Kibice

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
kz2

Kibice

Post autor: kz2 »

Witam. Coś mi ostatnio przypadło do gustu to forum. A całkowicie ukontentowany będę, gdy zobaczę tu osoby, o podobnym do mojego, zamiłowaniu (zainteresowaniu). Niby jedną, czy dwie już widziałem (ale głowy sobie nie dam uciąć ;) ). Do rzeczy...

Otóż od pewnego czasu interesuje mnie tematyka kibicowska, ale raczej ta ze stadionów piłkarskich (ta powszechnie nielubiana (przez społeczeństwo) ;) ). Interesuje mnie zachowanie kibiców (niekiedy także ich radykalizm), interakcje występujące pomiędzy nimi (nawet te, które zahaczają o chuligaństwo). Ale nie można mnie nazwać chuliganem (to, że się tym interesuje, to nie oznacza jeszcze, że się z tym utożsamiam; poza tym ja nawet nie przepadam za ruchem "Hooligans" i dostrzegam jego zło (kiedyś nawet chciałem "walczyć", ale też tylko ze stadionowym chuligaństwem, do tzw. "ustawek" bowiem "nic nie mam")). Nie można mnie również nazwać kibicem. Co najwyzej miłośnikiem ("padło" na Lecha Poznań ;) ). Za dobro najwyższe (oczywiście w odniesieniu do "problemu" kibicowania) uważam ruch "Ultras" (i jego "pochodne", takie jak BarraBravas, Toricda, etc.). Uwielbiam oprawy meczowe, doping i samą atmosferę wielkiego piłkarskiego święta. Dobra, to tyle o sobie (i tak za dużo ;) ). Teraz Wy...

Piszcie proszę, komu kibicujecie (która ekipa jest Wam najbliższa), dlaczego kibicujecie, jak postrzegacie kibiców, co Wam się w nich podoba, a co nie, etc. Oczywiście jednozdaniowe, niekonstruktywne wypowiedzi nie "wchodzą w grę". ;) Udział w dyskusji mogą brać nie tylko kibice (każda opinia mile widziana).

Zobaczymy, może temat się przyjmie. ;) Jeśli jednak jest jakkolwiek niewłaściwy, proszę go usunąć.

Pozdr.
iro
Moderator

Re: Kibice

Post autor: iro »

Mój avatarek sam wskazuje na moje zainteresowania :).
Kibicuję oczywiście szczecińskiej Pogoni. Dlaczego? Uwielbiam piłkę nożną i to nie tylko oglądać w telewizji czy na stadionie, ale też lubię sobie pograć. Zresztą miałem swój epizod w trampkarzach i juniorach młodszych Pogoni, no ale cóż na zawodowca się nie nadawałem :). Pozostało więc kibicowanie ulubionej drużynie.

Wspominałeś o oprawach meczowych, więc pewnie wiesz, że najlepsze są oczywiście w Szczecinie ;-) (spokojnie, Poznań też trzeba tu wyróżnić :)). Tworzą niesamowitą atmosferę na stadionie. Parę razy na trybunach widziałem Niemców, którzy przyjeżdżali na mecz głównie po to, by porobić parę fotek z opraw meczowych. Muszę przyznać, że wyobraźni grupie Młode Wilki (grupa kibiców organizująca oprawy meczowe w Szczecinie) nie brakuje. Dlatego zawsze przed meczem parę złotych wrzucam do skarbonki na oprawy.
Co do samego dopingu to z tym bywa różnie. W Szczecinie rzadko trybuny milczą przez dłuższą chwilę. I to bardzo mi się podoba. Denerwuje mnie natomiast to, że czasami kibice wyzywają zawodników, którzy wcześniej grali dla Pogoni i to grali nieźle (mam tu na myśli Drumlaka, jak większość kibiców potraktowała go gdy przyjechał z Cracovią).
Teraz ciekaw jestem jak zareagują kibice na pierwszym meczu w rundzie wiosennej, kiedy to granatowo-bordowych barw bronić będą praktycznie sami brazylijczycy. Ja jestem ciekaw jak zaprezentują się w pierwszych meczach, dlatego na pewno pojawię się przy Twardowskiego i zamierzam ich dopingować.

