[Pytanie] Zgłoszenie projektu w celu uniknięcia plagiatu

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
Omnium_Gatherum

[Pytanie] Zgłoszenie projektu w celu uniknięcia plagiatu

Post autor: Omnium_Gatherum »

Witam ;)

Skończyłem właśnie layout mojej strony i chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakieś miejsce, w którym mógłbym go zgłosić i w ten sposób uchronić się od plagiatu...

Jeśli ktoś skopiowałby moją pracę to trudno byłoby udownodnić mi, że to ja jestem autorem :roll:

z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [Pytanie] Zgłoszenie projektu w celu uniknięcia plagiatu

Post autor: viraptor »

Zdaje się, że wszystkie dzieła obejmuje ochrona autorska, ale z weryfikacją jest już troche gorzej. Jeśli chodzi o udowodnienie, że to ty zrobiłeś pierwszą wersję takiej strony, to chyba tylko certyfikaty + sygnowanie czasem pomogą (www.signet.pl na przykład). Ale nie wiem na ile polskie prawo je uważa za dowód czegokolwiek.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Zgłaszać sprawę można dopiero gdy ktoś naruszy prawa autorskie i dopiero wtedy można kogoś ścigać. Nie ma takich instytucji gdzie można zgłosić swoją pracę aby później nie mieć wątpliwości w razie sporu o to kto jest autorem.

Nie ma tez żadnego znaczenia, zgodnie z polskim prawem, czy pod swoim layem albo stroną dasz informacje o tym, że jesteś jego autorem. Nawet bez tego prawa autorskie należą do ciebie. Jednak dla jasnego określenia autora lepiej zamieścić taką notę w sotopce (copyright).

Polecam ci serwis, który się takimi sprawami zajmuje http://bowi.org.pl/
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Udowodnić autorstwo możesz między innymi za pomocą plików edycyjnych.

Dobrym rozwiązaniem jest zarejestrowanie swojej twórczości w http://bowi.org.pl/ w jak już wspomniał Sensej
ODPOWIEDZ