Witam
Znalazłem wiele "profesjonalnych" firm, które w swoim portfolio zamieszcza projekty zakupione na Template Monsters itp.
Czy "profesjonalne" firmy, które zajmują się projektowaniem stron WWW powinny wzbogacać swoje portfolio takimi pracami?
Czy takie portfolio nie służy do naciągania potencjalnych klientów?
Zastanawia mnie legalność takich projektów, skoro w jednym intro słyszałem kawałek U2.
[co o tym sądzisz] Portfolio oparte na cudzych pracach
Re: [co o tym sądzisz] Portfolio oparte na cudzych pracach
O ile piosenka U2 w intro jest do przejścia (nasz klient nasz pan jak będzie chciał Sadistic Execution to tez dostanie), o ile zapłacono za prawa autorskie to uzywanie kupnych projektów to klasyczny bandytyzm.
Oczywiście nie ma nic złego w np. pokazaniu iż mamy przygotowane ileś tam projektów gotowych zakupionych w firmie ABC. trzeba wtedy tylko zaznaczyć np. że cena jest niższa bo to nie jest nasz projekt lub że jest to jeden z przykładów i modyfikacja kosztuje tyle a tyle...
Nie mam nic przeciwko samemu używaniu ale trzeba wyraźnie mówić iż projekt nie jest nasz...
Oczywiście nie ma nic złego w np. pokazaniu iż mamy przygotowane ileś tam projektów gotowych zakupionych w firmie ABC. trzeba wtedy tylko zaznaczyć np. że cena jest niższa bo to nie jest nasz projekt lub że jest to jeden z przykładów i modyfikacja kosztuje tyle a tyle...
Nie mam nic przeciwko samemu używaniu ale trzeba wyraźnie mówić iż projekt nie jest nasz...