Pozdrowienia dla wszystkich kibiców.
kz2

iro pisze:Mój avatarek sam wskazuje na moje zainteresowania :).
No właśnie o Tobie myślałem mówiąc:
kz2 pisze:Niby jedną, czy dwie (osoby) już widziałem
Drugą osobą miałby być... "bubUltras" (ale już pewnie zapomniał o tym forum ;) ). Na pewno jeszcze ktoś jest... Zobaczymy. ;) Póki co pogadamy sobie we dwóch. ;)
iro pisze:Wspominałeś o oprawach meczowych, więc pewnie wiesz, że najlepsze są oczywiście w Szczecinie ;-)
Buźka oczywiście wskazuje na żart, nie?. :)
iro pisze:Poznań też trzeba tu wyróżnić :)
Oczywiście, że trzeba. Wszak to Lech, i może jeszcze Legia, są prekursorami dobrego Ultras. Co prawda Lech ostatnio obniżył loty, ale wierzę, że niebawem wróci na piedestał. ;) Zresztą Legia, za sprawą Zygo/Zygi, też powoli słabnie.
iro pisze:Parę razy na trybunach widziałem Niemców, którzy przyjeżdżali na mecz głównie po to, by porobić parę fotek z opraw meczowych.
Niemcy w ogóle uwielbiają Ultras. Zauważ, jak u Nich to wszystko efektownie wychodzi. Te wielkie, przepełnione stadiony. Te oprawy. Ach. :)

Iro, a czy kibicujesz komuś z zagranicy? Barcelona, czy ktoś? :) Albo kto, z zagranicy, jest Ci najbliższy? ;)

Pozdr.
iro
Moderator

kz2 pisze:Buźka oczywiście wskazuje na żart, nie?
Nie :D
kz2 pisze:Niemcy w ogóle uwielbiają Ultras. Zauważ, jak u Nich to wszystko efektownie wychodzi. Te wielkie, przepełnione stadiony. Te oprawy. Ach.
No tak, ale jakie są u nich stadiony, jaka liga, no i jakie pieniądze.
kz2 pisze:Iro, a czy kibicujesz komuś z zagranicy? Barcelona, czy ktoś? Smile Albo kto, z zagranicy, jest Ci najbliższy?
Tak akurat trafiłeś, bo najbardziej podoba mi się liga hiszpańska i tu tylko Barcelona. Lubię też ligę angielską. Stąd ulubione zespoły to MU, Liverpool i Arsenal.
kz2

iro pisze:
kz2 pisze:Buźka oczywiście wskazuje na żart, nie?
Nie :D
Hehe. Nie ma to jak bujać w obłokach, nie? ;)
Radzę jednak zejść na ziemię...
:)
iro pisze:No tak, ale jakie są u nich (w Niemczech) stadiony, jaka liga, no i jakie pieniądze.
No tak.
Poza tym, wychodzę z podobnego założenia jak Ty (raczej? ;) ), że gdyby u nas w Polsce infrastruktura była choćby zbliżona do tej niemieckiej (i podobny poziom sportowy, oraz finansowy) to nasi Ultrasi zdecydowanie przodowaliby w rankingach! Czyż tak nie jest? W tej kwestii (tak przypuszczam) chyba się nie różnimy.
iro pisze:Tak akurat trafiłeś, bo najbardziej podoba mi się liga hiszpańska i tu tylko Barcelona.
Heh. No Portowcy z reguły mają pewien sentyment do Barcy (zbieżność barw? ;) ).
Poza tym, Barcelona, jest powszechnie lubiana.
Rozszyfrować, że lubisz klub z Katalonii jest łatwo zatem.
iro pisze:Lubię też ligę angielską. Stąd ulubione zespoły to MU, Liverpool i Arsenal.
MU jakoś tak specjalnie nigdy mi nie "leżało", za to Liverpool i Arsenal już tak (w tych klubach drzemie jakaś magia ;) ). Chociaż ostatnio zamiast Arsenalu skłaniam się bardziej ku Chelsea (być może ze wzgl. na ich chuligańską przeszłość? ale ciii :P ).
A tak w ogóle z zagranicy to najbardziej lubię AC Milan (nie można jednak powiedzieć, że kibicuję, po prostu lubię). I chyba za te wspaniałe oprawy meczowe (zdecydowanie najlepsi w Europie!).

