Alternatywne sposoby zarobienia kasy - Inwestowanie

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Krzysztof Sziwa

Alternatywne sposoby zarobienia kasy - Inwestowanie

Post autor: Krzysztof Sziwa »

Chciałbym kupić obligacje oraz akcje pewnych firm i tu moje pytania jak to zrobić? czy jeżeli dysponuje gotówką rzędu 300zł, w dodatku nieregularnie, mam szanse na jakikolwiek zysk? na jak długo inwestować? na jakiej podstawie mam dobierać firmy?
Ostatnio zmieniony wt lis 23, 2004 11:49 pm przez Krzysztof Sziwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Alternatywne sposoby zarobienia kasy - Inwestowanie

Post autor: Wojciech Kocjan »

Za 300zł kupować akcje jest moim zdaniem bezcelowe. Aukcje kupujesz za pośrednictwem domów maklerskich, które za prowadzenie Twojego rachunku i za wykonywane operacje, pobierają stosowne kwoty. W dodatku, jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy - naprawde nie warto pchać się na giełdę. Przy 300zł - raczej nie masz dużego pola manewru, dużego zysku po prostu z tego nie będziesz miał. Jeśli pieniądze Ci "leżą" - wrzuć na jakąś lokatę, to będzie chyba najlepsze.
iro
Moderator

Post autor: iro »

W zupełności zgadzam się z Wojtkiem. Z taką gotówką to lepiej się w domu maklerskim nie pokazuj. Szkoda Twojego czasu, sił, nerwów no i pieniędzy. Nic na tym nie zyskasz. Żeby coś na giełdzie zarobić trzeba spełnić 2 warunki: mieć pieniądze i inwestować na stosunkowo długi termin (przynajmniej kilka miesięcy).
W innym wypadku albo stracisz, albo zarobisz grosze po odliczeniu prowizji maklerskiej.
Co do lokaty bankowej, to nie bardzo zyskowny sposób, ale za to bezpieczny.
Jeśli jednak zależy Ci na przypływie świeżej adrenalinki to lepiej spróbuj pograć u bookmacherów :). Mi się to zawsze podobało :). Mimo, iż często kończyło się porażką. A wysokość wygranej i stopień ryzyka zależy w głównej mierze od Ciebie.
Krzysztof Sziwa

niestety sytuacja w moim przypadku nie jest taka 'różowa' poprostu potrzebuje kase na utrzymanie i opłaty za szkołe, a skoro o pracę jest trudno pomyślałem o akcjach. Pozatym z tego co gdzieś usłyszałem podobno można wziąść kredyt na akcje. Macie jakieś pomysły jak zarobić ale tak na poważnie - nie poprzez programy partnerskie w necie ;)
riker
Nowy
Nowy

Post autor: riker »

Hehe, jak zarobic...oto jest pytanie. Chcesz inwestowac majac 300 zł...moze i dobrze, ambitny jestes ale chyba lepiej zeczywiscie myslec jak zarobic a nie gdzie zainwestowac 300 zł...Jezeli umiesz robic cos dobrze zawsze sobie jakos poradzisz, przynajmniej takie jest moje zdanie.

PS. Mozemy napisac jakiegos fajnego RPGa, cos jak Red Dragon :) Ale nawet jak bedzie bardzo dobry to szybko kasy nie bedzie. Pozatym robisz strony internetowe, nie da sie na tym zarobic?

PS2.Jeszcze looknelem teraz przypadkiem na temat posta i w sumie jest ciekawy...Zakladal ktos lokaty w mbanku? Sa w miare kozystne czy raczej nie? Nie znam sie na lokatach , a mam konto w mbanku i zastanawiam sie czy gorzystnie by bylo otworzyc lokate jakbym troche pieniedzy nazbieral
iro
Moderator

Też nie znam oferty mBanku, ale jeżeli w danym okresie nie potrzebujesz tych pieniędzy, to lokata jest rozsądnym wyjściem. Oprocentowanie jest wyższe niż jakby pieniądze miały leżeć zwyczajnie na koncie. Więc zawsze te parę złotych więcej.
Krzysztof Sziwa

riker
Jezeli umiesz robic cos dobrze zawsze sobie jakos poradzisz

to się tylko tak fajnie mówi - a w praktyce wygląda to trochę inaczej, jeżeli chcesz stałą prace to musisz mieć doświadczenie na danym stanowisku i papierek z wyższej uczelni.
Pozatym robisz strony internetowe, nie da sie na tym zarobic
owszem da się zarobić ale nieregularnie i zróżnicowane kwoty 100-600zł jak narazie, pozatym co z przyszłością? własne M, rodzina, emerytura to nie takie proste jak się większości wydaje...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Ale w giełde bez sotsownego wykształcenia i szcześcia nie ma sie co pchać... Zwłaszcza jak sie nie większej kasy do zainwestowania (300zl to troche mało). Koledzy mają racje lepiej założyć lokate w banku i zająć sie czymś innym. Na giełdzie można zbyt dużo stracić (zdrowie tez ;) marketing szkodzi ;) )
Nie musisz robić stron WWW bo tu jest fakt faktem jest cięzko nie ma co.. Może masz jeszcze inne talenty :D. Zawsze można spróbowac gdzie sie wkrencić na stanowisko administratora chociażby po to żeby zdobyć stosowne papiery świadoczące o doświadczniu...
Chociaż prawda jest taka w polsce bez stosownych znajomości za wiele nie zdziałasz i tyle...
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

