numer NIP - co i jak

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
angel554

numer NIP - co i jak

Post autor: angel554 »

witam!
w jaki sposób mogę zdobyć NIP aby legalnie sprzedawać na allegro?
W US powiedzieli mi że muszę być zatrudniony gdzieć :( a nie jestesm - co mam zrobić?
Stig
Administrator

Re: numer NIP - co i jak

Post autor: Stig »

Z tego co ja wiem, to możesz wystąpić o nadanie NIPu, nawet jeśli nie jesteś zatrudniony, składając do miejscowego Urzędu Skarbowego odpowiedni formularz (w tym wypadku prawdopodobnie NIP-3: zgłoszenie identyfikacyjne osoby fizycznej nieprowadzącej samodzielnie działalności gospodarczej).
Poleciłbym Ci poczytać coś na ten temat na portalach prawnych.
MaRio
Kontakt:

Post autor: MaRio »

Oczywiście, że możesz otrzymac NIP nie prowadząc działaności gospodarczej. nie musisz być nawet pełnoletni.
Udaj się do urzedu skarbowego, odstań swoje i wszystko sie dowiesz :)

pzdr.
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

Niestety to nie takie proste, teraz jest takie zarzadzenie ze trzeba miec dochod aby moc dostac NIP, wiem bo tez mialem taki problem...
Jednak jest wyjscie, nalezy wziac wniosek , wypelnic go i dac jakiemus znajomemu co ma firme i wypisal czesc dla niego jako osoba polecajaca czy cos takiego... mozesz cos u niego zrobic na umowe o dzielo i wszystko bedzie ok..

Naprawde straszna biurokracja... i nic nie mozna wytlumaczyc tym paniom z okienka ... one swoje ty swoje i tak juz chyba bedzie zawsze...
MaRio
Kontakt:

Post autor: MaRio »

Witam,
@Mateusz Bogolubow - w moim przypadku było to proste...
Jestem niepełnoletni, potrzebowalem NIPu w szkole. Pani sekretarka dała mi jakiś PIT do wypełnienia. Wypełniłem i za tydzień miałem już NIP

Dodam, że nie prowadze działaności gospodarczej ani nie mam zadnych dochodów.

pzdr.
Stig
Administrator

MaRio pisze:Pani sekretarka dała mi jakiś PIT do wypełnienia. Wypełniłem i za tydzień miałem już NIP.
To nie był formularz PIT tylko prawdopodobnie wniosek o nadanie NIPu. Aby wypełnić PIT należy mieć NIP, więc jedno drugie wyklucza. :neutral:

Aby uzyskać numer NIP nie trzeba prowadzić działalności gospodarczej, nie trzeba być zatrudnionym i nie trzeba być pełnoletnim.
Mateusz Bogolubow pisze:teraz jest takie zarzadzenie ze trzeba miec dochod aby moc dostac NIP, wiem bo tez mialem taki problem.
O tym jeszcze nie słyszałem 8O. Mógłbyś podać jakiś konkretny akt prawny, który to określa (ustawa, rozporządzenie itp.)? Chętnie poczytam.
Mateusz Bogolubow pisze:Naprawde straszna biurokracja... i nic nie mozna wytlumaczyc tym paniom z okienka ... one swoje ty swoje i tak juz chyba bedzie zawsze...
IMHO nie jest to takie straszne...
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

eh.... no to jest lepsze ze tu nie chodzi o jakies akty prawne... ja pisze jakie sa realia (olkusz) tak jest w niekorych miastacha w niektorych nie...
nawet makler byl zdziwiony u ktorego bylem... chicalem troche pograc na gieldzie i tez potrzebowalem NIPu, owy makler podzwonil po znajomych i rzeczywiscie gdzie niegdzie jest "problem" z NIPem... poniewaz nie chca go wydac tak od "reki"...
Stig
Administrator

No to faktycznie dziwna sprawa. Z tego co wiem, nie ma prawnego obowiązku posiadania dochodu w celu otrzymania NIPu. A w moim mieście (Elbląg) z jego otrzymaniem nie ma żadnego problemu.
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

no coz... tak to juz jest....
ODPOWIEDZ