Pozdr.
iro
Moderator

kz2 pisze:Hehe. Nie ma to jak bujać w obłokach, nie? Wink
Radzę jednak zejść na ziemię...
Czemu od razu bujać w obłokach? ha?
Większość plebiscytów na najciekawszą oprawę meczową w minionej rundzie wygyrwali właśnie kibice Pogoni (a jak nie, to z reguły był to Lech). Czasem zdarzało się też, że oprawę uznawano za najlepszą ale nie przyznano zwycięstwa za niesportowe zachowanie kibiców (choćby mecz z Cracovią w Szczecinie). Więc co do tego aspektu to zdania nie zmienię.
kz2 pisze:gdyby u nas w Polsce infrastruktura była choćby zbliżona do tej niemieckiej (i podobny poziom sportowy, oraz finansowy) to nasi Ultrasi zdecydowanie przodowaliby w rankingach! Czyż tak nie jest?
Owszem, jest.
kz2 pisze:Heh. No Portowcy z reguły mają pewien sentyment do Barcy (zbieżność barw? Wink ).
No cóż, może i sentyment do barw też ma tu znaczenie, ale mi się podoba charakter tej drużyny i sposób gry, który od wielu lat się praktycznie nie zmienia i jest szalenie widowiskowy. Dla mnie to kwintesencja footballu.
kz2 pisze:Chociaż ostatnio zamiast Arsenalu skłaniam się bardziej ku Chelsea (być może ze wzgl. na ich chuligańską przeszłość?
Nie lubię Chelsea. Strasznie sztuczny twór. I o ile lubię kilku zawodników tam występujących, to i tak śmierdzi komercją. Zresztą od ostatniej zmiany właściciela MU podobna sytuacja zrobiła się w Manchesterze.
kz2 pisze:A tak w ogóle z zagranicy to najbardziej lubię AC Milan (nie można jednak powiedzieć, że kibicuję, po prostu lubię)
Włoskich zespołów jakoś specjalnie nie trawię. Kiedyś lubiłem Fiorentinę (do dziś jakiś sentyment pozostał), ale nic poza tym.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Ja mieszkam w Szczecinie od 3 lat ale nigdy na meczu piłki nożnej nie byłem bo nie lubie tej dyscypliny sportu. Czy w telewizji czy na żywo - wszystko jedno. Wychowałem się w żużlowym mieście, czyli w Gorzowie i od kilkunastu lat chodzę na mecze miejscowej drużyny.

Co do kibiców to chciałem tylko dodać, że na żużel chodzi ich znacznie więcej niż na piłkę nożną, w Polsce oczywiście ;D
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

Mam bardzo blisko do stadionu lokalnej drużyny i pół roku temu była tu naprawdę duża "zadyma" po meczu z Avią. Zamknęli ulice, zatrzymali ruch, a tyle policji to jeszcze nie widziałem. Pomimo, że grają dośc słabo to mają grono kibiców i choć po meczach są czasem rozróby to na stadion chodzą ludzie z małymi dziećmi nawet i z żonami, bo nie tłuką się na stadionie tylko po za nim.

Ciągle tylko przypomina mi się ten napis, który widzę niemal codziennie:
"RKS MOTOR - niech nas nienawidzą, byle się nas bali" oraz drugi "Kibice Motoru - ludzie honoru".

