Pytanie do grafików i nie tylko. Prosto: ile bierzecie za wykonanie bannera reklamowego w technologii FLASH lub gif animowany.
Zapraszam do dyskusji także osoby, które nie mają pojęcia ile takie coś może kosztować, aby się wypowiedziały intuicyjnie. Powiedzcie od czego to powinno zalezec itp.
Na koniec dyskusji podam cennik kilku agencji inteaktywnych w Polsce za 1 banner reklamowy, bowiem poprosiłem kolege z pewnej firmy o małą ankiete Wyniki są ciekawe...
Za baner nie dałbym chyba więcej niż 30 zł. No chyba, że byłby na prawdę świetny.
Wykonanie banera to niezbyt trudne zadanie, nawet dla takich grafików jak ja (czyli dla takich co mają do tego dwie lewe ręce ). Profesjonalistom nie zajmuje to chyba zbyt dużo czasu więc myślę, że taka cena w zupełności by wystarczyła. Choć przyznam, że nie wiem jakie ceny chodzą w agencjach. Znając życie pewnie mnie zaskoczysz
kiedyś orientowałem sprawę i ludzie podaja bardzo dziwne cany. "Graficy" z www.webhandel.pl podali przedział cenowy za banner flashowy ten większy czyli 768x... pikseli ponad 250pln
ale prawda jest taka ze gdyby był zrobiony extra - przyciągał oko itd. to byłbym skłonny zapłacić za za taki banner 100-150pln ale nie więcej...
po pierwsze, zależy dla kogo robi się ten banner przedział cenowy może być bardzo rozległy, jak dla lap.pl to 50PLN
po drugie cena to nie czas wykonania bannera ale przede wszystkim ciekawy pomysł
Od rozmiaru stopnia skomplikowana i dla kogo robimy. Wiadomo że jak zlecenidawca jest nadziany trzeba wycagnac wiencej niz od jakiej malej firmy sklepu. ;] Więc rożnie od 30zl do 300zl ...
Baner to niby tak prosta "rzecz" a jednak może swoje kosztować. Osobiście nigdy nie kupowałem i w najbliższym czasie nie mam zamiaru zakupić banera od jakiejś firmy zajmującej się tego typu działalnością.
Cena takiej pierdołki nawet profesjonalnie wykonanej nie powinna przekroczyć 100 zł.
Warto zauważyć, że baner musi się jakoś wiązać z główna koncepcją strony nie odbiegać od motywów przewodnich strony. Wynika z tego, że taki twórca nie ma zbyt dużego pola do popisu, bo cóż ze zrobi wspaniały baner z motywem serduszek i jak on się nada do strony np. militarnej.
Cena powinna być uzależniona od skomplikowania wykonania i czasu na przygotowanie. Co do ceny zgadzam się z inside, wacha się ona od 30zł do nawet 300zł.
Na cene powinien napewno składać się pewien czynnik - otóż to czy zlecający sam podaje co ma znajdować się w bannerze, czy też zleca agencji by sama wykonała.
W drugim wypadku cena musi być wyższa, gdyż agencja musi zbadać dany rynek, ustalić priorytety dla takiego bannera i dopiero potem stworzyć coś interesującego.
A wracając do ceny - na mój gust tutejsze opinie o cenach przewyższających nawet 100zł są trochę nieprzemyślane - drodzy użytkownicy, spójrzcie na ceny np. pełnych szablonów, które są nie wiele droższe a wymagają jednak więcej (dużo więcej) pracy.
Za banery nie bierze sie dużo pieniędzy. Prywatny designer do 50 złotych. Profesjonalne firmy dużo więcej wiadomo jednak dlaczego. Stworzenie banera jest na ogół bardzo proste ale może być czasochłonne. Dla przykładu jeśli zleceniodawca zażyczy sobie, aby bylo tam pióro, które pisze jakiś tekst to trzeba bawić się z ruchem po danej linii i maską choć fakt faktem nie zajmuje to więcej niż jeden dzień (chyba, ża specjalnie trzeba w tym celu tworzyć grafike).
hihi, bannery drogi interes, pytaliśmy dość znane firmy (moze lepiej: agencje interaktywne), pisaliśmy z adresów firm nie majacych nic wspolnego z siecią, tak aby się uwwiarygodnić i przedział cenowy bannera flash (pytaliśmy o 468x60 pix) to 400 - 600zł, z górnej półki np. adv.pl bierze właśnie (około ) 600zł.
i myślę, ze te bannery nie są super-extra innowacyjne, to są zwykłe reklamówki, bez interaktywności i bajerów jakie może dać flash...
hmm choć niejestem grafikiem ale to jak czytam ceny bannerów to wole np. zrobić sobie sam banner bo w miare da się zrobić bannery a np. tą kase wydać na design który raz że jest wiecej warty niż taki banner a dwa że lepiej kupić design zrobic banner niz kupic super banner a miec daremny wyglad www
Wydaje mi się, że skuteczność bannera jest bardzo mała.
Iwestowanie w jego disign po prostu się nie opłaca.
Firmy z górnej półki mogą sobie na to pozwolić np w przypadku
wielomilionowej emisji na najlepszym portalu.
Prywatnie, czy dla małego biznesu lepiej "wydłubać" coś
we własnym zakresie.
Reguła zawsze obowiązuje jedna: Banner jest skuteczny, jeżeli
jest pokazywany grupie internautów związanych z tematem.
Pomysł graficzny nie jest w takim układzie najważniejszy. Raczej produkt.
To już chyba przerabiano...