czym piszesz, ale jeżeli produkt Macromedii w jakikolwiek sposób blokuje przesuwanie tekstu za pomocą spacji to chwała mu za to! Radzę poczytać trochę o css'owym atrybucie margin.
MarkMod pisze:3. Pytanie dotyczy różnic :) Wynikających z przeglądarek. Robie stronke w Maromedia po czym w FF jest wszystko jak należy :d w IE już nIE !! nie widać połowy rzeczy :( co z takim fantem zrobić
Jedyne co mogę polecić nie znając źródła owej strony, to ręczne hakowanie kodu, tak aby strona wyświetlała się poprawnie. Może tu coś znajdziesz.
ODPOWIEDZ