To mówi samo za siebie :-D
iro
Moderator

Sensej pisze:Wychowałem się w żużlowym mieście, czyli w Gorzowie i od kilkunastu lat chodzę na mecze miejscowej drużyny.
W Gorzowie wszyscy żyją żużlem. Mój dobry znajomy też pochodzi z Gorzowa.
Ale na mecze pogoni chodzi razem ze mną :). Zresztą tak jak ja z nim oglądać Grand Prix w żużlu. Właśnie dzięki niemu polubiłem oglądać żużel (tylko oglądać, bo nie miałem okazji znaleźć się na meczu).
Sensej pisze:Co do kibiców to chciałem tylko dodać, że na żużel chodzi ich znacznie więcej niż na piłkę nożną, w Polsce oczywiście ;D
Nie wiem czy wogóle przychodzi więcej, a już słowo 'znacznie' na pewno nie jest prawdą. Nie sądzę też, żeby na jednym meczu żużlowym było po 15-20 tysięcy widzów, jak ma to czasem miejsce w Szczecinie czy Poznaniu.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

W Lublinie już czasy świetności żużla minęły. Kiedyś jeździło tu mnóstwo wspaniałych zawodników. Poprzednie pokolenia miały czym żyć, choć niedawno pojawiła sie nadzieja i TŻ Sipma Lublin naprawdę dobrze sobie radziła.
Stadion był zawsze wypełniony, a ja miałem karnet na wszystkie mecze. Niestety, ostatnie mecze zupełnie nie wyszły i TŻ Sipma nie weszła do ekstraligi. Ten rok z kolei nie był już tak emocjonujący. Może nadchodzący sezon coś zmieni...
kz2

iro pisze:Czemu od razu bujać w obłokach? ha?
Większość plebiscytów na najciekawszą oprawę meczową w minionej rundzie wygyrwali właśnie kibice Pogoni (a jak nie, to z reguły był to Lech).
No dobra, może w ostatniej rundzie, Pogoń była tą jedną z najlepszych (dlatego, że Legia, Wisła, Lech i Widzew znacząco, z różnych przyczyn, ekhem... spuściły z tonu ;) ). Niech Ci będzie.
Tylko taka mała rada - nie patrz na te plebiscyty organizowane przez "Orange". Co z tego, że wygrywaliście te plebiscyty, skoro Ci Panowie kompletnie nie mają pojęcia o Ultras? ;) U Was każda (nawet niezbyt ładna) oprawa dobrze wychodzi (dobra infrastruktura? nie wiem, w każdym bądź razie oprawy wypadają dobrze), i dlatego taki np. GKS Bełchatów choćby nie wiem jaką wspaniałą oprawę zrobił (lepszą od Waszej), to i tak z Wami przegra. Takie są te plebiscyty. :)

A Jagiellonia? Ja uważam, że choćby Jaga była w zeszłej rundzie lepsza od Was! Takie oprawy jak ten cały sławny już ul ("Jest nas wielu, nas nie pokonacie", "ULtra") zapadają w pamięci... A oprawy Pogoni jakoś mi tak niespecjalnie w niej (w pamięci) utkwiły.

