[Pytanie] Wyłączenie indeksowania przez Google
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
[Pytanie] Wyłączenie indeksowania przez Google
Troche inaczej niz zwykle...
Jak spreparowac kod, aby gogle nie byl wstanie go zaindeksowac?
Nie chodzi mi tu o cala strone ale jej fragment (w tym linki)... i zalezy mi na tym aby ten fragment byl widoczny przez odwiedzajacego strone...
Wiem ze google nie radzi sobie z js, ale szczegolow nie znam... macie jakies propozycje?
Jak spreparowac kod, aby gogle nie byl wstanie go zaindeksowac?
Nie chodzi mi tu o cala strone ale jej fragment (w tym linki)... i zalezy mi na tym aby ten fragment byl widoczny przez odwiedzajacego strone...
Wiem ze google nie radzi sobie z js, ale szczegolow nie znam... macie jakies propozycje?
Re: [Pytanie] Wyłączenie indeksowania przez Google
Nie kombinować.... jak chcesz, żeby nie ruszał niczego co zaczyna się od /cośtam/ukryte, to tworzysz plik robots.txt, a w nim
Ale z ciekawości - po co?
Kod: Zaznacz cały
User-Agent: Google
Disallow: /cośtam/ukryte
Allow: /-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
hmmm.... moge sie mylic, ale to co napisales tyczy sie konkretnej strony, a mi zalezy na konkretnym fragmencie tej strony...
cos takiego jak w gooru...
cos takiego jak w gooru...
Czasem zdarza się, że nie ma potrzeby indeksować poszczególnych elementów dokumentów, gdyż nie wnoszą żadnej nowej treści do bazy danych wyszukiwarki.
Można wówczas stronę tak przygotować, aby jej poszczególne fragmenty nie były indeksowane przez wyszukiwarkę. Fragmenty dokumentów, które nie powinny być indeksowane przez robota Gooru powinny znajdować się pomiędzy następującymi znacznikami:
<!--GooruNoindexStart--> <!--GooruNoindexStop-->
Nie bardzo widzę powód... czasem zdarzy się, że akurat jakieś słowo komuś spasuje z tego fragmentu, albo coś...
Zawsze możesz zakodować coś js'em, ale wtedy będą źli ludzie, którzy nie włączają js'u. Sam google nie udostępnia konkretnych znaczników do wyłączenia indeksowania.
Jeśli na pewno chcesz to zrobić, to tutaj jest konwerter http://scriptasylum.com/tutorials/encde ... ecode.html
Nadal to jednak uważam za dziwne podejście :/
Zawsze możesz zakodować coś js'em, ale wtedy będą źli ludzie, którzy nie włączają js'u. Sam google nie udostępnia konkretnych znaczników do wyłączenia indeksowania.
Jeśli na pewno chcesz to zrobić, to tutaj jest konwerter http://scriptasylum.com/tutorials/encde ... ecode.html
Nadal to jednak uważam za dziwne podejście :/
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
dzieki... powod jest, ale nie bede go zdradzal 
pewnie trzyma na koncie wszystkie hasła, albo pamiętnik(nie mylić z blogiem)
-
Arkadiusz Podlaski
- Nowy

powodów można znaleźć bardzo wiele...
Jak trzyma hasła, to ma pecha, bo wystarczy, że ktoś z "zakodowanego" linku przejdzie na google i już mają referera w kolejce do indeksowania...
Zresztą po internecie biega pełno różnych robaków potrafiących rozkodować js - szczególnie te, które najpierw sprawdzają robots.txt, żeby zobaczyć gdzie nie mają iść, a potem właśnie tam idą
Zresztą po internecie biega pełno różnych robaków potrafiących rozkodować js - szczególnie te, które najpierw sprawdzają robots.txt, żeby zobaczyć gdzie nie mają iść, a potem właśnie tam idą
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
ale Was ciekawosc zżera
.. moge Was jedynie zapewnic ze nie chodzi tu o poufne informacje itd, ale o pewny eksperyment seo
.. moge Was jedynie zapewnic ze nie chodzi tu o poufne informacje itd, ale o pewny eksperyment seo