[opinie] php a kariera zawodowa

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
bimbelt

[opinie] php a kariera zawodowa

Post autor: bimbelt »

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie jakie szanse na karierę zawodową dają mi umiejętności pisania aplikacji w języku PHP. Ciekaw jestem czy warto inwestować swój czas i enerfgię na zgłębianie tej technologii. W związku z tym stworzyłem ankietę, która pozwoli mi i wszystkim zainteresowanym na zapoznanie się z sytuacją programistów PHP w naszym kraju. Zachecam do wypełnienia: http://marcin.zdroje.one.pl/ankieta.php
aqapo
Nowy
Nowy

Re: [opinie] php a kariera zawodowa

Post autor: aqapo »

jak jesteś naprawde dobry to nie bedziesz miał problemów ze znalezieniem roboty... :D
drzewko
Kontakt:

statystycznie..

Post autor: drzewko »

wedlug statystyk, ze wszystkich informatykow roznej masci wlasnie osoby projektujace aplikacje internetowe maja szanse na najwieksze pieniadze...

Ja zaczelam od projektowania wizualnego.. a teraz tez juz sie przekwalifikowuje na projektowanie.. z tym ze warto znac zala reszte - xml, cgi, java..

Generalnie: pieniazki sa do zdobycia.. i to duzo duzo :-)

Trzeba tylko wiedziec gdzie szukac..
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: statystycznie..

Post autor: Wojciech Kocjan »

drzewko pisze:wedlug statystyk, ze wszystkich informatykow roznej masci wlasnie osoby projektujace aplikacje internetowe maja szanse na najwieksze pieniadze...
Mogłabyś podać źródło takich statystyk? Bo szczerze przyznam, że ja uważam troche inaczej.. Informatyka jest strasznie rozległą dziedziną, tworzenie stron jest w zasadzie stosunkowo proste. Nie uważam żeby to właśnie webmaster miał szanse na największe pieniądze... Owszem, można na robieniu www zarabiać, ale czy tyle ile specjalista po studiach informatycznych i z umiejętnościami, które wymagają lata praktyki?
drzewko
Kontakt:

Zeby..

Post autor: drzewko »

Zeby podac zrodlo statystyk musialabym skontaktowac sie z kumplem z pewnej firmy bo to od niego to info wyszlo.

Ale z wlasnej praktyki widze z w tym momenci, ze nie tyle WEBMASTER co PROJEKTANT APLIKACJI INTERNETOWYCH czyli bazy danych + php + xml +java zgarnia niezwykla kase. Nieporownywalna do sieciowca, admina lub zwyklego programisty.

Za sama grafike tez jest odpowiednia ilosc pieniazkow - ale nie tak duza..

W tym momencie wlasnie na rynku aplikacji i rozbudowanych stron jest szal.

A tak przy okazji.. co masz na mysli mowiac o "specjaliscie po studiach informatycznych i z umiejętnościami, które wymagają lata praktyki" ?

Praktyka - owszem, glowna i najwazniejsza karta przetargowa. Studia - jeszcze nie.. niektore firmy rzeczywiscie trzymaja sie tego warunku. ale jest wiele bardzo preznych, ktore stawiaja tylko i wylacznie a duze doswiadczenie i referencje.
alienek

Post autor: alienek »

Cześć Wojtek :-)
tworzenie stron jest w zasadzie stosunkowo proste
Tworzenie prostych stron jest stosunkowo proste - dodałbym. Tworzenie zaawansowanych aplikacji opierających się na językach internetowych, może już nie być takie proste - uwierzcie mi, studiuję aktualnie informatykę, specjalność "Gospodarka Elektroniczna" i bawię się wieloma różnymi językami, ostatnio nawet javą, która potrafi wiele - ale tu już nie każdy, kto ruszał kiedykolwiek php, sobie poradzi. Jest o wiele bardziej zaawansowanym językiem, wymagającym trochę większego zaangażowania, niż tworzenie w php/perlu. I tutaj można zwietrzyć dobre pieniądze... w firmie, która potrzebuje programisty java/b.danych, można zacząć od proponować sumę od 3000 w górę - znam taką osobę, która właśnie na dzieńdoberek dostała taką sumkę - z możliwością podwyższenia jej, jeżeli współpraca przyniesie efekty.

