Plagiaty, podobieństwa, kopie.
-
Mayhen
- Nowy

- Kontakt:
Plagiaty, podobieństwa, kopie.
Zobaczcie to:
http://www.fonty.tst.prv.pl/ | http://foto.dva.pl
screen: foto.dva.pl.jpg
pewne podobieństwo da się zauważyć. (chodzi o menusy).
do adminów/modów:
Można by przykleić ten temat i każdy by dopisywał znalezione plagiaty. Na innych forach to się sprawdza.
http://www.fonty.tst.prv.pl/ | http://foto.dva.pl
screen: foto.dva.pl.jpg
pewne podobieństwo da się zauważyć. (chodzi o menusy).
do adminów/modów:
Można by przykleić ten temat i każdy by dopisywał znalezione plagiaty. Na innych forach to się sprawdza.
Re: Plagiaty, podobieństwa, kopie.
dokladniej jest to kopia starej wersji serwisu dvd.dva.pl (z lekkimi zmianami dostepny pod adresem http://old.dva.pl/glowna.php?id=dvd - rozniacy sie jedynie zmienonymi "stopkami" w tabelach ... poszukam backupu identycznej wersji).
coz ... postanowilem odplacic pieknym za nadobne
coz ... postanowilem odplacic pieknym za nadobne
Ostatnio zmieniony śr sie 20, 2003 5:53 pm przez misz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tez dodalem cos od siebie w ksiedze gosci 
Plagiat. żecz względna. Dlae jednego jest dla innego nie. Wszytsko zależy od liczby IQ. Niekiedy plagiat jest nie zamierzony. a podobieństwa wynikają z przypadku. No ale coż tak świat. ażdy idzie byle do przodu po trupach. A cel uświęca środki... Choć nie zawsze. Zwłaszcza jak ktoś będzie na tyle uparty żeby zaciągnąć delikwenta przed sąd...
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Hm. Może temat temu nie odpowiadać ale sądze, że odpowiada 
Jak walczyć z plagiatem?
Zaużmy, że nie chce aby mój Download z własnego ftp'a widniał na innych stronach bądź moje artykuły widniały również na innych stronach niż moja. Sądze, że na początek trzeba wysłać ostrzeżenie o tym. A później co? Do sadu czy też grzywnę?
Jak walczyć z plagiatem?
Zaużmy, że nie chce aby mój Download z własnego ftp'a widniał na innych stronach bądź moje artykuły widniały również na innych stronach niż moja. Sądze, że na początek trzeba wysłać ostrzeżenie o tym. A później co? Do sadu czy też grzywnę?
1) www.bowi.desk.pl
2) Napisac do autora
3) Napisac do hosta
4) NAglosnic sprawe
5) www.bowi.desk.pl
6) Hack - ostatecznosc
2) Napisac do autora
3) Napisac do hosta
4) NAglosnic sprawe
5) www.bowi.desk.pl
6) Hack - ostatecznosc
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Hm. Ja bym poprostu zrobił podobnie jak ty ale nie dokońca. Napisałeś hack to jest pojęcie o szerokim zastosowaniu. Prosiłbym o dokładniejsze sprecyzowanie go.
1) napisać do autora
2) ponownie napisać do autora z groźbą postawienia sprawy
3) postawić sprawę w sądzie i żądać odszkodowania.
Dla mnie tak powinno się załatwiać tego typu sprawy.
1) napisać do autora
2) ponownie napisać do autora z groźbą postawienia sprawy
3) postawić sprawę w sądzie i żądać odszkodowania.
Dla mnie tak powinno się załatwiać tego typu sprawy.
mam inne podejscie:
1. napisac do autora z zadaniem zadoscuczynienia
2. napisa do autora + dodac wycene wlasnej pracy i wszelkich strat
3. napisac do administratora (99% odpowiedzi "a co mnie to?")
4. naglosnic sprawe
5. zdobyc dane osobowe czlowieka + zglosic naruszenie swoich praw autorskich
1. napisac do autora z zadaniem zadoscuczynienia
2. napisa do autora + dodac wycene wlasnej pracy i wszelkich strat
3. napisac do administratora (99% odpowiedzi "a co mnie to?")