No ale dobra, niech Ci tam będzie, że Pogoń była jedną z najlepszych. ;)
iro pisze:Nie lubię Chelsea. Strasznie sztuczny twór. I o ile lubię kilku zawodników tam występujących, to i tak śmierdzi komercją.
Bo Ty oceniasz kluby (przynajmniej zagraniczne) po tym, jaki poziom sportowy reprezentują. "Śmierdzi Ci komerchą", ponieważ w klub zainwestował bogaty Abramowicz (też takich rzeczy nie lubię :/ ).
Ale co w przypadku, gdyby zainwestował w Barcelonę? Nagle przestałbyś jej kibicować?
Poza tym... popatrz co robi Pan Ptak w Pogoni (dla mnie to podobna sytuacja)... nie, ja się nie śmieję. Ja nawet współczuję... za żadne skarby nie chciałbym w Lechu, by w całej podstawowej jedenastce nie było ani jednego Polaka. :/ To już jest chore.
iro pisze:
kz2 pisze:Heh. No Portowcy z reguły mają pewien sentyment do Barcy (zbieżność barw? Wink ).
No cóż, może i sentyment do barw też ma tu znaczenie, ale mi się podoba charakter tej drużyny i sposób gry, który od wielu lat się praktycznie nie zmienia i jest szalenie widowiskowy. Dla mnie to kwintesencja footballu.
No właśnie, analogiczny przykład.
Co w przypadku, gdyby z Barcy odeszło kilku czołowych graczy, i gdyby ta zaczęła grać na niskim poziomie, mało efektownie? To już by nie była kwintesencja futbolu. I wtedy co? Przestałbyś kibicować Barcelonie? (nie odbieraj tego jako atak z mojej strony, tylko jako zwykłe pytania).
iro pisze:
Sensej pisze:Co do kibiców to chciałem tylko dodać, że na żużel chodzi ich znacznie więcej niż na piłkę nożną, w Polsce oczywiście ;D
Nie wiem czy wogóle przychodzi więcej, a już słowo 'znacznie' na pewno nie jest prawdą. Nie sądzę też, żeby na jednym meczu żużlowym było po 15-20 tysięcy widzów, jak ma to czasem miejsce w Szczecinie czy Poznaniu.
A w Poznaniu czasem pod 25-30 nie podchodzi, co? ;)
I oczywistym jest, że na piłkę nożną chodzi więcej kibiców, niż na żużel. Nie wiem, skąd kolega "Sensej" wytrzasnął takie "rewelacje"? :>

Cieszę się, że dyskusja się rozwinęła (co prawda niewiele, ale zawsze coś). :)
Pozdr.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

iro pisze:
A czy na II ligę chodzi po 8 tyś kibiców? Nie-e ;D Chodziło mi o wszystkie mecze w ligach zsumowane razem i to jest sprawdzona informacja a nie cos co sam wymyśliłem. W zeszłym roku czytałem to w Tygodniku Żużlowym bo robili tam zestawienie najbardziej popularnych w Polsce dyscyplin ;]
iro
Moderator

