Witam
Niezbyt sie znam na php i mysql ale z gotowego skryptu mniej wiecej stworzylem baze danych z newsami na strone. Mam jednak kilka problemow:
1. Jak uzytkownik moze dodawac fotki razem z tekstem?
2. Jakie pliki bazy danych oprocz stworzonych php trzeba przerzuc na serwer na ktorym bedzie strona i jak wtedy sie laczyc z baza danych jako administrator?
Z gory dziekuje za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
baza danych? zdjecia itp
Re: baza danych? zdjecia itp
przerzut pliku: upload pliku na serwer do określonego katalogu i zapis w bazie danych wraz z treścią newsa nazwy tego pliku graficznego
jeszcze jedno
ok.. dzieki.. jakos sobie poradze... ale mam kolejny problem:
Jak zrobić żeby z jednej bazy danych powstały dwie listy tzn. jedna zwykła, z której uporządkowaniem sobie poradze oraz druga, gdzie zbiór firm zostanie dodatkowo posegregowany według branż. Z tym drugim zagadnieniem właśnie mam problem.
Jak zrobić, żeby firmy pogrupowały się w branże, a już w konkretnej grupie (branży) ustawiły według wielkiści (powiedzmy numer id)??
Jak zrobić żeby z jednej bazy danych powstały dwie listy tzn. jedna zwykła, z której uporządkowaniem sobie poradze oraz druga, gdzie zbiór firm zostanie dodatkowo posegregowany według branż. Z tym drugim zagadnieniem właśnie mam problem.
Jak zrobić, żeby firmy pogrupowały się w branże, a już w konkretnej grupie (branży) ustawiły według wielkiści (powiedzmy numer id)??
Re: baza danych? zdjecia itp
Wystarczy jako wartości klauzuli ORDER BY podać nazwy dwóch kolumn (gdzie pierwsza nazwa to kolumna, względem której w pierwszej kolejności ma się odbyć szeregowanie, druga - w drugiej kolejności itd.) czyli np.:
[sql]select id, branza from tabela order by branza, id;[/sql]
[sql]select id, branza from tabela order by branza, id;[/sql]