[HTML] Problem z grafiką w IE i Firefoksie.

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Loocas

[HTML] Problem z grafiką w IE i Firefoksie.

Post autor: Loocas »

Witam, mam pewien problem.
Mam stronę http://www.rzeczoznawca-samochodowy.go.pl, na której występują pewne błędy i moja prośba do was jest taka, by można było to wszystko, co złe, wyeliminować. :wink:
1. W Operze strona wygląda tak, jak miała wyglądać, natomiast w Internet Explorerze i Mozillii Firferoksie są niepotrzebne obramowania wokół przycisków "Usługi", "Polecane", "Kontakt" czy "Startuj z nami".
2. Niepoprawnie działa skrypt po naciśnięciu przycisku "Startuj z nami" w Internet Explorerze (nie spełnia swojej funkcji), czyli nie ustawia ww. strony jako startowej.
3. To już prośba o podpowiedź - czy istnieje opcja, by w Operze i Firefoksie w ogóle nie pojawiał się przycisk (plik graficzny) z napisem "Startuj z nami", bo jak wiadomo w tych przeglądarkach skrypt dodawania strony jako startową nie działa.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam. :P
Stig
Administrator

Re: [HTML] Problem z grafiką w IE i Firefoksie.

Post autor: Stig »

AD1. Spróbuj wyzerować wielkość obramowania dla elementów img. Przykład:

Kod: Zaznacz cały

a img { border: 0; }
AD2.

<a href="#" onClick="this.style.behavior='url(#default#homepage)'; this.setHomePage('http://www.rzeczoznawca-samochodowy.haa.pl')">
Generalnie lepiej byłoby wyrzucić tę deklarację do osobnej warstwy.

AD3. Możesz skorzystać z tzw. komentarzy warunkowych.

PS. Czy mógłbyś następnym razem podawać bezpośredni adres do strony, nie ramki?
Balas
Moderator
Kontakt:

Post autor: Balas »

ad. 1 a nie czasem

img {border: 0px;}
? Czy oby 2 sa poprawne ? :) Jakby nie dzialalo to co Stig podal to sprobuj to ;)

ad. 3 Zawsze mozna jeszcze zaprzadz JS, aby sprawdzal jaka to przegladarka i jesli inna niz IE to wyswietli sie komunikat :P (zeby recznie dodac ;) ) Bedziesz mial wtedy spojnosc w wygladzie strony
Stig
Administrator

Balas pisze:ad. 1 a nie czasem

img {border: 0px;}
? Czy oby 2 sa poprawne ? :) Jakby nie dzialalo to co Stig podal to sprobuj to ;)
Specyfikacja CSS 2.1:
After a zero length, the unit identifier is optional.
A więc obie wersje są poprawne. Ja z założenia nie podaje jednostek przy zerowych długościach.
Balas
Moderator
Kontakt:

Post autor: Balas »

nie chodzilo mi o jednostki :P tylko o to czy

a img
czy

img 
:)
Stig
Administrator

Obramowanie obrazków pojawia się tylko w przypadku, gdy obrazek stanowi link. Ustalenie selektor dziedzicznego elementu img w ramach a ograniczy styl do tych obrazków, w których jest on konieczny. Tu obie wersje także są poprawne.
Loocas

Post autor: Loocas »

AD2.

<a href="#" onClick="this.style.behavior='url(#default#homepage)'; this.setHomePage('http://www.rzeczoznawca-samochodowy.haa.pl')">
Generalnie lepiej byłoby wyrzucić tę deklarację do osobnej warstwy.
Witam ponownie, chciałem podziękować, bo z pierwszym problemem poradziłem sobie dzięki wam błyskawicznie. :wink:
Sam się zresztą dziwię, czemu na to nie wpadłem, aczkolwiek przyznam, że chodź jak muszę, to coś tam napiszę w CSS, ale jakoś nie mam do tego standardu większej śmiałości. :wink:
Mam pytanie do ad.2, bo nie jestem pewien, co oznacza "osobna warstwa".
Możesz mi to wytłumaczyć?
Będę wdzięczny. Pozdrawiam! :lol:
Stig
Administrator

Loocas pisze:Mam pytanie do ad.2, bo nie jestem pewien, co oznacza "osobna warstwa".
Chodzi o umieszczanie wszelkich skryptów odpowiadających za zachowanie w osobnym pliku. Polecam uwadze artykuł "Koncepcja nowoczesnej strony internetowej".
ODPOWIEDZ