Opinia profesjonalisty

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
gamershell
Nowy
Nowy
Kontakt:

Opinia profesjonalisty

Post autor: gamershell »

Cześc, tworzę właśnie serwis, który udostępnia darmowe gry i programy.
Oczywiście ppiszę do was by zasięgnąc rady profresjinalistów, co mam zmienic,
czego nie ruszac, jak na nim zarobic. Pozdro! a oto i moja strona
----> http://www.gamershell.republika.pl
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Opinia profesjonalisty

Post autor: Allen »

Witaj,

- Przede wszystkim należałoby zainwestować w domenę i hosting ;)
- Layout nie jest najgorszy :) Przejrzysty, lecz rozjeżcza się przynajmniej pod Operą, 1024x768.
- Inwestycja w CMS, na poczatek powinien wystarczyć jakiś OpenSource, z dobrym modułem zarządzania plikami (podział na kategorie, opis, Download Agreement itp.)

Dodam jeszcze, że będziesz miał sporą konkurencję w tej dziedzinie, jeżeli bardzo poważnie myślisz o rozwoju serwisu. Dla tego typu witryny (nastawionej na download plików) potrzebny jest serwer z bardzo szybkim łączem i sporą ilością wolnego miejsca, nawet 2GB może być za mało). Nie wspominając już o aktualizacji - musisz być na bierząco z updatem programów, 1-2 dni zwłoki można by jeszcze dopuścić, ale tydzień to już zdecydowanie za długo.

Życzę powodzenia w rozwoju serwisu :)
gamershell
Nowy
Nowy
Kontakt:

no wesz...

Po pierwsze to o konkurencji wiem bo dosc nieźle zbadałem rynek i wiem ze nie ma co konkurowac z megapliki.pl, cda.pl czy tez inne. Myślałem że zarobie troche
na reklamie i nawiążę współpracę z innymi serwisami:)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Re: Opinia profesjonalisty

Post autor: Bartosz Olszewski »

Najpierw zaczne od tego co powinieneś zmienić:

:arrow: Jakość :!: W powitaniu lub intrze zależy jak to nazywasz aż wali po oczach pikseloza. Zapisz to w miare dobrej jakości w Photoshopie, albo poprostu zapisz jako PSD i w Adobe ImageReady skompresuj do JPG ma o wiele lepszą kompresje pod względem objętości pliku i bardzo mało obcina na jakości dla oka ludzkiego niż Adobe Photoshop. Podobnie bardzo rzucają się w oczy piksele na stronie głównej.
:arrow: Popracuj nad layoutem, ten tworzy wrażenie "roztrzepanego". Wszystko jest porozrzucane. Proponuje Ci również używać czytelniejszych czcionek. Ta co jest obecnie z tą pikselozą co jest strasznie jest nieczytelna.
:arrow: Zadbaj o merytorykę :!: Serwis, który chce zarabiać musi mieć dobrze opracowane artykuły/recenzje. W Twoim wypadku przydałby się obszerny Download.
:arrow: Nim zaczniesz zarabiać daj poznać się innym :!: Niech inni dowiedzą się o Tobie i dopiero zacznij zarabić bo nigdy się nie wywiążesz z reklamy, jeżeli Twoja strona będzie miała 70 unikalnych odwiedzin dziennie :!:
:arrow: Nim weźmiesz się za udostępnianie powierzchni reklamowej, zbadaj konkurencje :!: Nie będę Ci opisywał jak bo są na to tysiące sposobów. Spraw żeby Twoja strona miała to coś czego nie ma na innych stronach.
:arrow: Proponuje Ci napisanie lub poprostu kupienie bardzo dobrego skryptu reklamowego. To też ma duży wpływ na to kto u Ciebie kupi reklame. Twój klient chciałby mieć dostęp do wszystkich danych. Dobrym atutem byłoby wprowadzenie możliwość tzw. reklamy kierowanej np.:
Reklama kierowana do młodzieży w wieku 14-18 lat
Ale do tego musiałbyś mieć system logowania w którym przy rejestracji trzeba byłoby wpisywać takiego typu dane.
gamershell
Nowy
Nowy
Kontakt:

:)

Strona Gamershell zakończyła swoje działanie, zapraszam na www.crazygames.republika.pl (jeszcze w przygotowaniu)
ODPOWIEDZ