Zarabianie na tworzeniu stron

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
SweetDevil
Kontakt:

Zarabianie na tworzeniu stron

Post autor: SweetDevil »

Witam! Od 2 lat tworze strony internetowe na zlecenia. Jednak są to drobne zlecenia za drobna sumę. Chciałbym to zalegalizować i prowadzić wszystko legalnie. Czy muszę być pełnoletni? zakładać działalność gospodarczą(firme)? czy muszę mieć nip? Podajcie jakieś linki albo opiszcie dokładnie. Z góry dzieki.:)
Ostatnio zmieniony wt maja 01, 2007 7:07 pm przez SweetDevil, łącznie zmieniany 1 raz.
beno
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Zarabianie na tworzeniu stron

Post autor: beno »

Popatrz w internecie... czy to firmy ? Wątpię. Popatrz na allegro... czy to firmy ? Wątpię.
Ale czy to jest legalne... nie wiem :)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Chyba nie musisz być pełnoletni, ale musisz mieć numer nip - w US powiedzą ci jak możesz go dostać i co musisz w tym wypadku wypełnić.
Nie musisz zakładać firmy - możesz wykonywać strony np. na umowe-zlecenie. Jeśli jesteś studentem (uczniem chyba też, ale głowy nie dam), to nie musi być od tego brany zus.
Linki, informacje dokładne... nie wiem... jak ktoś będzie miły w us, to ci odpowie na kilka pytań. Może ktoś jeszcze coś doda...
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

poczytaj tutaj, moze cos znajdziesz:

http://www.prawo.akcjasos.pl/dg01.html

Chyba umowa o zlecenie bedzie najlepszym rozwiazaniem, bo gdy bedziesz firmą, to pamietaj o budrzecie, ksiegowosci, noi legalnym oprogramowaniu itd ;)
Silverstorm
Kontakt:

Post autor: Silverstorm »

ja bym raczej radzil zaczynac od powaznych rzeczy. zespol to najwazniesze. Grafik,HTML+CSS designer, Marketolog i PR manager na start
iro
Moderator

Post autor: iro »

Nip to podstawa. Bez tego nie możesz otrzymywać legalnie dochodów - podatki niestety płacą wszyscy :). Numer NIP otrzymasz po wypełnieniu odpowiedniego wniosku w obejmującym Twoje miejsce zamieszkania urzędzie skarbowym. Jeśli dobrze pamiętam musisz mieć do tego dowód osobisty. Co wcale nie znaczy, że musisz być pełnoletni. Możesz zawsze złożyć wniosek w urzędzie miasta o dowód tymczasowy. Ale tego nie jestem pewien, dlatego najpierw odwiedź jakikolwiek urząd skarbowy i zadawaj im jak najwięcej pytań. Co do zakładania swojej działalności gospodarczej, to trudno powiedzieć. Osobiście odradzałbym jeśli nie masz konkretnego pomysłu na jej prowadzenie. Jeśli nie jesteś pewien czy będziesz otrzymywał w miarę odpowiednią liczbę zleceń, to mogą zjeść Cię np zusy. No chyba, że założysz firmę na któregoś z rodziców, które pracuje i już opłaca zus. Jeśli nie zdecydujesz się na firmę, to pozostaje umowa zlecenia. Wtedy tak jak mówił viraptor nie płacisz zusu (nie musisz, ale możesz jeśli chcesz) o ile jesteś uczniem bądź studentem.

Której metody byś nie wybrał, życzę powodzenia.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Może zbiorę "w kupę" wszystkie zawarte tu informacje i dodam coś od siebie.

