[propozycja] nowy design Webinside

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.

Czy jesteś za zmianą designu Webinside (na nowszy i lepszy)?

Tak
8
40%
Nie
9
45%
Nie mam zdania
3
15%

Liczba głosów: 20

Mikołaj Barczentewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

[propozycja] nowy design Webinside

Post autor: Mikołaj Barczentewicz »

Jak w temacie. W sumie to czemu by nie. Ja rozumiem, że ja tak sobie mogę mówić, a później problem jest dla tych, co później coś muszą robić. Ale podyskutować zawsze można :).

O ile wiem to obecny design WI jest już od ponad roku, a stagnacja to zaprzeczenie postępu, w sumie zmiany to nie jest nic złego (jeśli są na lepsze).

Proponowałbym:
  • I. Wykorzystanie obowiązujących standardów (na razie to validator W3C wyświetla 100 błędów).
    II. Zmianę układu treści na stronie (przede wszystkim wywalenie tych dwóch kolumn z lewej). Nawet jeżeli nie na wszystkich podstronach to przynajmniej przy newsach (moim zdaniem powinny być one z lewej albo na na środku).
    III. I jeszcze parę innych rzeczy, jak sobie przypomnę to jeszcze napiszę :).
I jeszcze jedna sprawa. Czasami pojawiają się (na stronie i na forum) reklamy na samej górze, mam nadzieję, że to zostanie (lub już zostało) usunięte.

Jak tak sobie patrzę na główną stronę WI, to sobie myślę, że jednak mogłoby być lepiej. Ciekaw jest, co sądzą o tym inni.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [propozycja] nowy design Webinside

Post autor: viraptor »

W sumie to nie jestem za zmiana designu - jest dobry. Proponowalbym tylko male ulepszenia:
IMHO
1. litery w menu (gora i lewo) sa troche za male.
2. te ramki przed nazwa dzialow w menu po lewej (zasoby, skroty, ....) wygladaja jak ramka niezaladowanego obrazka zamiast ktorego jest ten opis po prawej stronie - mozna by cos z tym zrobic.
3. odbugowac mozna i ten desing (pod wzgledem w3c) - bedzie z tym troche roboty... moze sie jednak oplacic w przyszlosci.
Mikołaj Barczentewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

viraptor pisze: te ramki przed nazwa dzialow w menu po lewej (zasoby, skroty, ....) wygladaja jak ramka niezaladowanego obrazka zamiast ktorego jest ten opis po prawej stronie - mozna by cos z tym zrobic.
Widzę, że nie tylko ja mam takie wrażenie, trochę to mało profesjonalnie wygląda.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Hmm :) generalnie właśnie w tym koncept miał polegać, że takie "wcięcia" są. Co do zmiany designu - sam się napalałem, ale wojtek przekonał mnie, by zmienić go za jakiś czas, nie wiem jaki - moze pol roku. Także to mamy w planach, ale strasznie dużo pracy będize z CMS by dostsotwać wszytko do nowego wyglądu, bo pewnie jak wygląd się zmieni, to zmieni się baardzo dużo przy wyświetlaniu etc.
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

A czy forum źle działa? Ja tam nie chciałbym przerostu formy nad treścią...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Ja osobiście nie jestem za zmianą designu, ale uważam, że powinno być kilka poprawek na Wi:

:arrow: Poprawić szybkość wczytywania się (czasem ładuje się trochę przydługo i nie tylko u mnie :) )
:arrow: Baner u góry, powinien być w topie, ponieważ tak jak teraz jest zraża do strony. Wszystko przez ten baner idzie w dół.
:arrow: Forum, nie powinno być "naćkane" bajerami (i nie jest), ale w wersji 2.0.8 jest o wiele mniej błędów. Dodatkowo dobrze byłoby zrobić prawdziwy PreLoader a nie zwykły gif :D

To tylko moje uwagi które dołączam do uwag innych użytkowników, ale za zmianą designu nie jestem ponieważ ten jest bardzo dobry, przejrzysty i estetyczny.
yenk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: yenk »