No chyba, że wziąć pod uwagę niższe ligi.
Ja z kolei ograniczyłem się do najwyższych klas rozgrywkowych, stąd moje wątpliwości. Druga liga raczej mnie nie interesuje (dlatego, że Pogoń występuje w ekstraklasie), więc ją pominąłem.
kz2 pisze:Tylko taka mała rada - nie patrz na te plebiscyty organizowane przez "Orange". Co z tego, że wygrywaliście te plebiscyty, skoro Ci Panowie kompletnie nie mają pojęcia o Ultras?
Akurat jeżeli chodzi o Orange, to najlepszej oprawy nie wybierają ludki co prowadzą "Magazyn Ligowy", a internauci na magazynligowy.interia.pl głosują na poszczególne filmiki z oprawami. I nie chodzi tu o to czy ktoś się zna czy nie zna na Ultras, tu chodzi o to, czy oprawy podobają się szerszej publiczności. Dlatego wybacz, ale nie skorzystam z rady ;-)
kz2 pisze:U Was każda (nawet niezbyt ładna) oprawa dobrze wychodzi (dobra infrastruktura? nie wiem, w każdym bądź razie oprawy wypadają dobrze), i dlatego taki np. GKS Bełchatów choćby nie wiem jaką wspaniałą oprawę zrobił (lepszą od Waszej), to i tak z Wami przegra.
Akurat o dobrą infrastrukturę to bym Pogoni nie podejrzewał :). Wcale nie jest u nas z tym aż tak różowo. Zresztą nie wiem czy ma to jakiś większy wpływ na oprawy. Co do tego czy każdy kto zrobi jakąś oprawę i tak przegra z nami też bym się nie zgodził. Podałeś później przykład Jagi. Też potrafią chłopaki zrobić piękną oprawę. Trzeba doceniać inicjatywę. Nie twierdzę, że każda oprawa na Pogoni była najlepsza. Bo tak nie było. Nie tylko Pogoń wygrywała plebiscyty na najlepszą oprawę kolejki. Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś co miałem na myśli.
kz2 pisze:No ale dobra, niech Ci tam będzie, że Pogoń była jedną z najlepszych.
No i właśnie o tym mówię. JEDNĄ z najlepszych. A nie JEDYNĄ.
To, że uważam szczecińskie oprawy (podsumowując całą rundę) za najlepsze, nie oznacza wcale, że nie potrafię docenić opraw innych klubów, o czym zresztą pisałem w poprzednich postach.
kz2 pisze:A oprawy Pogoni jakoś mi tak niespecjalnie w niej (w pamięci) utkwiły.
Może nie widziałeś wszystkich. Mi np najbardziej utkwiła oprawa po śmierci Papieża.
kz2 pisze:Bo Ty oceniasz kluby (przynajmniej zagraniczne) po tym, jaki poziom sportowy reprezentują.
Gdyby tak było to bym uwielbiał Chelsea ;-)
A tak właśnie nie jest.
kz2 pisze:Ale co w przypadku, gdyby zainwestował w Barcelonę? Nagle przestałbyś jej kibicować?
Ale ja nawet przed inwestycją Abramowicza nie lubiłem Chelsea :)
kz2 pisze:Poza tym... popatrz co robi Pan Ptak w Pogoni (dla mnie to podobna sytuacja)... nie, ja się nie śmieję. Ja nawet współczuję... za żadne skarby nie chciałbym w Lechu, by w całej podstawowej jedenastce nie było ani jednego Polaka. :/ To już jest chore.
Wyobraź sobie, że mi to też się nie podoba. Ale gorzej było za czasów Bekdasa czy Gondora. To dopiero jechało komercją.
Ale jednak do tego klubu jestem za bardzo przywiązany, żeby nie przychodzić na jego mecze. I dopóki pan Ptak nie zmieni nazwy klubu, albo jego barw to tak pozostanie. Choć wolałbym, żeby drużyna była budowana w oparciu o Polaków, a przede wszystkim, żeby mieli w niej szanse wychowankowie.
Różnica jaka jest jednak między tymi dwoma sytuacjami jest taka, że pieniądze pana Ptaka uratowały byt Pogoni, a Chelsea nawet bez pieniędzy Abramowicza byłaby dobrą drużyną i radziłaby sobie pewnie zupełnie dobrze
kz2 pisze:Co w przypadku, gdyby z Barcy odeszło kilku czołowych graczy, i gdyby ta zaczęła grać na niskim poziomie, mało efektownie? To już by nie była kwintesencja futbolu. I wtedy co? Przestałbyś kibicować Barcelonie?
No i tu nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Barcelonie kibicuję od wielu już lat. W tym czasie skład bardzo się zmienił, a jednak charakter zespołu i sposób gry pozostały niezmienione. Dlatego nie wiem czy to aby na pewno analogiczna sytuacja. Zwłaszcza, że nie zawsze Barca grała na super poziomie. Był okres kiedy zaraz po sukcesach groził im spadek z Primera Division! A mimo to potrafili wyjść z tego cało. I wcale nie przestałem jej wtedy kibicować. Wręcz przeciwnie.
kz2

