[css] czy mozna sie bez tego obyc?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[css] czy mozna sie bez tego obyc?

Post autor: the_foe »

mam troche wyrzutow sumienia :) nie uzywam css. Jakos mnie nie przekonuje. Po co mi uzywac style="font:12pt" skoro moge uzyc font size="12pt" ??? Jesli macie sile to mnie nawroccie.
lqx

Re: [css] czy mozna sie bez tego obyc?

Post autor: lqx »

Ponieważ gdy robisz stronę i ma ona (strona) dużo pod stron, a chcesz aby wszystko wyglądało w miarę podobnie robisz tylko plik *.css i do każdej strony dajesz link do tego pliku. W ten sposób zaoszczędzić można sporo czasu. Jeżeli chcesz wnieść jakąś zmianę do wszystkich stron to nie musisz na każdej stronie tego zmieniać tylko w jednym pliku!!
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

tyle ze...

lqx pisze:Ponieważ gdy robisz stronę i ma ona (strona) dużo pod stron, a chcesz aby wszystko wyglądało w miarę podobnie robisz tylko plik *.css i do każdej strony dajesz link do tego pliku. W ten sposób zaoszczędzić można sporo czasu. Jeżeli chcesz wnieść jakąś zmianę do wszystkich stron to nie musisz na każdej stronie tego zmieniać tylko w jednym pliku!!
ja nei uzywam cssa a nie musze zmieniac formatow w kazdej z podstron jesli chce zmienic wyglad calego derwisu. Zawsze rtobie uklad tabelaryczny. Poszczegolne stale czesci struktury tabeli laduje do osobnych pplikow a potem tylko include (); i po sprawie. Jako ze strona jest generowane z uzyciem ciagle tych samych szkieltow tabeli tak wiec wystarczy zmiana tuylko w tychze plikach poza tym zawsze mozna zapisac formaty w zwyklych zmiennych np. $paramteryczcionki="size '12pt' color='#333333 .... itd. I znow mamy wszytko pod jednym pliczkiem
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Niestety nie masz racji. Specyfikacja HTML 4.0 kwestię wyglądu strony pozostawia arkuszom stylów. Arkusz jest jeden (jeżeli masz go w osobnym pliku) a stron kilka, więc formatowanie nie jest ładowane za każdym razem. Wczesniej już wspomniane zmiany wymagają mniej wysiłku, a jeżeli chcesz zmienic strukturę strony to zmieniasz sam plik z HTML'em a nie mix formatu i wyglądu...
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

A ja powiem tak te znaczniki nie będą obsługiwane w XHTML'u(chyba że juz nie są) i jedyną rzeczą jaka będziemy używana do kontroli wyglądu będzie CSS i bez tego nie da się obyć. :)
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Ja jeszcze dodam że CSS z pewnością przyda się przy formatowaniu XML'a, który w końcu tak dynamicznie sie rozwija. Co prawda CSS nie jest może najlepsza metodą, ale dobrą i przydatną... :-D
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Css to jedno z najlepszych dobrodziejst html'a, nie wyobrażam sobie dużego serwisu na którym nie są użyte style i klasy etc.

style to bardzo dobra rzecz, jeszcze się do tego nawrócisz.
Lizard
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lizard »

stronki ktore nie uzywaja styli wygladaja jakos mizerniej zawsze... ale moze mi sie tylko wydaje :wink:
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

CSS to profesjonalny standart. Strony bez niego prawdopodowbnie nie pożyją długo. Ponieważ przeglądarki stają sie coraz nowsze i coraz bardziej (mimo wszytsko) zgodne ze standardem. Np. taka mozillia jest w 100% zgoda z najnowszą specyfkacją HTML. A najnowsza specyfikacja HTML dopuszcza tylko i wyłącznie formatowanie za pmocą CSS.
Nie mówie już o tym że CSS znacznie ułatwia pracę (jeden pliki który formatyje wszytskie pozostałe, a nie formatowanie wszytskich osobno).
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Łukasz Świerżewski »

Według mnie stosowanie CSS na stronach stało nie jakim standardem. Znacznie ułatwiają one prace i zapewniają nielada większe możliwości od samego HTML'a. Dla przykładu można porównać strony jakie istniały przed ich wprowadzeniem (choc rzadko ktos juz takie pamieta), a dzisiejsze wilekie (choc te mniejsze tez) serwisy, ktorych wygląd zawdzieczamy własnie stylom. Doswiadczeni twócy stron internetowych szczerze stwierdza, ze odejscie od styli byloby tragicznym bledem i zbednym nakladem pracy. Oczywiscie można stosowac PHP i inne jezyki skryptowe do określania wartości i odwoływania sie do nich, ale spójżmy na to z drugiej strony. W ten sposób tworzymy zbędny kod, który spowalnia działanie naszych serwisów. Osobiście w 100% popieoram CSS i mam nadzieje ze wiekszość się ze mną zgodzi.
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: ex »

Naucz się CSS i go używaj, bo jest 1000 razy bardziej wygodny.

Ktoś wcześniej napisał, że on ładuje sobie tabelki do osobnych plików. Ale jak masz duży serwis, to masz dużo tabelek i w każdej z nich (a przynajmniej w dużej części) będziesz musiał zmieniać oznaczenia i wartości. A tak używając CSS zmieniasz tylko wartości w jednym pliku.

A pozatym CSS ma większe możliwości. Choćby obsługa warstw, czy np. hover.

Bardzo polecam Ci naukę CSS!! Naprawdę warto.
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Mayhen pisze:Css to jedno z najlepszych dobrodziejst html'a, nie wyobrażam sobie dużego serwisu na którym nie są użyte style i klasy etc.

style to bardzo dobra rzecz, jeszcze się do tego nawrócisz.
jush sie nawrocilem - klasy to jest to!
ODPOWIEDZ