[CSS] Bład validatora: brak wartości atrybutu

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
tatu
Nowy
Nowy

[CSS] Bład validatora: brak wartości atrybutu

Post autor: tatu »

cześć - być może już ktoś poruszał ten problem na forum, ale ja odpowiedzi nie znalazłem, więc z góry przepraszam za ewentualne dublowanie tematu:

napisałem styl i valiadtor w3c wypluwa mi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Warnings

* Line : 1 (Level : 1) You have no color with your background-color : body
    * Line : 48 (Level : 1) You have no background-color with your color : #stopka

Valid CSS information

* body {
          o background-color : maroon;
          o background-image : url("bg.gif");
          o font : 10pt Georgia, serif;
      }

* #stopka {
          o color : maroon;
          o background-color : transparent;
          o font-size : 8pt;
      }
o ile 'transparent' mogę jeszcze zrozumieć, nie jest kolorem, to dlaczego 'maroon'?!
Stig
Administrator

Re: [CSS] Bład validatora: brak wartości atrybutu

Post autor: Stig »

Zgodnie z informacjami, zawartymi w specyfikacji wartości maroon i transparent dla atrybutu background-color są poprawne. Możliwe, że ostrzeżenie przed brakiem wartości tegoż atrybutu wynika z błędu validatora. Mimo wszystko w Twoim kodzie nie ma pomyłek (co też validator widzi), a więc jest on zgodny z specyfikacją języka CSS :).
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

Ostrzeżenia są prawidłowe, bo nie zdefiniowałeś jaki kolor ma czcionka w body. Dopisz np. color: black i będzie ok. Podobnie w drugim przypadku. Brak tła dla zdefioniowanej czcionki wpisz poprawny background-color i będzie ok.

Co do transparent dla tła: http://www.w3.org/Bugs/Public/show_bug.cgi?id=768
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: jj09 »

delfin pisze:Ostrzeżenia są prawidłowe, bo nie zdefiniowałeś jaki kolor ma czcionka w body. Dopisz np. color: black i będzie ok. Podobnie w drugim przypadku. Brak tła dla zdefioniowanej czcionki wpisz poprawny background-color i będzie ok.

Co do transparent dla tła: http://www.w3.org/Bugs/Public/show_bug.cgi?id=768
a co zrobić jak do 1 stylu chce zastosować kilka rodzajów tła tzn. linki mam w różnych tabelach, które mają różne tła, a linki mają wyglądać tak samo....
ODPOWIEDZ