Sensej pisze:A czy na II ligę chodzi po 8 tyś kibiców?
Chodzi o polską piłkarską drugą ligę, tak?
No to oczywiście, że chodzi po 8 tys kibiców...
Lechia, Widzew, Jagiellonia spokojnie osiągają taką ilość. Nie chce mi się teraz sprawdzać, ale na pewno tak jest. A już Lechia to zdecydowanie przekracza 8 tys.
Sensej pisze:Chodziło mi o wszystkie mecze w ligach zsumowane razem
To tym bardziej żużel nie ma szans w porównaniu z piłką nożną.
Sensej, takie ekipy jak Lech, Legia, Pogoń, Wisła K. to spokojniutko przekraczają 10 tys.
Sensej pisze:W zeszłym roku czytałem to w Tygodniku Żużlowym bo robili tam zestawienie najbardziej popularnych w Polsce dyscyplin ;]
Zmień tygodnik. ;)
iro pisze:Akurat jeżeli chodzi o Orange, to najlepszej oprawy nie wybierają ludki co prowadzą "Magazyn Ligowy", a internauci na magazynligowy.interia.pl głosują na poszczególne filmiki z oprawami. I nie chodzi tu o to czy ktoś się zna czy nie zna na Ultras, tu chodzi o to, czy oprawy podobają się szerszej publiczności. Dlatego wybacz, ale nie skorzystam z rady ;-)
Oj, to wobec tego zwracam honor. Nie wiedziałem, że tak jest.
Co nie zmienia jednak faktu, że według mnie Portowcy nie są najlepszymi ultrasami w Polsce.
Nie mówię, że takowymi są Lechici (już niestety nie), ale Cyberfani (Nieznani Sprawcy), albo Wiślacy już tak. W zeszłym roku wszystkie możliwe "ligi Ultras" wygrywała Wisła K.
Dla mnie Pogoń nie jest najlepsza i tyle. :)
iro pisze:Akurat o dobrą infrastrukturę to bym Pogoni nie podejrzewał :).
Jeden z najlepszych stadionów w Polsce.
iro pisze:Wcale nie jest u nas z tym aż tak różowo. Zresztą nie wiem czy ma to jakiś większy wpływ na oprawy.
Nigdzie w Polsce nie jest z tym "różowo". A wpływ ma ogromny. :)
iro pisze:Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś co miałem na myśli.
No to jeśli gdzieś czegoś nie zrozumiałem, to mnie oświeć (wyjaśnij). ;)
iro pisze:
kz2 pisze:No ale dobra, niech Ci tam będzie, że Pogoń była jedną z najlepszych.
No i właśnie o tym mówię. JEDNĄ z najlepszych. A nie JEDYNĄ.
Aha. No a ja pomyślałem, ze skoro uważasz oprawy na Karłowicza za najlepsze, to od razu szczecińskich ultrasów też. ;)
Chociaż rzekomą najlepszość Waszych opraw też bym kwestionował (zresztą cały czas to robię - kwestionuję ;) ).
iro pisze:Mi np najbardziej utkwiła oprawa po śmierci Papieża.
Masz fotkę? Chociaż, chyba widziałem. Nie wiem, pokaż fotkę. ;)
iro pisze:
kz2 pisze:Ale co w przypadku, gdyby zainwestował w Barcelonę? Nagle przestałbyś jej kibicować?
Ale ja nawet przed inwestycją Abramowicza nie lubiłem Chelsea :)
Ale nie dywaguj mi tutaj teraz. :P Odpowiedz na pytanko. Jak zareagowałbyś, gdyby Barcę przejął jakiś bogaty inwestor w stylu Abramowicza (o, i dodatkowo walnął reklamę na koszulkach piłkarzy!).
iro pisze:No i tu nie zrozumiałeś co miałem na myśli.
Zrozumiałem doskonale.
Cały czas zarzucasz mi brak zrozumienia, ale tak nie jest! :)
iro pisze:Barcelonie kibicuję od wielu już lat.
Ale kibicujesz za to, ze grają ładny futbol (sam tak mówisz).
A ja właśnie się pytam, co w przypadku gdyby Barca przestała grać ładny futbol? (tamto powyższe pytanko też aktualne ;) )

