[Pytanie] Dlaczego nie należy stosować ramek?

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
M4rciniak

[Pytanie] Dlaczego nie należy stosować ramek?

Post autor: M4rciniak »

Witam. Wielu użytkowników na róznych forach (nie wiem czy akurat na tym) podkreśla, że nie powinno sie stosować "ramek".
Jeżeli nie mówią głupot, bardzo bym prosił o podanie wiarygodnych materiałów (czyli nie chodzi o strone "Zenka z Krakowa"), gdzie można o tym poczytać. Dlaczego nie powinno sie ich stosować, co w nich złego etc. Podkreślam, że jeżeli jest to prawdą, zależy mi o podanie wiarygodnych materiałów na ten temat. Nie pytajcie po co mi to :D
Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Proszę zwróć uwagę na poprawne formułowanie tematów swoich postów. To, że jest to 'pytanie' to każdy się zapewne domyśla... [poprawione]
michal1991
Nowy
Nowy

Re: [Pytanie] Dlaczego nie należy stosować ramek?

Post autor: michal1991 »

Ramki są be ponieważ:
- nie wypozycjonujesz dobrze strony na ramkach ( goglebot będzie widział coś inntgo niż Ty. Ty widzisz stronę a w niej raklę, a googlebot widzi dwie inne strony...)
- ramki źle wyglądają!

Pozdrawiam
Michał
M4rciniak

michal1991 pisze:Ramki są be ponieważ:
- nie wypozycjonujesz dobrze strony na ramkach ( goglebot będzie widział coś inntgo niż Ty. Ty widzisz stronę a w niej raklę, a googlebot widzi dwie inne strony...)
- ramki źle wyglądają!

Pozdrawiam
Michał
Dzięki ale... Może jednak powiem o co chodzi, bo taka odpowiedź mi nie wystarczy. Nauczyciel w szkole dał nam prace domową - mamy wykonać prostą strone internetową. Podał nam konkretne elementy jakie mają się znaleźć na stronie. Zdziwiłem sie bardzo, bo czytałem na forach, że nie powinno się używać ramek a właśnie to ma byc podstawowym elementem mojej strony.
Oczywistym jest, że jeżeli po prostu zaczne głosić swoje dziwne teorie nauczycielowi, nie mając żadnych dowodów, zrobie tylko z siebie idiote.

Bawię się w pisanie stron od jakiegoś czasu i nigdy tego nie używałem. Jeżeli już mam zrobić strone, to wole zrobić to po swojemu. Nie chcę piętnastu suwaków na swojej stronie. W ogóle głupotą jest narzucanie konkretnych rozwiązań w szkole.
iro
Moderator

Post autor: iro »

Krótkie wyjaśnienie dlaczego tak jest.
Otóż kadra w szkołach jest z reguły niedokształcona w danym zakresie, albo posiada daleko przestarzałe wiadomości.
Wyobraź sobie, że w tym semestrze miałem zajęcia z gościem, co tytułuje się doktorem, a na zajęciach to ja uczyłem jego a nie on mnie.
Praktycznie nie musiałem chodzić na te zajęcia, bo to była czysta strata czasu.
Podejrzewam, że tak też jest w Twoim przypadku.
Od ramek odeszło się już bardzo dawno. Co prawda niektórzy jeszcze to stosują, bo uważają to za najwygodniejszą formę. Ale podaj mi choćby jedną liczącą się w internecie stronę zrobioną na ramkach. Ja takiej nie widziałem.
Więc jeżeli Twoje zdanie jest inne niż zdanie Twojego prowadzącego, powiedz mu o tym. No jeszcze zależy to od tego jaki jest to człowiek, czy będzie się potem Ciebie czepiał, czy nie. Ja swojemu prowadzącemu powiedziałem wprost, że ma przestarzałe informacje i że dawno się już z takich rzeczy nie korzysta, ale to był przynajmniej człowiek, który potrafił przyznać mi rację.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Stosowanie ramek przejawia się negatywnie w niemalże każdym aspekcie strony internetowej. IMHO najbardziej przydatnym w dyskusji z nauczycielem będzie artykuł "Why Frames Suck (Most of the Time)" autorstwa Jakoba Nielsena, wielkiego specjalisty z zakresu usability. Godny uwagi może być także artykuł "Dlaczego ramki są złym pomysłem" Kornela Lesinskiego, twórcy polskiej wersji kampanii BrowseHappy i współtwórcy serwisu Osiołków polskiego Internetu oraz artykuł "Exactly WHY are Frames bad?" Matta Heerema. Nauczycielowi zaś polecam Google.
M4rciniak

Nie wiem jak Ci dziękować Stig! Myślę, że to wystarczy aby przemówić do nauczyciela. Naprawde jestem bardzo wdzięczny.
Krótkie wyjaśnienie dlaczego tak jest.
Otóż kadra w szkołach jest z reguły niedokształcona w danym zakresie, albo posiada daleko przestarzałe wiadomości.
Wyobraź sobie, że w tym semestrze miałem zajęcia z gościem, co tytułuje się doktorem, a na zajęciach to ja uczyłem jego a nie on mnie.
Praktycznie nie musiałem chodzić na te zajęcia, bo to była czysta strata czasu.
Podejrzewam, że tak też jest w Twoim przypadku.
Od ramek odeszło się już bardzo dawno. Co prawda niektórzy jeszcze to stosują, bo uważają to za najwygodniejszą formę. Ale podaj mi choćby jedną liczącą się w internecie stronę zrobioną na ramkach. Ja takiej nie widziałem.
Więc jeżeli Twoje zdanie jest inne niż zdanie Twojego prowadzącego, powiedz mu o tym. No jeszcze zależy to od tego jaki jest to człowiek, czy będzie się potem Ciebie czepiał, czy nie. Ja swojemu prowadzącemu powiedziałem wprost, że ma przestarzałe informacje i że dawno się już z takich rzeczy nie korzysta, ale to był przynajmniej człowiek, który potrafił przyznać mi rację.
Mój nauczyciel, podobnie jak w Twoim przypadku, da do siebie przemówić. Muszę mu tylko dostarczyć dowodów, że moje "dziwne" teorie są słuszne. Ale teraz mam "broń", Stig przyszedł z pomocą :-D
Nie chodzi mi o douczanie nauczyciela (powinien to może zrobić ktoś inny - ja nie mam wystarczającej wiedzy na te tematy), chcę zrobić swoją pracę domową tak jak JA sobie to wymyśle.
Denerwują mnie juz "jedyne słuszne przegladarki", "jedyne słuszne sposoby na ..." etc.
Tak na marginesie : Dziwna sprawa. Strona mojej szkoły również jest oparta o ramki. Jakaś obsesja ? :D

Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Stig
Administrator

M4rciniak pisze:Tak na marginesie : Dziwna sprawa. Strona mojej szkoły również jest oparta o ramki. Jakaś obsesja ? :D
Obstawiam, że robił ją sam owy nauczyciel lub kierował takowym przedsięwzięciem :wink:
Roberto
Nowy
Nowy

Post autor: Roberto »

Stig pisze:
M4rciniak pisze:Tak na marginesie : Dziwna sprawa. Strona mojej szkoły również jest oparta o ramki. Jakaś obsesja ? :D
Obstawiam, że robił ją sam owy nauczyciel lub kierował takowym przedsięwzięciem :wink:
To ja idę dalej i obstawiam, że jak się dowie, że trzeba zrezygnować z ramek to przerobi ją na... tabelki :lol:
Stig
Administrator

Roberto pisze:To ja idę dalej i obstawiam, że jak się dowie, że trzeba zrezygnować z ramek to przerobi ją na... tabelki :lol:
Wcale bym się nie zdziwił Roberto. Niestety, naprawdę tak może być... :?
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

A mi się wydaje, że jak mu powiesz o ramkach to sam będziesz musiał przerabiać szkolną stronę ;D
M4rciniak

Sensej pisze:A mi się wydaje, że jak mu powiesz o ramkach to sam będziesz musiał przerabiać szkolną stronę ;D
Szczerze mówiąc, bardzo chętnie bym to zrobił. Nie mogę siebie nazwać webmasterem... tylko coś tam potrafię zrobić (napewno ze stoną szkoły poradziłbym sobie) a strona mojej szkoły naprawde potrzebuje przebudowy. Nie wkleiłem tu adresu strony, bo żal na nią patrzeć - musicie uwierzyć na słowo :D. Wstyd to komukolwiek pokazywać i nie wiem jak taka strona może być reklamą dla szkoły. Strona technicznie ułomna i wizualnie odstraszająca potencjalnego przyszłego ucznia, który najpierw postanowił odwiedzić stronkę www szkoły.
Przypuszczam, że mój nauczyciel jest "do tyłu" w tym temacie i nie zrobi nic ciekawszego.
Z drugiej strony jest to naprawdę w porządku facet. Możliwe, że po odkryciu swoich błędów postanowi się poduczyć.

edit.
Tytuł jednej z ramek:
<title>Strona została napisana dla rozdzielczości 1024x786 i przeglądarki Microsoftu</title>
"najs łan!!!1"
michal1991
Nowy
Nowy

Post autor: michal1991 »

Apropo szkoły i informatyki, to dzisiaj miałem właśnie infe i robiliśmy "stronki" tylko jak? Nie w HTML, ale w darmowym edytorze, bez css, bez niczego- komplnetne dno. Jest tylko jedna zaleta: Jak nauczyciel zobaczy moją stronkę to na pewno będę miał 6 na koniec roku....
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

michal1991 pisze:Apropo szkoły i informatyki, to dzisiaj miałem właśnie infe i robiliśmy "stronki" tylko jak? Nie w HTML, ale w darmowym edytorze, bez css, bez niczego- komplnetne dno
Nie w html? Hmmm... Darmowy edytor jest jak najbardziej narzędziem wystarczającym do napisania przyzwoitej strony (problemem może być tworzenie grafiki, ale też można sobie jakoś poradzić mając do dyspozycji darmowe narzędzia). Zresztą trudno od szkoły wmagać aby kupowała licencje na jakieś wypasione narzędzia które zrobią dużą część roboty za Ciebie - nie na tym polega nauka. Problemem szkół jest jak się domyślam raczej poziom nauczania.
Stig
Administrator

atom pisze:Darmowy edytor jest jak najbardziej narzędziem wystarczającym do napisania przyzwoitej strony (problemem może być tworzenie grafiki, ale też można sobie jakoś poradzić mając do dyspozycji darmowe narzędzia).
Jak mniemam Michał miał na myśli edytory typu WYSIWYG, gdzie przy wyłącznie ich pomocy nigdy nie da się zrobić strony równie dobrze co "ręcznie". Poza tym jest to nauczanie zorientowane na jeden produkt, a nie uniwersalne - uczeń chcąc wykorzystać w przyszłości zdobytą wiedzę w praktyce, będzie zmuszony do użycia tego jednego, konkretnego programu.
atom pisze:Zresztą trudno od szkoły wmagać aby kupowała licencje na jakieś wypasione narzędzia które zrobią dużą część roboty za Ciebie - nie na tym polega nauka.
Zaskakujące, że stać je zarówno na zakup bardzo drogiego systemu spod znaku Micro$oft'u jak też równie drogi pakiet biurowy tej firmy, w sytuacji gdy isnieją darmowe, otwarte i równie funkcjonalne alternatywy.
ODPOWIEDZ