W celu wykonywania tego typu pracy należy spełnić wymagania uwzględnione w kodeksie pracy (dział IX - zatrudnianie młodocianych), a więc należy m. in. mieć ukończony 16 rok życia. Nie jest wymagane zakładanie działalności gospodarczej, wystarczy umowa, IMHO najlepsza jest w tym przypadku umowa o dzieło (np. wykonanie witryny WWW) - odpowiednie wzory omów znajdziesz na portalach prawnych. Do rozpoczęcia pracy wymagany jest Numer Identyfikacji Podatkowej. Aby go otrzymać, należy do Urzędu Skarbowego złożyć odpowiednie podanie (pismo NIP-3 - do ściągnięcia z sieci lub odebrania w US. UWAGA! W US dowiedziałem się, że w przypadku osoby niepełnoletniej w polach 64, 65 i 67 należy podać dane opiekuna prawnego). Do tego celu NIE JEST potrzebny dowód osobisty.

Po wypełnieniu przez Ciebie postanowień umowy, zamawiający powinień odprowadzić za Ciebie do Urzędu Skarbowego podatek w wysokości 19% kwoty brutto, na którą opiewa umowa, a "do ręki" przekazać Tobie pozostałą kwotę netto. Jeżeli Twój roczny dochód (ze wszystkich tytułów) nie przekroczy kwoty wolnej od podatku (w tym roku to, bodajże, jakieś 2500 zł. z "wąsami") to możesz liczyć na zwrot podatku. W innym przypadku podatek zasili budżet państwa ;). Tak czy siak, po zakończeniu roku podatkowego do US należy złożyć dokument rozliczenia podatkowego (PIT).

Dla uczniów szkół pracujących na umowę-zlecenie, bądź umowę o dzieło nie jest wymagane wznoszenie składek z tytułu ZUS.

Mimo wszystko radzę jeszcze przejrzeć jakieś portale prawne i, w razie wątpliwości, dopytać się w US.
paszczak
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: paszczak »

Umowa o dzieło jest wygodna z jednego jeszcze powodu. Podatek naliczany jest od kwoty pomniejszonej o "koszty uzyskania przychodu". W przypadku np. tworzenia strony internetowej z zaznaczonym w umowie przekazaniem "praw autorskich majątkowych" koszt uzyskania przychodu to 50%. Jednym słowem podatek płacisz tylko od połowy wynagrodzenia.
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

Daj sobie z tym spokoj chlopie. Rynek w polsce jest tak padniety (miedzy innymi przez takich jak ty) ze szkoda gadac. Zajmij sie lepiej czyms innym bo wiele na tym w polsce nie zarobisz. Lepiej firmy nie zakladaj bo bedziesz musial doplacac do swojego interesu.

Na prawde dobrze sie zastanow co chcesz robic.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

peterson pisze:Daj sobie z tym spokoj chlopie. Rynek w polsce jest tak padniety (miedzy innymi przez takich jak ty) ze szkoda gadac.
A ty co tak trollujesz?
Rynek pada przez to, że ktoś chce zacząć coś robić legalnie zamiast wynagrodzenia "do łapy"? Chyba jakieś traumatyczne przeżycia z przeszłości ci się przypominają, ale nie przesadzaj. Bardzo dobrze, że się gość chce zarejestrować i normalnie odprowadzać podatek (chociaż i tak przy tylko drobnych zleceniach dostanie zwrot).
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Pewnie ze lepiej niech bierze do lapy niz ma placic haracz najwiekszemu zlodziejowi polski US.

Rynek jest zepsuty bo tlum mlodocianych robi strony za 100zl zanizajac stawki. Przez to nikt nie zarabia a kazdy traci ale nie bede tego wyjasnial bo nie mam czasu.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Nie masz czasu to nie pisz.
Niech płaci US, ZUS i innym - dzięki temu nie będę go musiał później na starość utrzymywać. Lepiej dorzucić tam 17zł, czy ile teraz za umowe idzie, niż nic. Im więcej ludzi będzie te instytucje omijać, tym będzie gorzej dla innych, więc lepiej niech każdy płaci, a nie filozofuje o jakichś haraczach. Ma obowiązek. Jeśli więcej takich nie zapłaci, to później inni znów będą mieli bardziej zagmatwane przepisy, bo skądś jednak US kase musi mieć. Sam z niej później kożystasz pod taką czy inną postacią. Nie rejestrujesz pracy - sam psujesz rynek.

