No chyba, że wziąć pod uwagę niższe ligi.
Ja z kolei ograniczyłem się do najwyższych klas rozgrywkowych, stąd moje wątpliwości. Druga liga raczej mnie nie interesuje (dlatego, że Pogoń występuje w ekstraklasie), więc ją pominąłem.
kz2 pisze:Tylko taka mała rada - nie patrz na te plebiscyty organizowane przez "Orange". Co z tego, że wygrywaliście te plebiscyty, skoro Ci Panowie kompletnie nie mają pojęcia o Ultras?
Akurat jeżeli chodzi o Orange, to najlepszej oprawy nie wybierają ludki co prowadzą "Magazyn Ligowy", a internauci na magazynligowy.interia.pl głosują na poszczególne filmiki z oprawami. I nie chodzi tu o to czy ktoś się zna czy nie zna na Ultras, tu chodzi o to, czy oprawy podobają się szerszej publiczności. Dlatego wybacz, ale nie skorzystam z rady
kz2 pisze:U Was każda (nawet niezbyt ładna) oprawa dobrze wychodzi (dobra infrastruktura? nie wiem, w każdym bądź razie oprawy wypadają dobrze), i dlatego taki np. GKS Bełchatów choćby nie wiem jaką wspaniałą oprawę zrobił (lepszą od Waszej), to i tak z Wami przegra.
Akurat o dobrą infrastrukturę to bym Pogoni nie podejrzewał

. Wcale nie jest u nas z tym aż tak różowo. Zresztą nie wiem czy ma to jakiś większy wpływ na oprawy. Co do tego czy każdy kto zrobi jakąś oprawę i tak przegra z nami też bym się nie zgodził. Podałeś później przykład Jagi. Też potrafią chłopaki zrobić piękną oprawę. Trzeba doceniać inicjatywę. Nie twierdzę, że każda oprawa na Pogoni była najlepsza. Bo tak nie było. Nie tylko Pogoń wygrywała plebiscyty na najlepszą oprawę kolejki. Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś co miałem na myśli.
kz2 pisze:No ale dobra, niech Ci tam będzie, że Pogoń była jedną z najlepszych.
No i właśnie o tym mówię. JEDNĄ z najlepszych. A nie JEDYNĄ.
To, że uważam szczecińskie oprawy (podsumowując całą rundę) za najlepsze, nie oznacza wcale, że nie potrafię docenić opraw innych klubów, o czym zresztą pisałem w poprzednich postach.
kz2 pisze:A oprawy Pogoni jakoś mi tak niespecjalnie w niej (w pamięci) utkwiły.
Może nie widziałeś wszystkich. Mi np najbardziej utkwiła oprawa po śmierci Papieża.
kz2 pisze:Bo Ty oceniasz kluby (przynajmniej zagraniczne) po tym, jaki poziom sportowy reprezentują.
Gdyby tak było to bym uwielbiał Chelsea

A tak właśnie nie jest.
kz2 pisze:Ale co w przypadku, gdyby zainwestował w Barcelonę? Nagle przestałbyś jej kibicować?
Ale ja nawet przed inwestycją Abramowicza nie lubiłem Chelsea
kz2 pisze:Poza tym... popatrz co robi Pan Ptak w Pogoni (dla mnie to podobna sytuacja)... nie, ja się nie śmieję. Ja nawet współczuję... za żadne skarby nie chciałbym w Lechu, by w całej podstawowej jedenastce nie było ani jednego Polaka. :/ To już jest chore.
Wyobraź sobie, że mi to też się nie podoba. Ale gorzej było za czasów Bekdasa czy Gondora. To dopiero jechało komercją.
Ale jednak do tego klubu jestem za bardzo przywiązany, żeby nie przychodzić na jego mecze. I dopóki pan Ptak nie zmieni nazwy klubu, albo jego barw to tak pozostanie. Choć wolałbym, żeby drużyna była budowana w oparciu o Polaków, a przede wszystkim, żeby mieli w niej szanse wychowankowie.
Różnica jaka jest jednak między tymi dwoma sytuacjami jest taka, że pieniądze pana Ptaka uratowały byt Pogoni, a Chelsea nawet bez pieniędzy Abramowicza byłaby dobrą drużyną i radziłaby sobie pewnie zupełnie dobrze
kz2 pisze:Co w przypadku, gdyby z Barcy odeszło kilku czołowych graczy, i gdyby ta zaczęła grać na niskim poziomie, mało efektownie? To już by nie była kwintesencja futbolu. I wtedy co? Przestałbyś kibicować Barcelonie?
No i tu nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Barcelonie kibicuję od wielu już lat. W tym czasie skład bardzo się zmienił, a jednak charakter zespołu i sposób gry pozostały niezmienione. Dlatego nie wiem czy to aby na pewno analogiczna sytuacja. Zwłaszcza, że nie zawsze Barca grała na super poziomie. Był okres kiedy zaraz po sukcesach groził im spadek z Primera Division! A mimo to potrafili wyjść z tego cało. I wcale nie przestałem jej wtedy kibicować. Wręcz przeciwnie.