Hej:)
Tworzę dość prostą stronę opartą na tabelkach...
Niestety nie idzie mi to najlepiej:) Do tej pory zawsze używałem ramek:/
Ale do rzeczy...
Chciałbym podzielić tabelę na 3 nierówne części.
Wszystko jest dobrze (ze sprecyzowaną szerokością i w dwóch [bocznych komórkach] z trzech komórek - wysokością) do czasu, gdy w którejś z komórek wpiszę za długi tekst... Pozostałe komórki zwężają się, a chcę, żeby po prostu złamała się linia. Wiem, że coś takiego da się zrobić... Jak? Jakie atrybuty?
Mógłby ktoś podać przykład takiego kodu?:) Ewentualnie jakiś css?:)
Z góry dziękuję:)
Cahirro
[HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.
Re: [HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.
Jeżeli dla każdej kolumny podasz określoną szerokość to nie ma prawa aby ona się zwężała/rozszerzała. Czy na pewno poprawnie wpisujesz wszystkie atrybuty tak jak np. w:Cahirro pisze:Wszystko jest dobrze (ze sprecyzowaną szerokością i w dwóch [bocznych komórkach] z trzech komórek - wysokością) do czasu, gdy w którejś z komórek wpiszę za długi tekst... Pozostałe komórki zwężają się, a chcę, żeby po prostu złamała się linia. Wiem, że coś takiego da się zrobić... Jak? Jakie atrybuty?
Kod: Zaznacz cały
<table width="800"><tr>
<td width="200"></td>
<td width="500"></td>
<td width="100"></td>
</tr></table>
Dotąd używałeś ramek? To osobiście proponuję Ci od razu wziąć się za tworzenie stron w oparciu o div'y i arkusz CSS. To przyszłość internetu, a im wcześniej zaczniesz tym krócej będziesz odzwyczajał się z tabelekCahirro pisze:Tworzę dość prostą stronę opartą na tabelkach...
Niestety nie idzie mi to najlepiejDo tej pory zawsze używałem ramek :/
Re: [HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.
zdecydowanie popieram toStig pisze:Dotąd używałeś ramek? To osobiście proponuję Ci od razu wziąć się za tworzenie stron w oparciu o div'y i arkusz CSS. To przyszłość internetu, a im wcześniej zaczniesz tym krócej będziesz odzwyczajał się z tabelek
Przykład...
Dzięki za odzew.
To przykład tabeli, którą chcę otrzymać (ćwiczę na tym:) )
<table width="740" align="center" cellspacing="0" border="0" cellpadding="0" rules="none">
<tr>
<td class="pasek" bgcolor="red"></td>
<td width="440">aaaaaaaaaaaaaaaaaaalllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasdadaaaaaaaaaaa<td>
<td width="150" height="195" bgcolor="red"></td>
</tr>
W zamierzeniu mają to być trzy komórki, ułożone obok siebie w poziomie.
2 zewnętrzne mają mieć rozmiar 150x195, natomiast środkowa ma mieć szerokość maksymalnie do 440 (i to ma być niezmienne!), a wysokość nieokreśloną, zależną od zawartości. W środkową komórkę wstawiłem długi ciąg znaków i boczne komórki się zwężają (bo maksymalna szerokość tabeli to 740) Nie wiem, co robię nie tak:/
Może w css? Jakiś przykład?
Zawsze używałem zewnętrznych cssów (bardziej przejrzysty kod:) )
To przykład tabeli, którą chcę otrzymać (ćwiczę na tym:) )
<table width="740" align="center" cellspacing="0" border="0" cellpadding="0" rules="none">
<tr>
<td class="pasek" bgcolor="red"></td>
<td width="440">aaaaaaaaaaaaaaaaaaalllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasdadaaaaaaaaaaa<td>
<td width="150" height="195" bgcolor="red"></td>
</tr>
W zamierzeniu mają to być trzy komórki, ułożone obok siebie w poziomie.
2 zewnętrzne mają mieć rozmiar 150x195, natomiast środkowa ma mieć szerokość maksymalnie do 440 (i to ma być niezmienne!), a wysokość nieokreśloną, zależną od zawartości. W środkową komórkę wstawiłem długi ciąg znaków i boczne komórki się zwężają (bo maksymalna szerokość tabeli to 740) Nie wiem, co robię nie tak:/
Może w css? Jakiś przykład?
Zawsze używałem zewnętrznych cssów (bardziej przejrzysty kod:) )
Wszystko gra:D
Hehe, ale ze mnie głupek:)
Najwyraźniej ciągłego tekstu przeglądarka nie złamie:) Wystarczyło pisać po ludzku i narzucić justowanie:)
Ale cieszę się, że założyłem ten temat, bo dzięki wam trafiłem na te div i css:)
Faktycznie lepsze, łatwiejsze, szybsze i czystsze rozwiązanie:)
Dzięki wielkie:)
Najwyraźniej ciągłego tekstu przeglądarka nie złamie:) Wystarczyło pisać po ludzku i narzucić justowanie:)
Ale cieszę się, że założyłem ten temat, bo dzięki wam trafiłem na te div i css:)
Re: Wszystko gra:D
Niezmiernie satysfakcjonujący jest fakt, że udało nam się namówić kolejną osobę do stosowania XHTML i WebStandards w tworzeniu stron WWW. Systematycznie przybywa nas coraz więcejCahirro pisze:Ale cieszę się, że założyłem ten temat, bo dzięki wam trafiłem na te div i css:)