Pozdr.
iro
Moderator

kz2 pisze:Co nie zmienia jednak faktu, że według mnie Portowcy nie są najlepszymi ultrasami w Polsce.
No i tu widać, że nie czytasz dokładnie tego co piszę.
Nigdzie nie napisałem, że szczecińscy ultrasi są najlepsi na świecie. Ja wogóle z tym ruchem nie jestem nawet związany. Mówiłem tylko i wyłącznie o oprawach na stadionie. A ruch ultras to nie chyba nie tylko oprawy?
I to tylko moje subiektywne zdanie, w żadnym wypadku nie oczekuję od Ciebie zmiany swojego :).
kz2 pisze:Jeden z najlepszych stadionów w Polsce.
No nie powiedziałbym. Widziałeś naszą tablicę świetlną (zegar)? Albo nasze "trybuny kryte"? To jedna wielka pomyłka. Owszem robi się podgrzewana murawa (3 miesiace juz!), ale nie zanosi się na to, żeby została skończona przed rozpoczęciem rundy rewanżowej. Mamy całkiem niezłe oświetlenie, ale wciąż bardzo aleko nam chociażby do Poznania.
kz2 pisze:Nigdzie w Polsce nie jest z tym "różowo". A wpływ ma ogromny.
Ja tego wpływu nie zauważam, ale skoro tak mówisz może i tak jest.
kz2 pisze:Aha. No a ja pomyślałem, ze skoro uważasz oprawy na Karłowicza za najlepsze, to od razu szczecińskich ultrasów też.
No i sam przytoczyłeś aspekt, którego nie zrozumiałeś z moich poprzednich postów. Ale to już wyjaśniłem Ci nieco wyżej.
kz2 pisze:Masz fotkę? Chociaż, chyba widziałem. Nie wiem, pokaż fotkę.
Niestety swoich fotek nie posiadam. Ale swego czasu chyba były na pogon.v.pl
Tam możesz poszukać. Nie wiem też, czy na magazynligowy.interia.pl nie było z tym filmiku.
kz2 pisze:Jak zareagowałbyś, gdyby Barcę przejął jakiś bogaty inwestor w stylu Abramowicza (o, i dodatkowo walnął reklamę na koszulkach piłkarzy!).
Co do reklam na koszulkach to nie mam nic przeciwko. Normalna rzecz. Z czegoś klub musi się utrzymywać.
Co do tego jak bym zareagował to nie wiem. Ale raczej nie zmieniłby się mój stosunek do samego klubu (drużyny). Tak jak nie zmienił się do MU, który już został wykupiony przez jakiegoś inwestora z USA. Dalej lubię ten klub, tą drużynę, mimo iż nie podoba mi się sposób postępowania jego właściciela.
kz2 pisze:Zrozumiałem doskonale.
Cały czas zarzucasz mi brak zrozumienia, ale tak nie jest!
Owszem jest. O czym poniżej :)
kz2 pisze:Ale kibicujesz za to, ze grają ładny futbol (sam tak mówisz).
Powiedziałem znacznie więcej dlaczego kibicuję Barcelonie. I wcale nie to było na pierwszym miejscu. Przed widowiskową grą stawiam charakter drużyny i styl w jakim grają (mimo zmian prezesów, trenerów czy piłkarzy!) od kilkunastu już lat. Chodzi o to, że Barca zawsze gra ofensywnie, nawet jak prowadzi wysoko i nie musi strzelić więcej bramek. Oni po prostu grają dla kibiców i to jest kwintesencja footballu. A to, że grają tam wspaniali technicy tylko potęguje moje pozytywne wrażenie. To np bardzo nie podoba mi się w Chelsea. Oni też potrafią zagrać widowiskowo, ale co z tego, skoro grają tak do strzelenia 2 bramki, a potem to jest murowanie dostępu do swojej. Co z tego, że Chelsea wygrywa niemal wszystko co ma do wygrania (nawet mecz z Barcą w LM)? Mnie po prostu nudzi taka gra. Z zawodników Chelsea to szacunek tylko dla Duffa. Dla mnie jeden z najlepszych zawodników na swojej pozycji, w dodatku z olbrzymim zawzięciem i ciągiem na bramkę. Ale jako drużyna mi się nie podobają.
kz2 pisze:A ja właśnie się pytam, co w przypadku gdyby Barca przestała grać ładny futbol?
Nie widzę potrzeby snucia takich scenariuszy.
Zresztą odpowiedź zależy od tego co rozumiesz przez "ładny futbol".
Bo ja w przypadku Barcy za ładny futbol uważam owe podejście do meczu jak do święta, gry dla zadowolenia kibiców. Nie wyobrażam sobie, żeby Barca odeszła od tego stylu gry.
ODPOWIEDZ