Z samego tworzenia prostych stron nie można wyciągnąć wielkich pieniędzy, ponieważ rynek nasycił się już "phprogramistami".
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

alienek pisze:Cześć Wojtek :-)
Czesc, troche czasu minęlo od ostatniego kontaktu ;-)
alienek pisze:
tworzenie stron jest w zasadzie stosunkowo proste
Tworzenie prostych stron jest stosunkowo proste - dodałbym. Tworzenie zaawansowanych aplikacji opierających się na językach internetowych, może już nie być takie proste - uwierzcie mi, studiuję aktualnie informatykę, specjalność "Gospodarka Elektroniczna" i bawię się wieloma różnymi językami, ostatnio nawet javą, która potrafi wiele - ale tu już nie każdy, kto ruszał kiedykolwiek php, sobie poradzi. Jest o wiele bardziej zaawansowanym językiem, wymagającym trochę większego zaangażowania, niż tworzenie w php/perlu.
No tak, absolutnie sie zgodze. Pisząc swoj post miałem na myśli PHP (bo taki jest temat) i chodziło mi o stwierdzenie, że aby tworzyć strony w php nie trzeba być wybitnie zdolnym i jest to stosunkowo proste. Mój błąd, że nie zaznaczyłem tego w pierwszym poście.
drzewko pisze:A tak przy okazji.. co masz na mysli mowiac o "specjaliscie po studiach informatycznych i z umiejętnościami, które wymagają lata praktyki" ?
Człowiek po studiach informatycznych jest w moim odczuciu bardzo dobrze przygotowywany do wykonywania tego zawodu. Studia i późniejsza praktyka tworzą po prostu specjalistów - od zaawansowanych baz danych, po grafików czy właśnie 'szarych' programistów. Strona internetowa nie kosztuje tyle ile infofmatyzacja całego zakładu pracy. Największe pieniądze są własnie na tym drugim polu - często słyszy się o przetargach, które wygrywa Prokom, Computerland - do ich realizacji nie wystarczy ktoś kto potrafi JS i PHP.

Ze znajomością samego PHP nie jest się wiele wartym na rynku pracy.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

To co napisze może być brane za przejaw skrajnego fanatyzmu ale co tam...
Przeglądając ogłosznie IT o prace:
"Wymagana znajomość ASP .NET, SOAP, MS SQL, XML, Web Services, Windows 2003 IIS, XSL, .NET (ogólnie konstrukcja, C#, VB itd.), plus jeszcze pare rzeczy. Wszytko ścisle związane z .NET i Microsoftem. Generalnie PHP znać można ale jak sie szuka poważnej i dobrze płatnej pracy to bez znajomości .NET lepiej nawet nie próbować bo sie można srogo zawieść. Wyjątek to oczywiście administratorzy serwrów ale to inna kategoria i najlepiej znać *BSD. Podsumowójąć znając PHP, MySQL, PostgreSQL znajdziesz parace ale na wiele nie licz. Znając .NET,MS SQL, Jave (rzeczy z nia powiązane JSP, bazy danych) prace znajdziesz napewno i napewno będzie ona lepiej płatna niż analogiczna PHP...
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

Studia są bardzo ważne, jak również ważna jest uczelnia, którą się kończy. Firmy, które nie patrzą na studia to z reguły drobne przedsiębiorstwa, którymi raczej nie warto się zajmować (chyba, że wystarczy komuś 1000PLN i umowa zlecenie). Duże firmy często są skłonne nawet zasponsorować studia i jest to często ważniejsze niż praktyka, którą w trakcie studiów i tak można zdobyć.
wedlug statystyk, ze wszystkich informatykow roznej masci wlasnie osoby projektujace aplikacje internetowe maja szanse na najwieksze pieniadze...
wg mnie najmniejsze, bo jak już zostało powiedziane jest to stosunkowo proste. Np programista php może jedynie pomarzyć o 1/5 pensji jaką dostaje np. administrator routerów Cisco
Bartek Damek
Kontakt:

Post autor: Bartek Damek »

Na temat programistów PHP i mysql, jak ostatnio szukałem takich osób, które pozatym że mówia że cos tam umią, to potrafią też napisać coś szybko i porządnie.