4. naglosnic sprawe
5. zdobyc dane osobowe czlowieka + zglosic naruszenie swoich praw autorskich
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Mój proces na tym samym polega ty go wydłużasz poprostu. Dla mnie rzecz powinna być szybka i jasna. Koleś musi odpowiedzieć za to co robi. Ty pracujesz ciężko aby cokolwiek trafiło na stronę a on poprostu bezkarnie to bierze na swoją stronę i podpisuje prawami autorskimi do siebie. Dla mnie jest to niedopuszczalne. A może ktoś wie ile za to ewentualnie można ubiegać się grzywny?::misz:: pisze:5. zdobyc dane osobowe czlowieka + zglosic naruszenie swoich praw autorskich
wyceniasz sobie ile chcesz za dzien dzierzawy leyaut (ja biore 1-10zl), mnozysz przez ilosc dni kiedy ktos sobie pozyczyl + doliczasz kare za samowaole (ja 100-1000zl). na ile wycenisz sobie swoja prace to juz twoja sprawa, kolejna sprawa jet to ze sad w razie kiedy by doszlo do procesu najprawdopodobniej nie zasadzi 100% twoich roszczen.
kolejna grozba jest pokrycie kosztow procesu ~2000-3000zl przez winnego.
kolejna grozba jest pokrycie kosztow procesu ~2000-3000zl przez winnego.
Ostatnio zmieniony czw sie 21, 2003 12:10 pm przez misz, łącznie zmieniany 1 raz.
Poprostu nieraz zadne argumenty nie trafiaja do uzytkownika. To co napisal misz jest rozwiazaniem (5) ale moze nie poskutkowac. Dlateg czasami brutalna metoda jest skuteczniejsza - jednak tak jak napisalem jest to ostatecznosc (gdy juz inne metody nie pomagaja, a nam bardzo na tym zalezy), ktorej jednak nie pochwalam.Bartosz Olszewski pisze:Napisałeś hack to jest pojęcie o szerokim zastosowaniu. Prosiłbym o dokładniejsze sprecyzowanie go.
Wtedy trzeba dostac sie na serwis uzytkownika i podmienic strone na informujaca o plagiacie.
misz: Apropos 3-pktu to jak narazie nie spotkalem sie z taka reakcja. Niedawno jeden z uzytkownikow forum.php.pl umiescil kilka niecenzuralnych slow na temat php.pl i jeden mail do abuse interii pomogl (strony juz nie ma). Co prawda nie byl to plagiat ale z tym jest podobnie.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Hm. Czyli teoretycznie na max. mogę wycenić plagiat i grzywnę nawet do 2000zł
Jednak ja też uważam to za ostateczność. Wiesz jeżeli jest to sławna strona to sąd przychyli się do wypłacenia grzywny poszkodowanym. Jednak jeżeli ty byś się zaczął włamywać to obawiam się, że ty bys musiał płacić 
Misz jestes przykładem naiwnego obywatela naszego kraju który wieży w skutecznośc wymiaru sprawiedliwości. Zwłaszcza jeśli chodzi o tego typu sprawy , jestes w 80% bezsilny.::misz:: pisze:wyceniasz sobie ile chcesz za dzien dzierzawy leyaut (ja biore 1-10zl), mnozysz przez ilosc dni kiedy ktos sobie pozyczyl + doliczasz kare za samowaole (ja 100-1000zl). na ile wycenisz sobie swoja prace to juz twoja sprawa, kolejna sprawa jet to ze sad w razie kiedy by doszlo do procesu najprawdopodobniej nie zasadzi 100% twoich roszczen.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Może i jest bezkarność w naszym kraju zgodzę się z tym ale każdy sąd uzna, że plagiat trzeba tępić. I ja nie mam zamiaru w takiej sytuacji siedzieć sobie spokojnie. Napewno wystąpiłbym o ukaranie plagiatora.
Również prosiłbym o uszanowanie tego co napisał misz. Bo ja z nim się całkowicie zgadzam.
Również prosiłbym o uszanowanie tego co napisał misz. Bo ja z nim się całkowicie zgadzam.
Ja szanuje to co napisał , Podziwiam TYLKO jego zaufanie do Polskiego wymiaru sprawiedliwości.