Formularz zapytania wysylany ze strony na maila

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Agnieszka

Formularz zapytania wysylany ze strony na maila

Post autor: Agnieszka »

Witam,
Chcialabym zapytac, czy ktorys z uzytkownikow forum moglby mi wyjasnic, jak zamontowac na stronie funkcjonujace (bo od niefunkcjonujacych jestem specjalistka :cry: ) okienko w ktorym odwiedzajacy strone moze napisac swoje imie, maila i zapytanie badz uwage do wlasciciela strony. Nastepnie klika sie i zapytanie zostaje wyslane na maila.

Bardzo, bardzo prosze o pomoc. Tak krok po kroku dla poczatkujacej, bo nie umiem jeszcze umieszczac niestety skryptow. :(
Moze ktos wie tez jak to sie nazywa fachowo?

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
blaze
Kontakt:

Re: Formularz zapytania wysylany ze strony na maila

Post autor: blaze »

zajrzyj do kursu htmla autorstwa pawla wimmera i dobrze sie z nim zapoznaj, a jak chcesz tak na szybko to poczytaj tutaj:

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/form/form.htm

pozdrawiam
yenk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Formularz zapytania wysylany ze strony na maila

Post autor: yenk »

Jest sposób w samym HTML'u, a także można użyć PHP. PHP jest wygodniejsze i łatwiejsze. Link do kursu html został podany, więc ja postaram się w zrozumiały sposób opisać funkcję mail() w php. Oczywiście do użycia tego jest potrzebny serwer z obsługą PHP. Są darmowe serwery, które umożliwiaja obsługe PHP, ale najczęściej wyłączają opcję mail() np. friko.pl
To przejdźmy do rzeczy...

Na początku tworzymy formularz w HTML'u
nazwa pliku: formularz.html

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head></head>
<body>
<FORM METHOD="POST" ACTION="email.php">
Temat:<INPUT NAME="temat" TYPE="Text" size="100" width="100"><br><br>
Email:<INPUT NAME="email" TYPE="Text"><br><br>
Treść:<TEXTAREA NAME="tresc" ROWS=25 COLS=80></textarea><br><br>
<INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Wyślij wiadomość!"></center>
</body>
</html>
Tu chyba nie trzeba nic objaśniać?
Troche duże, ale ze zmniejszeniem nie powinno być problemów :)
Tworzymy plik, który będzie wysyłał emaile
nazwa pliku: email.php

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head></head>
<body>
[php]<?php
mail("[email protected]","$temat","$tresc od kogo: $email");
echo "wysłane!";
?>[/php]
</body>
</html>
I już :) Więcej o mail w manualu :)
Agnieszka

no to do roboty....

Dziekuje. :-D Zaczelam czytac ten kurs i na prawde przystepnie napisane, nie powiem Blaze. Moze uda mnie sie stworzyc wobec tego cos tej nocy...

Co do php to chyba moj serwer obsluguje, bo mam platny...hmmm sprobuje najpierw ten gotowy kod :d Yenk i zobaczymy co z tego wyjdzie.
A potem bede sie doksztalcac :)
Agnieszka

dziala!!!!!!!!!

DZIALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jejku ale sie ciesze... :mrgreen:

sciskam Yenk strasznei strasznie mocno, nawet nie wiesz jak mi pomogles!!!
Pozmniejszalam sobie wszystko i super wyglada.

A ja tyle czasu zmarnowalam zanim trafilam na to forum, probujac przerabiac formularze z innych stron.. :roll: .

Teraz jeszcze male pytanie. Tamten plik php utworzylam za pomoca notatnika bo nie wiedzialam jak inaczej. I teraz nie moge go edytowac. Takze pojawia sie tylko goly napis, ze wiadomosc wyslana i na dodatek pojawia sie tak dziwnie pomiedzy dwoma nawiasami php...Jak to wyedytowac? :?
W notatniku to chyba trzeba kody wpisywac, czcionka taka tlo takie...A ja htmla jeszcze nie znam zbytnio. Poza tym z notatnika nie mozna podgladnac :wink: jak to wyszlo na stronie.

Pozdrawiam Agnieszka
AnoniM
Kontakt:

Re: dziala!!!!!!!!!

Post autor: AnoniM »

Agnieszka pisze:stron.. :roll: .

Teraz jeszcze male pytanie. Tamten plik php utworzylam za pomoca notatnika bo nie wiedzialam jak inaczej. I teraz nie moge go edytowac. Takze pojawia sie tylko goly napis, ze wiadomosc wyslana i na dodatek pojawia sie tak dziwnie pomiedzy dwoma nawiasami php...Jak to wyedytowac? :?
[php]
<html>
<head></head>
<body>
<?php
mail("[email protected]","$temat","$tresc od kogo: $email");
echo "<B>E-mail wysłany prawidłowo</B>!";
?>
</body>
</html>
[/php]

Jest jednak inne rozwiązanie. W miejscu gdzie takowa informacja ma się wyświetlać wstawiamy kod PHP. Np. w index.php (rozszerzenie jest tu istotne, ponieważ większość serwerów nie parsuje php w plikach html, ... a szkoda).
wstawiamy :

[php]
<?PHP
switch($_GET['akcja'])
{
case "info":
include("email.php");
break;
}
?>
[/php]

Następnie musimy wyedtywoać formulrz. Atrybut action zmień na index.php?akcja=info . Informacja, o tym, że e-mail został wysłany od teraz będzie pojawiał się na stronie głównej.

Jest to jeden z najprostszych, ale zarazem najbezpieczeńszych sposobów.
Poza tym z notatnika nie mozna podgladnac :wink: jak to wyszlo na stronie.
Źródeł PHP na stronie nie da się przejżeć. Przy każdej próbie odwołania się zostają one parsowane. Ty otrzymujesz jedynie gotowy wynik.
ODPOWIEDZ