PHP a wyświetlanie zawartości

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
fizyk

PHP a wyświetlanie zawartości

Post autor: fizyk »

Siemka, od jakiegoś czasu siedzę troche nad php i mam pytanie:
Chcę zrobić np strone z 5 podstronami; przypuścmy standardowo menu na index.php, z tym że podstrony w adresie posiadałyby zmienne, a rozumiem iż zmienne zarządzają trescią na stronie, więc chciałbym wiedzieć jak zrobić taką stronę z podstronami i co to daje, jak możecie to wytłumaczvcie mi to jak krowie na granicy :-D , w sumie z tego co wiem i tak muszę utworzyć te podstrony np. podstrona1.php, podstrona2.php itd, + 1 plik z funkcją która rządzi zmiennymi (czy mam rację?),czy to chodzi o to iz wysyłamy te podstrony w zależności od wartości zmiennej do komórki <td>, (coś w stylu iframe), gdzie w <td>wartość zmiennej wywołanej w adresie</td>
Ale zamotałem co,
pomóżcie mi bo se nie moge dac rady z tym php, a miało byc takie proste
odpiszcie ale prosiłbym o jak najdokładniejszy odpis,
z góry dzięki
czuwajcie..
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: PHP a wyświetlanie zawartości

Post autor: Kamil Kierzkowski »

zajrzyj do artykułów o php, tam jest wszystko dokładnie opisane
Krzysztof Kurzydło

Re: PHP a wyświetlanie zawartości

Post autor: Krzysztof Kurzydło »

A więć jest łatwiejszy sposób nisz robienie podstronek można zrobić artykuły w skrypcie i np mamy taki kod
[php]<?php
if ($_GET['podstrona'] == newsy) {
echo 'Wyświetl coś tam';
}
elseif ($_GET['podstrona'] == kategorie) {
echo 'wyswietl kategorie ...';
}

?>[/php]
Najłatwiej zrobić coś takiego
potem jak chcesz np wejdź na newsy to wpisujesz adres www.costam.pl/index.php?podstrona=newsy albo robisz do tego odnośniki
ODPOWIEDZ