Takie coś jak ma Interia.....

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Takie coś jak ma Interia.....

Post autor: ex »

Witam.

Chcę się dowiedzieć jak zmienić styl (czy to za pomocą CSS czy JavaScript) elementu SELECT. Takie coś jak na stronie głównej Interii http://www.interia.pl.

---
Pozdrawiam.
Hawk
Przelotem
Przelotem

Re: Takie coś jak ma Interia.....

Post autor: Hawk »

Wyswietl sobie zrodlo stronki, znajdz dekleracje stylow lub link do css'a. Pozniej zobacz czy znacznik ktorego szukasz nie jest przypisany do jakiejs klasy (ten na interi jest), poszukaj stylu dla tej klasy w css'sie albo w deklaracji stylow. To tak na przyszlos, a co do Twojego pytania:

Kod: Zaznacz cały

input.ed, select.ed { width:85px;
                                    font-size:11px;
                                    color: #07336C;
                                    background-color: #FFFFED;
                                    border: 1px solid #07336C; }
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Chyba się nie zrozumieliśmy.

To nie daje takiego efektu jak na stronie głównej Interia.pl.

Dzięki za odpowiedź, ale najpierw powinieneś to sprawdzić. ;)

Ten efekt można wykonać tylko za pomocą stylów i javascript, więc interesuje mnie jak to zrobić.

A co do:
Hawk pisze: To tak na przyszlos
........chyba mnie nie doceniasz......[/quote]
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

daje taki efekt, tylko musisz dopisac do danego inputa klase:
index.html

<HTML>
<HEAD>
<link rel="Stylesheet" href="style.css" type="text/css">
<body>
<input type="text" class="ed" maxlength="250">
</body>
<html>
style.css:

input.ed {
width:85px; 
font-size:11px; 
color: #07336C; 
background-color: #FFFFED; 
border: 1px solid #07336C; } 
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

:d :d :d :d :d

O matko........

Czy wy naprawde uważacie mnie za takiego lamusa, który nawet nie wie jak się ustawia selektory w css, albo jak się includuje style do pliku???

Tego efektu nie da się zrobić za pomocą CSS. To musi być połączenie CSS z JavaScript (warstwy i te sprawy). Mimo tego, że oglądam stronę główną INTERII.pl to widzę "podrasowane" pole SELECT. Chcę się dowiedzieć jak zrobić taki efekt.

I nie piszcie mi, że border: 1px solid #000000 etc.

Jeśli mi nie wierzycie to ku*** sprawdźcie powyższe posty - zdaniem autorów tych postów ten efekt uzyskuje się poprzez border. A tą strzałke to też zmienicie za pomocą border ?? ;) ;) ;) :d :D

PS. Czytajcie najpierw to co inni piszą i to co sami piszecie, bo aż szlak mnie trafia.

PS 2. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to nie pisz głupot.
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

ex pisze::d :d :d :d :d

O matko........

Czy wy naprawde uważacie mnie za takiego lamusa, który nawet nie wie jak się ustawia selektory w css, albo jak się includuje style do pliku???

Tego efektu nie da się zrobić za pomocą CSS. To musi być połączenie CSS z JavaScript (warstwy i te sprawy). Mimo tego, że oglądam stronę główną INTERII.pl to widzę "podrasowane" pole SELECT. Chcę się dowiedzieć jak zrobić taki efekt.

I nie piszcie mi, że border: 1px solid #000000 etc.

Jeśli mi nie wierzycie to ku*** sprawdźcie powyższe posty - zdaniem autorów tych postów ten efekt uzyskuje się poprzez border. A tą strzałke to też zmienicie za pomocą border ?? ;) ;) ;) :d :D

PS. Czytajcie najpierw to co inni piszą i to co sami piszecie, bo aż szlak mnie trafia.

PS 2. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to nie pisz głupot.
haxor siem trafil...

najpierw powiedz o co dokladnie ci chozzzi, ok? Bo dopiero teraz wyjasniles o co dokladnie pytasz, ok ?
wiesz jak to zrobić to nie pisz głupot.
- pffffff
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Mylisz się, dokładnie określiłem o co mi chodzi:
Witam.

Chcę się dowiedzieć jak zmienić styl (czy to za pomocą CSS czy JavaScript) elementu SELECT. Takie coś jak na stronie głównej Interii www.interia.pl.
A co to element SELECT to chyba każdy webmaster wie. I zaznaczyłem też, że chodzi mi o ten element na stronie głównej portalu Interia, bo w innych serwisach ten element jest normalny.
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

nastepnym razem staraj sie jasniej wyrajsnic w czym rzecz ( sshot czy cos) bo tam jest nie tylko ten form...
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Rzeczywiście jest ich kilka. Na dzień dzisiejszy dokładnie cztery. 2 są na górzy i 2 na dole. Te na górze są "podrasowane" a te na dole nie. No ale chyba te na górze się bardziej rzucają w oczy ?? ;) No dobra........ ;)

Chyba się nie dowiem jak się robi ten efekt, bo nikt nie wie. Szukałem w sieci, przeglądałem setki stron i nic. Nigdzie tego nie ma. To jest dopiero pierwsza strona, na której zobaczyłem ten efekt (www.interia.pl).

Mój pomysł na to:

Stworzyć warstwę nad SELECTem. Tylko teraz jak rozwinąć SELECT poprzez kliknięcie w tą warstwę, bo chyba nie da się zrobić takiej warstwy aby była "przezroczysta", tzn. byla widzialna, ale zeby mozna poprzez nia kliknac SELECT.
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

dogrzebalem sie do tego:

odwoluje sie najpierw do pliku:
http://www.interia.pl/i/script4.js

w ostatnim bloku.

a style css na ten element nie maja wpływu.
ODPOWIEDZ