[css] czy mozna sie bez tego obyc?
[css] czy mozna sie bez tego obyc?
mam troche wyrzutow sumienia
nie uzywam css. Jakos mnie nie przekonuje. Po co mi uzywac style="font:12pt" skoro moge uzyc font size="12pt" ??? Jesli macie sile to mnie nawroccie.
-
lqx
Re: [css] czy mozna sie bez tego obyc?
Ponieważ gdy robisz stronę i ma ona (strona) dużo pod stron, a chcesz aby wszystko wyglądało w miarę podobnie robisz tylko plik *.css i do każdej strony dajesz link do tego pliku. W ten sposób zaoszczędzić można sporo czasu. Jeżeli chcesz wnieść jakąś zmianę do wszystkich stron to nie musisz na każdej stronie tego zmieniać tylko w jednym pliku!!
tyle ze...
ja nei uzywam cssa a nie musze zmieniac formatow w kazdej z podstron jesli chce zmienic wyglad calego derwisu. Zawsze rtobie uklad tabelaryczny. Poszczegolne stale czesci struktury tabeli laduje do osobnych pplikow a potem tylko include (); i po sprawie. Jako ze strona jest generowane z uzyciem ciagle tych samych szkieltow tabeli tak wiec wystarczy zmiana tuylko w tychze plikach poza tym zawsze mozna zapisac formaty w zwyklych zmiennych np. $paramteryczcionki="size '12pt' color='#333333 .... itd. I znow mamy wszytko pod jednym pliczkiemlqx pisze:Ponieważ gdy robisz stronę i ma ona (strona) dużo pod stron, a chcesz aby wszystko wyglądało w miarę podobnie robisz tylko plik *.css i do każdej strony dajesz link do tego pliku. W ten sposób zaoszczędzić można sporo czasu. Jeżeli chcesz wnieść jakąś zmianę do wszystkich stron to nie musisz na każdej stronie tego zmieniać tylko w jednym pliku!!
-
Wojciech Jurewicz
- Przelotem

- Kontakt:
Niestety nie masz racji. Specyfikacja HTML 4.0 kwestię wyglądu strony pozostawia arkuszom stylów. Arkusz jest jeden (jeżeli masz go w osobnym pliku) a stron kilka, więc formatowanie nie jest ładowane za każdym razem. Wczesniej już wspomniane zmiany wymagają mniej wysiłku, a jeżeli chcesz zmienic strukturę strony to zmieniasz sam plik z HTML'em a nie mix formatu i wyglądu...
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
A ja powiem tak te znaczniki nie będą obsługiwane w XHTML'u(chyba że juz nie są) i jedyną rzeczą jaka będziemy używana do kontroli wyglądu będzie CSS i bez tego nie da się obyć. 
-
Wojciech Jurewicz
- Przelotem

- Kontakt:
Ja jeszcze dodam że CSS z pewnością przyda się przy formatowaniu XML'a, który w końcu tak dynamicznie sie rozwija. Co prawda CSS nie jest może najlepsza metodą, ale dobrą i przydatną... 
-
Mayhen
- Nowy

- Kontakt:
Css to jedno z najlepszych dobrodziejst html'a, nie wyobrażam sobie dużego serwisu na którym nie są użyte style i klasy etc.
style to bardzo dobra rzecz, jeszcze się do tego nawrócisz.
stronki ktore nie uzywaja styli wygladaja jakos mizerniej zawsze... ale moze mi sie tylko wydaje 
CSS to profesjonalny standart. Strony bez niego prawdopodowbnie nie pożyją długo. Ponieważ przeglądarki stają sie coraz nowsze i coraz bardziej (mimo wszytsko) zgodne ze standardem. Np. taka mozillia jest w 100% zgoda z najnowszą specyfkacją HTML. A najnowsza specyfikacja HTML dopuszcza tylko i wyłącznie formatowanie za pmocą CSS.
Nie mówie już o tym że CSS znacznie ułatwia pracę (jeden pliki który formatyje wszytskie pozostałe, a nie formatowanie wszytskich osobno).
Nie mówie już o tym że CSS znacznie ułatwia pracę (jeden pliki który formatyje wszytskie pozostałe, a nie formatowanie wszytskich osobno).
-
Łukasz Świerżewski
- Nowy

- Kontakt:
Według mnie stosowanie CSS na stronach stało nie jakim standardem. Znacznie ułatwiają one prace i zapewniają nielada większe możliwości od samego HTML'a. Dla przykładu można porównać strony jakie istniały przed ich wprowadzeniem (choc rzadko ktos juz takie pamieta), a dzisiejsze wilekie (choc te mniejsze tez) serwisy, ktorych wygląd zawdzieczamy własnie stylom. Doswiadczeni twócy stron internetowych szczerze stwierdza, ze odejscie od styli byloby tragicznym bledem i zbednym nakladem pracy. Oczywiscie można stosowac PHP i inne jezyki skryptowe do określania wartości i odwoływania sie do nich, ale spójżmy na to z drugiej strony. W ten sposób tworzymy zbędny kod, który spowalnia działanie naszych serwisów. Osobiście w 100% popieoram CSS i mam nadzieje ze wiekszość się ze mną zgodzi.
Naucz się CSS i go używaj, bo jest 1000 razy bardziej wygodny.
Ktoś wcześniej napisał, że on ładuje sobie tabelki do osobnych plików. Ale jak masz duży serwis, to masz dużo tabelek i w każdej z nich (a przynajmniej w dużej części) będziesz musiał zmieniać oznaczenia i wartości. A tak używając CSS zmieniasz tylko wartości w jednym pliku.
A pozatym CSS ma większe możliwości. Choćby obsługa warstw, czy np. hover.
Bardzo polecam Ci naukę CSS!! Naprawdę warto.
Ktoś wcześniej napisał, że on ładuje sobie tabelki do osobnych plików. Ale jak masz duży serwis, to masz dużo tabelek i w każdej z nich (a przynajmniej w dużej części) będziesz musiał zmieniać oznaczenia i wartości. A tak używając CSS zmieniasz tylko wartości w jednym pliku.
A pozatym CSS ma większe możliwości. Choćby obsługa warstw, czy np. hover.
Bardzo polecam Ci naukę CSS!! Naprawdę warto.
jush sie nawrocilem - klasy to jest to!Mayhen pisze:Css to jedno z najlepszych dobrodziejst html'a, nie wyobrażam sobie dużego serwisu na którym nie są użyte style i klasy etc.