[XHTML/CSS] Relatywne pozycjonowanie a margines

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
tigr

[XHTML/CSS] Relatywne pozycjonowanie a margines

Post autor: tigr »

witam
moja strona w uproszczeniu składa się z kontenera - dużego boxa w którym mam miedzy innymi u góry kolejny box na logo.
chciałem żeby paski obramowania top i bottom diva z logo rozjechały się w boki do granic przeglądarki (container ma ok 650 px i jest na srodku).
doszedłem do tego tak, ze nad kontenerem dałej jeszcze jednego luźnego diva o szerokości 100% (szerokość przeglądarki) i wysokości diva z logo. następnie przesunąłem cały kontener w górę (position relative bottom 130 px) tak by nakładał się na tego lużnego diva któremu zrobiłem border top i bottom 1px. i wszystko byłoby okej, gdyby nie to że strasznie wydłużył mi się dolny margines strony (kontener odjechał 130 px do góry ale zostawił na dole 130 px wolnego, zbędnego miejsca) jak się pozbyc tego miejsca? próbowałem z ujemnym marginesem bottom dla containera ale cos mi nie wychodzi.... any ideas? dodam ze jestem początkujący w cssach.........
z gory dzieki za odpowiedz.

to tak dla przykładu:
gdyby udałoby się wam zlikwidować wolne miejsce na dole strony ale tak żeby góra diva pozostała odcięta, to by mi rozwiązało problem.

Kod: Zaznacz cały

<html>
<body>
<div
style="
position: relative;
bottom: 130px;
height: 1000px;
width: 450px;
border: 1px solid;
margin-right: auto;
margin-left: auto;
">
<div>
</body>
</html>
Hawk
Przelotem
Przelotem

Re: [XHTML/CSS] Relatywne pozycjonowanie a margines

Post autor: Hawk »

A gdyby tak zamiast kombinowac z przesuwaniem kontenera 130px w gore wrzucic logo jako tlo do tego gornego diva :?:
Soul
Nowy
Nowy

Re: [XHTML/CSS] Relatywne pozycjonowanie a margines

Post autor: Soul »

yyy... eee... a po co logo ma byc w ogole w kontenerze?

przed kazdym projektem powinno sie poswieci chwile na przemyslenie sprawy a nie robienie wszystkiego na goraco - na prawde polecam :wink: - duzo rzeczy wtedy sie dobrze planuje i rozjasnia

* wystarczy zrobic szeroki div na logo

* div id="kontener" rozpoczac i wycentrowac pod nim

swoja droga pozostawione miejsce jest jak najbardziej prawidlowa reakcja przegladarki na przesuniecie elementu wzgledem swojej snatdardowej pozycji... jedynie float 'wylacza' elementy z dokumenu
ODPOWIEDZ