[HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Cahirro

[HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.

Post autor: Cahirro »

Hej:)
Tworzę dość prostą stronę opartą na tabelkach...
Niestety nie idzie mi to najlepiej:) Do tej pory zawsze używałem ramek:/
Ale do rzeczy...
Chciałbym podzielić tabelę na 3 nierówne części.
Wszystko jest dobrze (ze sprecyzowaną szerokością i w dwóch [bocznych komórkach] z trzech komórek - wysokością) do czasu, gdy w którejś z komórek wpiszę za długi tekst... Pozostałe komórki zwężają się, a chcę, żeby po prostu złamała się linia. Wiem, że coś takiego da się zrobić... Jak? Jakie atrybuty?
Mógłby ktoś podać przykład takiego kodu?:) Ewentualnie jakiś css?:)
Z góry dziękuję:)
Cahirro
Stig
Administrator

Re: [HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.

Post autor: Stig »

Cahirro pisze:Wszystko jest dobrze (ze sprecyzowaną szerokością i w dwóch [bocznych komórkach] z trzech komórek - wysokością) do czasu, gdy w którejś z komórek wpiszę za długi tekst... Pozostałe komórki zwężają się, a chcę, żeby po prostu złamała się linia. Wiem, że coś takiego da się zrobić... Jak? Jakie atrybuty?
Jeżeli dla każdej kolumny podasz określoną szerokość to nie ma prawa aby ona się zwężała/rozszerzała. Czy na pewno poprawnie wpisujesz wszystkie atrybuty tak jak np. w:

Kod: Zaznacz cały

<table width="800"><tr>
<td width="200"></td>
<td width="500"></td>
<td width="100"></td>
</tr></table>
Cahirro pisze:Tworzę dość prostą stronę opartą na tabelkach...
Niestety nie idzie mi to najlepiej :) Do tej pory zawsze używałem ramek :/
Dotąd używałeś ramek? To osobiście proponuję Ci od razu wziąć się za tworzenie stron w oparciu o div'y i arkusz CSS. To przyszłość internetu, a im wcześniej zaczniesz tym krócej będziesz odzwyczajał się z tabelek :)
Zyryx
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [HTML] Stała (niezmienna), określona szerokość komórki.

Post autor: Zyryx »

Stig pisze:Dotąd używałeś ramek? To osobiście proponuję Ci od razu wziąć się za tworzenie stron w oparciu o div'y i arkusz CSS. To przyszłość internetu, a im wcześniej zaczniesz tym krócej będziesz odzwyczajał się z tabelek :)
zdecydowanie popieram to ;). Ja przyzwyczaiłem się do tabel i teraz nie wyobrażam sobie nie używania ich :(
Cahirro

Przykład...

Dzięki za odzew.
To przykład tabeli, którą chcę otrzymać (ćwiczę na tym:) )

<table width="740" align="center" cellspacing="0" border="0" cellpadding="0" rules="none">
<tr>
<td class="pasek" bgcolor="red"></td>
<td width="440">aaaaaaaaaaaaaaaaaaalllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasdadaaaaaaaaaaa<td>
<td width="150" height="195" bgcolor="red"></td>
</tr>

W zamierzeniu mają to być trzy komórki, ułożone obok siebie w poziomie.
2 zewnętrzne mają mieć rozmiar 150x195, natomiast środkowa ma mieć szerokość maksymalnie do 440 (i to ma być niezmienne!), a wysokość nieokreśloną, zależną od zawartości. W środkową komórkę wstawiłem długi ciąg znaków i boczne komórki się zwężają (bo maksymalna szerokość tabeli to 740) Nie wiem, co robię nie tak:/
Może w css? Jakiś przykład?
Zawsze używałem zewnętrznych cssów (bardziej przejrzysty kod:) )
Cahirro

Wszystko gra:D

Hehe, ale ze mnie głupek:)
Najwyraźniej ciągłego tekstu przeglądarka nie złamie:) Wystarczyło pisać po ludzku i narzucić justowanie:)

Ale cieszę się, że założyłem ten temat, bo dzięki wam trafiłem na te div i css:)
Faktycznie lepsze, łatwiejsze, szybsze i czystsze rozwiązanie:)
Dzięki wielkie:)
Stig
Administrator

Re: Wszystko gra:D

Post autor: Stig »

Cahirro pisze:Ale cieszę się, że założyłem ten temat, bo dzięki wam trafiłem na te div i css:)
Faktycznie lepsze, łatwiejsze, szybsze i czystsze rozwiązanie:)
Dzięki wielkie:)
Niezmiernie satysfakcjonujący jest fakt, że udało nam się namówić kolejną osobę do stosowania XHTML i WebStandards w tworzeniu stron WWW. Systematycznie przybywa nas coraz więcej :wink:, dzięki czemu witryny internetowe będą stawały się po prostu coraz lepsze! Cahirro, życzę sukcesów w tworzeniu stron zgodnych ze standardami. Połamania... klawiatury :-D
ODPOWIEDZ