Nagłówek składa się z 6 części rozmieszczonych w dwóch wierszach po 3 komórki tabeli.
Zewnętrzne komórki tabeli (w 1024x768) tworzą marginesy a środkowa kolumna to ciało strony.
W odróżnieniu jednak od większości stron (także tego forum) marginesy też chciałem wypełnić grafiką by nie zostawiać marginesu w nagłówku a zatem marginesy boczne są u mnie bocznymi komórkami tabeli.
Całość działać ma tak jak powinno czyli w rozdzielczości 800x600 marginesy (wraz z ich grafiką) się chowają a pozostaje tylko kolumna środkowych wierszy z treścią dokumentu.
NO I UDAŁO MI SIĘ TO ZROBIĆ PO CIĘŻKICH BOJACH.
Niestety zrobiłem to nieprofesjonalnie bo metodą prób i błędów czyli kombinowania przeróżnego a to z wielkością komórek tabeli (i problemem którym z nich zadawać pikselową wielkość a którym procenty) a to z wielkością jpg-ów. Grafikę nagłówka bede zmieniał i wiem że znowu bede sie motał 2 dni w cięcie i dopasowywanie jpg-ów do komórek.
Myślałem na początku że gdy pokroję grafikę nagłówka na rozmiary pikselowo identyczne z komórkami tabeli to wszystko powinno być ok. Niestety robiła się kaszana. Bo gdy wkładałem obrazki w tło to nie wypełniały szczelnie komórek lub przeciwnie - były za duże.
Szczerze mówiąc to już zgłupiałem od tego.
Ale podejrzewam że jpg-i faktycznie powinny być identyczne jak komórki ale WIDOCZNIE COŚ SPIEPRZYŁEM ZADAJĄC WIELKOŚĆ KOMÓREK TABELI NA POCZĄTKU.
Pytania moje są takie:
1. Jak zadawać wielkość komórek tabeli? Ile i w jakich jednostkach na środkową dużą komórkę(ciało strony) a ile na poboczne komórki marginesowe.
U mnie teoretycznie działa coś takiego:
<TD width="132" border=0 background="n1.jpg" height="110"></TD>
<TD vAlign=center align=middle background="n2.jpg" width="760" height="110"></TD>
<TD width="132" background="n3.jpg" height="110"></TD>
No ale wydaje mi się że nie powinno się "sztywno" określać rozmiaru pobocznych marginesów. Ale jak zrobie procentowo to nie panuję nad grafiką.
2. Czy jest jakiś program który dobrze tnie grafikę do sklejenia potem na stronie? (używam Corela Draw i Photoshopa ale Corel dodaje "obrysy" do wyeksportowanych jpg-ów) i nie przyloegają potem ściśle.(musze poprawiać je w Photoshopie)
3. Czy w ogóle jest sens by bawić się tak jak ja? Bo nawet jeśli ładnie chodzi na 800x600 i 1000x700 to przy większych rozdzielczościach obrazu marginesy bedą się kaszanić bo bedą się powielać.
Moim zdaniem rozwiązaniem skutecznym jest poprostu idealne dopasowanie grafiki do komórek tabeli na sztywno.
(a wtedy nawet jeśli przy większych niż 1000x700 rozdzielczościach pozostaną z boku marginesy to nic się nie stanie bo przynajmniej grafika w komórkach pozostanie niewzruszona i spójna oryginalnie.)
Mój problem zapewne jest banalny bo jestem początkujący ale bardzo proszę o pomoc a najlepiej jeśli można poprostu o przykładowy kod html dla 1 wiersza tabeli składającego się z 3 komórek gdzie dwie boczne komórki to marginesy.
Z góry dzięki i przepraszam za długą pisaninę.