[Problem] Dołączanie czcionek

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
beny

[Problem] Dołączanie czcionek

Post autor: beny »

Witam

1. Pisze tekst niestandardową czcionką (pole tekstowe utworzone za pomocą narzędzia tekst w przyborniku),
2. dołączam te czcionke do biblioteki za pomocą menu biblioteki properities>new font
3. Nazywam ją np font1
4. zmieniam czcionke tekstu w panelu properties na font 1, dodaje chracter> specify rangers, autofil, ok

To wszystko we FlashuMx 2004

Niestety po wyeksportowaniu na serwer nie wchodzi ta czcionka na innym kompie z niezainstalowaną czcionką.

Co trzeba jeszcze zrobić żeby chodziło elegancko. Prosze o jasną odpowiedź co, jak i gdzie. Jestem zielony z AS

Z góry thx
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [Problem] Dołączanie czcionek

Post autor: Marek_bf »

Kliknij prawym przyciskiem myszy na foncie w bibliotece, wybierz opcje linkage i Export for ActionScript, w pisz w polu identifier jakąś nazwę np. moj_font_1, kliknij OK.

Teraz wstaw do klatki z polem tekstowym skrypt:

Kod: Zaznacz cały

var formatowaniePola_fmt:TextFormat = new TextFormat();
formatowaniePola_fmt.font = "moj_font_1";
poleTekstowe_txt.embedFonts = true;
poleTekstowe_txt.text = "To jest treść";
poleTekstowe_txt.setTextFormat(formatowaniePola_fmt);
beny

Co mam wpisać w miejscu "to jest treść" jeżeli jedo z pól tekstowych w klatce pokazuje procentowe załadowanie kolejnej klatki z klipem. Jego var = procent
beny

Wsatwiłem jak napisałeś, hula elegancko.
Beka
ODPOWIEDZ