'Grałem' kiedyś na giełdzie. Było to w czasach uniwersalu, big banku itp. Powiem jedno: polska giełda to SYF. Układy jak w każdym aspekcie życia.
Jakbym miał większą kasę to inwestowałbym w tym kraju jedynie w nieruchomości.
Z 300zł to bym się nawet nie zastanawiał co zrobić. Po prostu wyda. W ten sposób przyczynisz się do wzrostu gospodarczego :-)
Kosjo
Nowy
Nowy

Post autor: Kosjo »

Ja proponuje zagarć w zakąłdy bukmacherskie :)
Poczytajcie na www.bettyp.boo.pl

P.S. to moja www :-D
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Kosjo pisze:Ja proponuje zagarć w zakąłdy bukmacherskie :)
Jak chcesz przegrać te 300zł to będzie w sam raz.. No chyba ze chcesz wejść w ten temat, wówczas tak po roku może wyjdziesz na zero :wink:
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Pozwolicie, że dorzuce swoje skromne zdanie :) Może nie mam aż zbyt dużego doświadczenia w dziedzinie bankowości bo tylko 2 letnie, ale postaram Ci się pomóc.

A więc z 300zł nie inwestuj w giełde bo żeby rwać się na giełde musisz posiadać o wiele większy kapitał pieniężny i inwestować w akcje minimum 6 miesięcy aby przyniosły one zysk ew. stratę. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jak spadną czy pójdą w górę akcje danej firmy. Ale jeżeli masz wykupioną dużą część akcji i idą one szybko i efektownie w górę, wierz mi że na szkołę by Ci na spokojnie starczyło i jeszcze na wiele innych zachcianek :)

Polecam Ci Fundusze ( http://fundusze.onet.pl )

Arka Zrównoważony

Notowania jednostek: 16.84
Za kwotę 300zł jesteś w stanie wykupić (w obecnym notowaniu): prawie 18 jednostek
Notowania z poprzednich dni:

(2004-11-19) - 16.84
(2004-11-18 ) - 16.84
(2004-11-17) - 16.82
(2004-11-16) - 16.82
(2004-11-15) - 16.90
(2004-11-12) - 16.88
(2004-11-10) - 16.77

Polecam Ci ten fundusz bo można zarobić, ale też nie zbyt dużo, drugim jest Pioneer (tutaj są przeważnie straty rzędy 25zł, ale czasem bywają zyski po 400zł) - w zależności od punktów.

Napisałem Ci o funduszach, ale niestety tutaj też inwestuje się minimum 1000zł (pierwsza wpłata) 500 (kolejna wpłata).

W Twoim wypadku najlepszym rowiązaniem jest dozbierać (jeżeli istnieje taka możliwość) do jakiejś sensownej kwoty (1000zł) i wsadzić jest na lokatę. Osobiście polecam Ci bank BPH "Intrata Plus". Stopka procentowa obecnie wynosi 12%, uprzedzam, że jest to lokata progresywna :)

Dla 300zł najopłacalniejsza na rynku jest lokata Euro Banku stopa procentowa wynosi 7% i przy wplacie 300zł na okres 12miesięczny otrzymasz 21zł (nie są to kokosy, ale na więcej nie licz przy wkładzie 300zł)

Mam nadzieje że już wiesz mniej więcej na czym stoisz.
Kosjo
Nowy
Nowy

Post autor: Kosjo »

Wojtek Kocjan pisze:
Kosjo pisze:Ja proponuje zagarć w zakąłdy bukmacherskie :)
Jak chcesz przegrać te 300zł to będzie w sam raz.. No chyba ze chcesz wejść w ten temat, wówczas tak po roku może wyjdziesz na zero :wink:
No wiesz.
Jeśli będzie typował jak debil(bez urazy :) ) to tak będzie.
Ale wystarczy poszperać troszek w tabelach :) i chociaz zagrać za 2zł. na początek :D
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Popieram. Ja obstawiając za 2zł, 10 meczy mogłem wygrać 110zł, niestety tylko jeden mecz zadecydował o przegranej :) Więc po 5 razach, trudnego typowania bo nie obstawiałem jak "debil" tylko przeglądałem tabele, skład drużyn, poprzednie spotkania, zraziłem się do obstawiania u bukmacherów i nie typuje więcej :) No chyba, że pewniaki :)

Więcej informacji pod adresem:
http://www.sts.pl (najwyższe stawki)
http://www.expekt.com
iro
Moderator

A ja tam dalej w Profesjonalu grywam. Co prawda teraz rzadziej, ale to ze względu na brak czasu, albo chęci :).
Ale nie ma jak granie systemami. Jak gram za 2 zł to tylko po to żeby się pobawić. Bo w sumie to trudno inaczej nazwać kupon z 15 meczami i 1000 zł do wygrania :D. Ale systemy typu "czwórka" czy "jedenastka" wszystkim polecam. Rzadko się zdarza, żeby mi się chociaż nie zwróciło.
ODPOWIEDZ