Ze zmianą designu jeszcze trochę poczekajcie - wspomniane pół roku, może troszkę więcej... Nie ma się co śpieszyć. Oczywiście, zmiany designu są potrzebne, ale nie tak często, a co jakiś dłuższy czas....
Ja mam jedną sugestię co do ładowania strony... Ktoś już mówił - wolno się ładuje. http://www.yenk.ponidzie.pl/webinside.jpg - ale co to ma znaczyć? To jest ładowanie jednej z podstron. Strasznie nieestecznie to wygląda. Można ładowanie rozwiązać w inny sposób, a nie z menu :)

I nie podoba mi się forum w wąskiej tabelce. Wg mnie forum powinno być na całą rozdzielczość ekranu (tzn. na całość przeglądarki)
Nie wiem jak to wygląda w rozdzielczości 800x600 ale w 1024x768 nie zbyt ładnie
FastRed
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: FastRed »

@yenk: co do menu wystarczy chyba zmienić

Kod: Zaznacz cały

<td width="134px" valign="top" style="background:url(http://www.webinside.pl/img/menu_tlo.gif);">
na

Kod: Zaznacz cały

<td width="134px" valign="top" style="background:url(http://www.webinside.pl/img/menu_tlo.gif) repeat-y;">
IMHO możnaby sie pokusić o zrezygnowanie z tabelek i przejście na warstwy :).
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Te powielone menu to jest wina błędnego kodu, bądź złego odczytania kodu przez przeglądarkę :) Czasem się do zdarza. Desing nie powinien być zmieniony ponieważ użytkownik się do niego nie przyzwyczai i co chwilę, będzie musiał się przyzwyczajać do nowego designu. Moją propozycją jest jeszcze wprowadzenie własnych, emoikon, przykładowo takich jak ma webhelp. Nie chodzi mi o kolor ale o jakiś pomysł własny :)

Co do tego że Forum jest wypośrodkowane to jest bardzo dobre dla oczu. Jeżeli byłoby w całości to musisz ruszać oczami w prawo i w lewo żeby czytać a tak patrząc na środek monitora (do 21') widzisz cały tekst. Dodam, że nadgorliwe ruszanie oczami w prawo lub w lewo, góra dół jest niezdrowe :)
yenk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: yenk »

No tak, pod IE wszystko działa poprawnie. W Mozilli są problemy. IE najpierw ładuje całą stronę, a następnie ją wyświetla. Mozilla każdą załadowaną część ładuje pokolei i to daje takie skutki.
Jakich emotikon? Hm, na forum webhelpa nie ma żadnych emotikon, więc nie wiem o czym mówisz. Kiedyś były i nie wiem czy nie były specjalnie dla WH. Nie pamiętam. Rozwiń swoją myśl o emotikonach.
Na forum WH nie ma emotikon z powodu zbyt wysokiego transferu wyciąganego przez emotikony... Wszystko zostało ograniczone
Obee
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Obee »

Pragnąłbym zauważyć, że to głupie pytanie. Tzn. jak będzie lepszy, to kto by go nie chciał? Pytanie - czy ten nowy layout naprawdę bedzie lepszy...
Mikołaj Barczentewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Obee pisze:Pytanie - czy ten nowy layout naprawdę bedzie lepszy...
Chodzi o to żeby był...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Chodzi o to żeby był...
Pamiętaj, że to że według redakcji będzie lepszy to nie oznacza, że według użytkowników będzie lepszy. Mi osobiście ten bardzo przypadł do gustu, wygląd, nawigacja i nie zmieniałbym go zbyt szybko.

Co do emotikon chodziło mi o te znaki :) :D :( :arrow: :idea: :?: :!: :evil: :twisted: itd. Aby nie były one standardowe (takie jak są w instalacji Forum phpBB 2.x.x) tylko wykonane własne. Ale to jest tylko urozmaicenie :wink:
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

ja nie widzę powodu do zmiany designu, większość się przyzwyczaiła, wiadomo gdzie co jest, kolory nie walą po oczach, logo rozpoznawalne - tylko dla odmiany nie ma sensu...
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

A ja nie widzę powodu, żeby o tym dyskutować, chceta nowy design, to zróbta, wtedy będzie można porozmawiać o tym, czy jest potrzebna zmiana ;-) .
ODPOWIEDZ