A co do tłumu młodocianych - jesteś chyba nadwrażliwy - "Jednak są to drobne zlecenia za drobna sumę." po tym już wiesz dokładnie co robi? Ciekawe. A ty jak zaczynałeś? Projektem strony dla korporacji za 5k z umową na wyłączność? Daj ludziom się rozkręcić.
Sam przez to kiedyś przechodziłem, zrobiłem kilka potworków, po czym nauczyłem się czego tak naprawde chce i czym się dalej będę zajmował - zostałem przy php i bazach danych wszelkiego typu, olałem grafike i jestem szczęśliwy. Jakbym nie miał gdzie zacząć, bo rynek byłby tylko w rękach "profesjonalistów", to nigdy bym nie zrobił czegoś konkretnego i dalej bym pewnie potworki oferował dla tych, dla których "profesjonalista" jest za drogi. A tak moge zrobić coś porządnego i za niewygórowaną cenę, ale też całkiem przyzwoitą dla mnie.
paszczak
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: paszczak »

peterson: jak ci "mlodociani" za 100pln'a robia konkurencje to niestety znaczy tylko tyle ze twoja praca nie jest wiecej warta.... :(

a jesli chodzi o zakladanie dzialalnosci to jak sie zaczyna to nie ma co, najpierw kilka zlecen na umowe o dzielo... ale jak sie juz wstrzeli w rynek to czemu nie... nawet na polskim rynku mozna sie znalezc dobrych klientow... chociaz celujac w klientow z "zachodu" mozna znacznie lepiej zarobic
(trzeba ino pokonac znacznie mocniejsza konkurencje)
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

>>>peterson: jak ci "mlodociani" za 100pln'a robia konkurencje to niestety znaczy tylko tyle ze twoja praca nie jest wiecej warta....

Nic nie rozumiesz. Mlodociani niszcza rynek bo robiac za takie grosze znizaja range dzialalnosci jaka jest robienie stron do dzialalnosci rownej sprzedawania marchewki na targu. Wiele firm wie jak szukac tanich dobrych specjalistow lub orientuje sie w cenach za jakie niektorzy robia. Wiec jesli ktos 'wyskoczy' z normalna cena 5k-10k to go wysmieja. Oczywiscie istnieje jeszcze rynek 'normalny'. Ale dotyczy to tylko wielkich firm i korporacji, ktore zawsze zwroca sie do solidnych, pewnych firm z 'fizycznymi' biurami. Chociaz to tez nie jest zadna regula. Dziwi mnie jedynie dlaczego w polsce jest tak ogromne zainteresowanie komputerami a w szczegolnosci wlasnie robieniem stron. Byc moze to tez powoduje psucie rynku, jest juz za bardzo nasycony.

>>chociaz celujac w klientow z "zachodu" mozna znacznie lepiej zarobic
hehe. klient z zachodu nie zaplaci ci tyle ile zaplacilby firmie z jego kraju. niestety blok wschodni uwazany jest za tania sile robocza i tak juz niestety zostanie
Piotr Bandyk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Bandyk »

Słuchaj peterson wnerwiasz mnie. Piszesz ogólnie na tym forum jakieś farmazony itd.

Przechodząc do meritum. Wiesz co chyba boisz się po prostu konkurecji 'młodocianej', albo z nią po prostu skutecznie przegrywasz.. Dla mnie to wygląda tak - jak se radzisz tak masz. Pracuje w średniej wielskości firmie, jako webmaster i admin. Jak się dostałem, proste poszedłęm pogadałem przedstawiłem co umiem, moje prace i przyjeli mnie i mam pod sobą 2 osoby. Nigdy bym tego nie osiągnoł gdzyby nie doświadczenie (tworzenie sam dla siebie, wg. ciebie za marne grosze).

Wolałbyś, aby kradli? A tak pozatym większość z nich zna się na rzeczy. I wpierw pomyśl a potem pisz. Polska półki co to wolny kraj.

PS. Przypominają mi sie te newy na temat firm krzaków :lol: . Identyczna sytułącja.
ODPOWIEDZ