[początkujący] Umowa o dzieło
[początkujący] Umowa o dzieło
Jak to jest z podatkiem, jak sie placi?? I co jezeli chce KONIECZNIE dostawac pieniadze przekazem
?? 
Re: [początkujący] Umowa o dzieło
Też mnie to ciekawi, jeśli ja jestem pracownikiem i mam umowę o dzieło to musze coś płacić?
Edit
-----------
Słyszałem, że jest coś takiego jak kwota wolna od podatku i że wynosi 3000zł, czyli rocznie moge zarobić 3000zł bez odprowadzania podatku, czy to prawda. Ja nie mam pracy, ani NIPu. I jeśli to prawda to moge dać numer konta mojego ojca, aby tam zleceniodawca wpłacil pieniądze (ale żeby ani ojciec ani ja nie musial płacić żadnego podatku)?
Edit
-----------
Słyszałem, że jest coś takiego jak kwota wolna od podatku i że wynosi 3000zł, czyli rocznie moge zarobić 3000zł bez odprowadzania podatku, czy to prawda. Ja nie mam pracy, ani NIPu. I jeśli to prawda to moge dać numer konta mojego ojca, aby tam zleceniodawca wpłacil pieniądze (ale żeby ani ojciec ani ja nie musial płacić żadnego podatku)?
Re: [początkujący] Umowa o dzieło
No niestety zapłacić trzeba za każdym razem, ale.. Jeżeli pracujesz na umowe o dzieło, względnie zlecenie to pracodawca (zleceniodawca) musi odprowadzić podatek (a jest tego aż 20%), ale Ty jako pracownik/zleceniobiorca musisz się z tego rozliczyć po upłynięciu roku podatkowego. Kwota wolna od podatku istnieje, nie pamiętam ile tego w tym roku jest, niestety do tego też trzeba wpisać PIT-a.