WYKOP niczym nie różni się od DIGG.COM

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

zephyr7
Kontakt:

WYKOP niczym nie różni się od DIGG.COM

Post autor: zephyr7 »

Nie czytałem artykułu, być może podobieństwo jest zamierzone, ale fakt faktem - WYKOP to plagiat DIGG. Jeżeli wszystko jest w zgodzie z prawem, OK. Być może wykupili licencję, albo coś takiego.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: WYKOP niczym nie różni się od DIGG.COM

Post autor: Dawid Kulbaka »

Autorzy nawet wspominali w komunikacie prasowym, ze inspiracja jest digg.
Pomysl jest zaczerpniety z digg, ale watpie, ze mozna mowic o plagiacie, przeciez yahoo tez był pierwszym portalem.. to teraz mamy nazwac np. wp plagiatem ? :wink:

A w Polsce brakowalo takiego serwisu, ma on inne linki od digga, wiec mysle, ze nie ma problemow. Mi sie tam podoba :-D
Piotr Chmolowski

Re: WYKOP niczym nie różni się od DIGG.COM

Post autor: Piotr Chmolowski »

Witam,

Jako twórca Wykopu chyba powinienem się wypowiedzieć w tym temacie :)

zephyr, widzę, ze masz trochę dziwne poglądy na temat "plagiatów". Idąc tym tokiem rozumowania wyszłoby na to, że mielibyśmy jeden portal - Yahoo, jedną wszyszukiwarkę - Google, jeden serwis blogowy, webmasterski i tak dalej, i tak dalej. Z tego, co mi wiadomo forma serwisu digg nie jest opatentowana, czy zakazana. Zarzucasz nam plagiat? Ok, ale przedstaw dokładniej swoje zarzuty.

Co konkretnie skopiowaliśmy? Układ strony? Skrypty? Grafikę? Wszystko było napisane od podstaw przeze mnie. Jedyną rzeczą, która jest żywcem zerżnięta z digg'a jest forma działania.

Nie jestem pierwszą osobą, która wpadła na pomysł stworzenia podobnego serwisu. Przykład - hiszpański digg: http://meneame.net/

pozdrawiam
zephyr7
Kontakt:

Nie zrozumcie mnie źle! Jestem jak najbardziej za!!!

Post autor: zephyr7 »

W Polsce brakuje takich serwisów jak plastic.com, metafilter i slashdot. Może wreszcie coś się ruszy???
ODPOWIEDZ