Wybory 2005

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)

Na kogo będziesz głosować w niedzielę?

PO
8
53%
PiS
2
13%
LPR
1
7%
Samoobrona
0
Brak głosów
SLD
0
Brak głosów
SdPL
1
7%
PJKM
2
13%
PD
0
Brak głosów
inna
1
7%

Liczba głosów: 15

Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Wybory 2005

Post autor: Dawid Kulbaka »

bedziecie głosowac? co sadzicie o wyborach w ogole, ktos sie tym pasjonuje tak jak ja :roll: ?

szkoda, ze tak pozno zaczynamy taki watek, zaraz zlamiemy cisze wyborcza :lol:
zajac77

Re: Wybory 2005

Post autor: zajac77 »

ja bede glosowal na PO
i niech mi nikt nie mówi ze na partie bez programu.... ze na partie 19 kartek...
wole jak wprowadzą liniwy 15% podatek niż będa tak świetnie rządzić jak Kaczor w Wafce.... ależ on dużo fantastycznego zrobił na Warszawy....
przegonił handlary z ulic warszawy, rozprawil sie ze stadionek X lecia, burdeli w Wafce nie ma..... istny ideał..... tylko ze z wąsami, hehehehe
Hawk
Przelotem
Przelotem

Post autor: Hawk »

Głosować będę choć wątpię, że to cokolwiek w tym kraju zmieni, a zagłosuję najpewniej na kogoś z Polskiej Partii Pracy.
KrzysztofSziwa
Kontakt:

Post autor: KrzysztofSziwa »

ja glosuje na PO - bardziej mnie przekonali Tusk i Rokita niz 2 Kaczki, moze i program pisu ma 150stron ale co z tego jak mozna bylo to samo napisac na 20stronach latwym do zrozumienia jezykiem. po ma jasno okreslone ramy programu a tlumaczenie pisu ze po zmniejszeniu vatu z 22 do 15 bedzie mnie wiecej kosztowalo do mnie nie trafia bo to 7% mniej, fakt faktem ze napoczatku najbardziej sie oberwie najbiedniejszym ale te zmiany powinny byc wprowadzone juz 10 lat temu jak nie wczesniej. W moim rozumowaniu mniejszy podatek = wiecej firm i wiecej pracy - mam nadzieje ze tak bedzie. podoba mi sie rowniez to ze po chce korzystac z doswiadczen innych panstw ja wielka brytania czy hiszpania., bo z drugiej strony po co pisac od nowa cos co juz zostalo gdzies sprawnie zaaplikowane. rowniez propozycja sadow 1 dnia moze zrewolucjonizowac polskie sadownictwo, nie bedzie takiego balaganu i lepper zostanie szybko skazany ;) Co do rozliczania przeszlosci mam to gdzies interesuje mnie tylko przyszlosc tego kraju a nie ciagle patrzenie wstecz bo jak widac do niczego to nie prowadzi...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Jakbym mógł to bym głosował na PJKM. Nie wiem dlaczego ale Koriwin przeknoał mnie najbardziej. Zwłaszcza to o podatku dochodowym. IMHO podatek dochodowy to niezbyt duża część wpływów do skarbu państwa. Najwięcej jest z VAT. A niektórzy włosy sobie rwią z głowy jak tu podatku dochodowego nie płacić :D. Osobiście po PJKM głosował bym jeszcze na SDPL.

Żadne partwie skarjne jak LPR, PPR, SO, PPN, czy inne partwie nacjonalistycznp-fantyczno-skrajno-prawicowo/lewicowo niewchodzą w gre. Bo tylko nieszczęście są w stanie sprowadzić a nie dobrobyt na kraj...
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

Widzę, że i tutaj zawitał temat wyborów... Podoba mi się podejście Inside, bo jego poglądy są zgodne z moimi. PJKM, choć ma niewielkie popracie, to według mnie jest partią z najlepszym programem, a to, że Janusz Korwin-Mikke ma czasem szalone pomysły to tylko plus, bo takich ludzi potrzeba w Polsce. Mówi to co myśli, zwyczajnym językiem, nie wikła się w afery, a przede wszystkim jak mało który polityk wykazuje się wysoką kulturą.
Jeśli ktoś tak jak ja czytał programy wszystkich partii z pewnością zwrócił uwagę na program PJKM, który jest bardzo ambitny, ale realny.

