Nie jestem kompletnymh żółtodziobem, wykonałem już wiele stron w HTML i Flash, ale co jakiś czas powtarzają mi się podobne trudności, na które znalazłem obejście (kompromis), lecz nie wiem co jest ich przyczyną.
Stąd moje pytania:
1. Podczas wstawiania elementu Flash (np. menu) do komorki o dokladnie takich samych rozmiarach zwiększa mi się wielkość całej tabeli. Konkretnie: wstawiłem obiekt w komorkę pośrodku - i nad nią, i pod nią, i po prawej stronie były kolejne komórki. Wszystko robione w dreamweaverze, komórki i cała tabela miały dokładnie określone wymiary, ale po wstawieniu flasha rozciągała mi się wysokość tabeli dzięki czemu powtarzało mi się tło w komórkach obok i poniżej komórki z flash'em. Co może być tego przyczyną? Pomniejszyłem flasha o kilka pikseli i było dobrze, ale przy tworzeniu poprzedniej strony nie miałem takich problemów (wtedy flash'a wstawiałem jako górny banner).
2. Stworzyłem prosty formularz do wysyłania szybkich wiadomości ze strony. Typowo: wpisz email, krótką wiadomość i naciśnij WYŚLIJ. I tu problem: co zrobić by po naciśnięciu WYŚLIJ nie wyskakiwało windowsowe ostrzeżenie typu: "wiadomość o treści ble ble zostanie wysłana na adres bla bla". Potem pojawia się kolejne okienko w stylu : "czy na pewno chcesz wysłac" lub coś takiego. Jak to wyeliminować? I jak zrobić by po wysłaniu pojawiał się komunikat na stronie, że wiadomość została wysłana?
3. Ostatnio usłyszałem od znajomego opinię, że tworzenie na tabelach to przeżytek i powinienem się przerzucić na style. Czy faktycznie to jakiś problem czy to raczej sztuka dla sztuki? Sam nie widzę różnic pomiędzy jednym a drugim i w obu przypadkach strony spełniają swoje zadanie. A może jednak powinienem już brać się za (div)?
Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam