a:link, a:hoover - odnośniki w css

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
seki

a:link, a:hoover - odnośniki w css

Post autor: seki »

Witam,
mam problem z odnośnikami. Gdy dla selektora visited dodam ".menu" to wcale mi sie nie podświetla odnośnik po najechaniu myszą. Gdy zostawie sam a:visited - to działa, ale nie o to mi chodzi, bo wtedy wszystkie odwiedzone robią się takie... Czy definicja <A> jest poprawna ? co tutaj zmienic aby działało ? Czy wymagana jest dodatkowo definicja podstawowa odnośnika ?

Kod: Zaznacz cały

a:hover.menu {color: #933339; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: underline; font-weight: bolder;}
a:active.menu {color: yellow; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;}
a:link.menu {color: #995131; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;}
a:visited {color: #995131; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;}
Stig
Administrator

Re: a:link, a:hoover - odnośniki w css

Post autor: Stig »

Po pierwsze "visited" to nie selektor tylko pseudoklasa. Po drugie w CSS obowiązuje pewna składnia zapisu, mianowicie: selektor.klasa:pseudoklasa. Po trzecie warto stosować logiczne umieszczanie selektorów i klas. Jeżeli dobrze Cie zrozumiałem to poszukiwany efekt uzyskasz przy:

Kod: Zaznacz cały

a.menu:link {color: #995131; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;}
a.menu:active {color: yellow; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;} 
a.menu:visited {color: #995131; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: none; font-weight: bolder;}
a.menu:hover {color: #933339; font-family: arial; font-size: 14px; text-decoration: underline; font-weight: bolder;}
Sprawdziłem u siebie - działa.
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

Specyfikacja CSS mówi, że pseudoklasy muszą być umieszczone w odpowiedniej kolejności, żeby zadziałała kaskadowość. Kolejność jest najstępująca:

a:link
a:visited
a:hover
a:active

Taka właśnie ma być kolejność. LVHA. Albo, żeby łatwiej było zapamiętać, LoVe HA y'all! :-)
seki

Post autor: seki »

Wielkie dzieki !
Pomyslalem o kolejnosci, ale nie dopuszczalem mysli ze to ma jakies znaczenie.
Chcialoby sie powiedziec: "LoVe HA y'all!" za to :)
Dziekuje!
ODPOWIEDZ