comboBox
comboBox
Witam
W mojej scenie mam dwa Comboboxy i przycisk (button) - chodzi mi aby zrobić następująca interakcje - zależy mi aby uzytkownik musiał wybrać najpierw z jednego Combobox'u a następnie z drubiego interesujące go wartości (lecz musi wybrać z obydwóch) a następnie po naciśnięciu przycisku z biblioteki na scene bedzie importowany odpowiedni mc.
Bardzo dziekuje za kazdą odpowiedz która przyczynić sie może do rozwiązania tego problemu.
W mojej scenie mam dwa Comboboxy i przycisk (button) - chodzi mi aby zrobić następująca interakcje - zależy mi aby uzytkownik musiał wybrać najpierw z jednego Combobox'u a następnie z drubiego interesujące go wartości (lecz musi wybrać z obydwóch) a następnie po naciśnięciu przycisku z biblioteki na scene bedzie importowany odpowiedni mc.
Bardzo dziekuje za kazdą odpowiedz która przyczynić sie może do rozwiązania tego problemu.
Re: comboBox
Ustaw początkowo button na: button_comp.enabled = false; sprawdzaj wartości comboBox, jeżeli będą różne od początkowych ustaw button na: button_comp.enabled = true;
Dzieki - co do buttona to sprobuje lecz prosze jeszcze wyjaśnij mi jak powinienem napisać skrypt aby:
gdy zostanie wybrana wartość w pierwszym comboBoxie i w dugim
to w zależności od tego co zostanie wybrane taki mc jest importowany do sceny. mam nadzieje ze w miare jasno to napisałem jesli nie to postaram sie o pkazanie przykładu.
gdy zostanie wybrana wartość w pierwszym comboBoxie i w dugim
to w zależności od tego co zostanie wybrane taki mc jest importowany do sceny. mam nadzieje ze w miare jasno to napisałem jesli nie to postaram sie o pkazanie przykładu.
Napisz jeszcze, jakie dane na przekazywać każdy CB, jak te wartości mają być ze sobą powiązane, i wytłumacz dlaczego mają być dwa jeden do wyboru pliku nie wystarczy?
Wygląda to następująco:
w jednym CB użytkowinik bedzie wybierał rodzaj wykresu (wykres CTPc dla stali o określonym składzie chemicznym - bedzie tam 5 różnych do wyboru),
w drugim CB - użytkownik określi w jakm zakresie temperatur dany wykres ma się rysować (600 st.C 400, lub 150).
Coś podobnego na czym się wzoruje znajduje sie na stronie
http://www.matter.org.uk/steelmatter/me ... 7_1_2.html
lecz tam jest jedynie dla jednego wykresu i zmieniać można jedynie temp.
A wiec powiązanie danych bedzie nastepujące:
w pierwszym CB uzytkownik wybierze wykres, w drugim okresli temperature,
no i w końcu naciśnie button (START) - wtedy zależało by mi aby w zależności od tego co wybrał w pierwszym CB (np wykres 1) a w drugim (np 600 st.C) to na scene imporuje sie już przygotowany mc w którym na wykresie 1 jest animowana linia w zakresie tem 600 st.C
w jednym CB użytkowinik bedzie wybierał rodzaj wykresu (wykres CTPc dla stali o określonym składzie chemicznym - bedzie tam 5 różnych do wyboru),
w drugim CB - użytkownik określi w jakm zakresie temperatur dany wykres ma się rysować (600 st.C 400, lub 150).
Coś podobnego na czym się wzoruje znajduje sie na stronie
http://www.matter.org.uk/steelmatter/me ... 7_1_2.html
lecz tam jest jedynie dla jednego wykresu i zmieniać można jedynie temp.
A wiec powiązanie danych bedzie nastepujące:
w pierwszym CB uzytkownik wybierze wykres, w drugim okresli temperature,
no i w końcu naciśnie button (START) - wtedy zależało by mi aby w zależności od tego co wybrał w pierwszym CB (np wykres 1) a w drugim (np 600 st.C) to na scene imporuje sie już przygotowany mc w którym na wykresie 1 jest animowana linia w zakresie tem 600 st.C
Słuchaj, po co przy takiej aplikacji wymagać tego, że użytkownik MUSI dokonać wyboru? Przecież mogą interesować go wartości domyślne, ustawione na początku lub jedna z tych wartości, w tym momencie niezbyt widzę sens weryfikacji danych, user sam pilnuje tego żeby wprowadzić interesujące go dane do przeliczenia. Jeżeli pomija zmianę w którymś CB to może, dlatego że interesuje go właśnie pierwsza pozycja CB.
User - w tym przypadku nie wprowadza danych do przeliczenia - chodzi mi poprostu aby poprzez wybor z CB okreslił dokładnie jaki wykres_mc ma sie wyświetlić - lecz musi dokonać przecież wyboru czy ma być to wykres np. dla stali st3 czy np st4 lub innej no i oczywiście w jakiej temperaturze ma przebiegać - dlatego pokusiłem się o dwa CB aby w jednym nie robić wykresu a do niego dodatkowo odnośników z zapytaniem dla jakiej temp. Chciałem aby to user zrobił juz na samym początku. Napewno widziałeś stronke ktorą zamieściełem powyrzej - tam sprawa rozwiązana jest w ten sposób ze user poprzez zmiane wartości w checkBoxie modyfikuje sobie wartości temeratury w lecz tam jest jedynie dla jednego wkykresu.
Więc reasumując nie zastrzegam że moje rozwiązanie które proponuje jest jedynie słuszne (czyli dwa CB i na siłe sprawić aby interakcja pomiędzy nimi zadziałała) - więc jesli ma ktos jakiś inny pomysł, sprawniejszy i prostrzy to napewno go rozważe - tymczasem prosze jeśli mogłbyś poświęcic mi jeszcze chwilke i zastanowic się jak napisać skrypt w którym te dwa CB i button bedą dawać rezultat w postaci importu na scene wykresu_mc to z góry dziekuje. Pozdrawiam i dzieki za cierpliwość.
Więc reasumując nie zastrzegam że moje rozwiązanie które proponuje jest jedynie słuszne (czyli dwa CB i na siłe sprawić aby interakcja pomiędzy nimi zadziałała) - więc jesli ma ktos jakiś inny pomysł, sprawniejszy i prostrzy to napewno go rozważe - tymczasem prosze jeśli mogłbyś poświęcic mi jeszcze chwilke i zastanowic się jak napisać skrypt w którym te dwa CB i button bedą dawać rezultat w postaci importu na scene wykresu_mc to z góry dziekuje. Pozdrawiam i dzieki za cierpliwość.
Kod: Zaznacz cały
if (wartoscWybranaComboBox1 != wartoscPoczatkowaComboBox1) {
if (wartoscWybranaComboBox2 != wartoscPoczatkowaComboBox2) {
// włączam button
}
}Re: comboBox
dzieki
Zastanawiałem sie właśnie nad funkcjami warunkowymi.
inny sposób który wymysliłem to aby pomnożyc wartości w pierwszym CB razy 10 i dodać wartość z drugiego CB wtedy można by użyć swich i case chociaż nie wiem jak to wygląda w ActionScript. Mimo wszystko wielkie dzieki za odpowiedz - ponieważ mam napięty czas oddania tej aplikacji postanowiłem zrobic to za pomocą wysuwanego menu doszedłem do wniosku ze z pkt. widzenia usera taki sposób bedzie bardziej przejrzysty - chociaż z pkt projektanta CBx2 to nadal dla mnie wyzwanie
także zachęcam do kontynuowania tego wątku może kiedyś ktoś stanie przed takim problemem - będzie miał jak znalazł 
Zastanawiałem sie właśnie nad funkcjami warunkowymi.
inny sposób który wymysliłem to aby pomnożyc wartości w pierwszym CB razy 10 i dodać wartość z drugiego CB wtedy można by użyć swich i case chociaż nie wiem jak to wygląda w ActionScript. Mimo wszystko wielkie dzieki za odpowiedz - ponieważ mam napięty czas oddania tej aplikacji postanowiłem zrobic to za pomocą wysuwanego menu doszedłem do wniosku ze z pkt. widzenia usera taki sposób bedzie bardziej przejrzysty - chociaż z pkt projektanta CBx2 to nadal dla mnie wyzwanie