Interesującymi partiami są jeszcze PiS i PO. I choć w ich programach są warte uwagi tematy, to trochę niepokoi mnie to, że wiekszośc ludzi z obu tych partii była juz w sejmie.... (m.in. jako AWS czy UW i inne), które się nie sprawdzily tak jak tego ludzie oczekiwali. Czas na kogoś nowego, na kogoś komu zależy na przyszłości kraju, dlatego z list wybiore nowych, dobrze rokujących kandydatów.
Ponadto podatek liniowy ma swoje dobre jak i złe strony. 15% to wciąż sporo i aby sie on sprawdził musi byc naprawde przemyślany, bo przeciez wzrośnie dla najbiedniejszych (m.in. żywność i lekarstwa)

Tak wyglądają moje poglądy, ale to na kogo oddam głos, okaże się jutro.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 25, 2005 10:47 am przez Grzegorz Komsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Nie wiem czy szalone pomysły tak naprawde są potrzebne Polsce, widać było po nie az tak bardzo szalnonych reformach za AWSu i co to dało? Ponadto nie zgodzę się z Grzesiem, że Mikke jest kulturalny, wszak w swiuch reklamowkach wyborczych kpi z polotykow (czy słusznie? tak...) okreslajac ich mianem swin.. Nie powinno to miec miejsca. Ponadto co do pogladów to takze po czesci sie zgodze - ma program radykalnie liberlany, az za liberlanych chyba, choc ciekawy. Dziwie sie takze poprzednikowi, ktory pisze, ze nie zagłosuje na PiS bo ten utworzy koalicje z PO, toć PO ma takze liberalny program/załozenia jak Mikke - ale bardziej umiarkowany. Przypominam, ze PiS to takze zbieranina z AWS, UW i PC.

I smutna wiadomosc; dzis zginął Daniel Podrzycki, kandydat na prezydenta z ramienia PPP... :cry:
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Dawid, a czy ja mówiłem, że liberalne partie są złe? Jakoś nie widzę takiej wypowiedzi :).

Każdy ma swoje poglądy i zawsze będa się one róznic od innych. PO nie jest złą partią, ale wciąz nie jest to to czego mozna by oczekiwać. PiS również ma sporo dobrych stron, ale sa też złe. PJKM tak samo.
Pomimo wszystko to jedyne partie na które jestem skłonny oddać swój głos w dzisiejszych wyborach. Reszta nie nadaje się do rządzenia Polską.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Widzę właśnie wstępne wyniki na TVN24. 1. PiS 28% 2. PO 26%, ale co najbardziej mnie dziwi SLD na 3 z 10%... Ludzie mają krótka pamięć jak widać. Oficjalne wyniki poznamy niedługo.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Albo wyszli z założenia, ze dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi. I SLD nie popełni drugi raz tych samych błędów...
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

grzesiek -100% racji

co do wyników - niezle, zapowiada sie ciekawa kadencja, zobaczymy czy bedzie realizowana polityka prospoleczna czy jednak w kierunku liberalnym, co nie jest wykluczone... a moze tylko rownowaga z zachowaniem kultury politycznej i moze byc fajnie. odpowiedz da przyszlosc :wink:
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Ja tez się cieszę z koalcji PIS - PO. Myslę, że się dogadają dla dobra kraju i Polska wyjdzie na prostą.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

bardzo niepokojacym faktem jest tak wysoka pozycja samoobrony :/
ja sie naprawde obawiam jesli bedzie tak dalej... mysle ze i kaczor i donald beda nas prowadzic (chyba, to sie okaze) na lepsze ;)
KrzysztofSziwa
Kontakt:

Post autor: KrzysztofSziwa »

chcialbym zauwazyc ze dobrze by teraz bylo gdyby prezydentem zostal tusk, byla by rownowaga i nie byloby samowolki. swoja droga samoobrona wyladowala na 3 miejscu, co nie pokoi bo do przeglosowania niektorych zmian np. konstytucji POPIS bedzie musial sie prosic o ich glosy... mam nadzieje ze bedzie lepiej ale szczerze mowiac zdziwilem sie ze tak niewielu polakow bylo glosowac... jak dla mnie wybory powinny byc obowiazkowe, a kazdy powinien podchodzic do tego jakby od tego jednego glosu zalezalo czy polska bedzie czy nie bedzie sprzedana rosji ;) to tylko taki maly przyklad ;) ale generalnie to przez takie podejscie jestesmy 15lat do tylu... bedzie dobrze jak sie nic nie zmieni to chyba utworzymy partie zieloni (pierwszy postulat legalizacja maryski), przynajmniej nikt nie bedzie wstanie narzekac ;P
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Ja pójde wo wyborów za 4 lata :D.
Samoobrona jak samoobrona mnie martwi wysokie poparcie dla LPR, przecież to gorzej niż zgroza...
ODPOWIEDZ