1 na 10 osób wykonywała wogóle program testowy (prostacki jak budowa cepa bojowego) [lenistwo]
Z tych kilku osób większość wykonała program skandalicznie [brak podstawowych umiejętności pisania]
Każdy mógł też zwrócić sie do mnie po pomoc w programowaniu jak że sam kiedys w tym siedziałem [większość pytań, które mi zadawano można w łatwy sposób wyszukać na stronie php.net]
O kilku mniejszych lub większych incydentach nie wspomne typu ja mam coś testowo pisać co pan tutaj mi gada.
Inni jak już zaczynali coś pisać większego to nagle znikali bez słowa :)
Ogólnie przekrój ok 200 ludzi którzy mówią że znają się na programowaniu php, mysql itp. [lenistwo, brak umiejętności pogłębiania wiedzy pod dany projekt, często chamstwo :(, itp]

Speców i osób, które naprawde w tej grupie na czymś się znały był może 5 osób, smutne to jest, jeśli chce się byc programistą to trzeba pisaććććć cały czas jak najwięcej i na poczatku nie zwracać zbyt dużej uwagi na stawki po 50 programach będziesz pisać to czego inny nie napisze chociaż będzie się chwalić tymi samymi umiejętnościami co ty.

Fakt jest jeden do programowania jakis poważniejszych apklikacji używam mojego drugiego programisty, ale on troche języków zna zaczynając od asemblera idać w góre :) , co do nowych języków to uczy się ich w ciągu jednego dnia (podstaw) jeśli trzeba. Piszemy przeróżne programy nie tylko dla klientów i w zależności od programu stosuje od jednego do kilku języków naraz. Ale to już dlamnie jest mistrzostwo i każdemu kto wiąże swoją przyszłość z programowaniem polecam pisanie w kilku różnych językach, a nie poprzestawanie tylko na php i mysql.

Jedna ważna jeszcze decyzja to czy idziesz w kierunku linuxa czy microsoftu. Ja tam tego drugiego nie toleruje i jedyny komp z tym czymś, który jest mi potrzebny do sprawdzania Page Ranka w googlu na IE :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Można nie tolerować. Ale faktem jest, że większość dużych firm (przynajmniej w polsce) wybiera MS. I czy sie to podoba czy nie trzeba znać jego technologie. Nie nie chce rozpoczynać świętej wojny ;]. Ale zamykanie sie na samo OS, albo na samego MS. To nic dobrego. Bo przyjdziesz do pracy (załóżmy że jako administrator nie wilkiej sieci)... Każą ci skompilować głupi program pod FreeBSD i nie będzie wiedział o co chodzi. Podobnie z windowsem. Kazą ci zabezpiczyc serwer i ni w cholere nie wiesz jak to zrobić (oczywiście da sie tak zebpiczyć żeby prawdopodobieństwo włamania było bardzo małe).

Ale miało być o programowaniu. Zeby szybko sie uczyć nowych języków programowania wystarczy zacząć od czegoś ogólnego. Np. LISP, albo Python. Potem nauka nowego idzie juz stosunkowo łatwo. Bo większość językow jest do siebie podoba składniowo. Te sam instrukcje warunkowe pętle. Wyjątek Assembler (charakterystyczny dla każdego procesora i każdej architektury). A samo programowanie dla Web'a. PHP i MySQL jako tako. Ale jak wyżej napisałem bez znajomości .NET Framework można zapomnieć o pracy w dużej firmie. Chociaż ostanio kuzynka chciała żeby jej napisał sklep WWW a PHP (nie napisałem bo prawie nic nie pamiętam z tego języka :)).

Faktem jest że trening czyni mistrza...
Bartek Damek
Kontakt:

Święta wojna też mnie nie interesuje, poprostu dobrze mi się żyje z linuchami i tyle. :), a windowsa czasami używam bo musze.

Co do nastawienia na jedną platformę to myśle że jest ono lepsze niż znanie się na wszystkim po trochu, a wszystkiego człowiek się nie nauczy. Ofert pracy nie analizowałem więc niewiem co teraz jest modne. Jednak każdy dobry programista ze znajomością języków napewno znajdzie swoje miejsce, dobrze płatne bo poprostu warto w niego zainwestować wysokie wynagrodzenie.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Hmmm ale czasem lepiej znać sie po trochu bo potem łatwiej sie dostosować i nauczyć do wymagań naszego pracodawcy. Swego czasu był klijent który był dosłownie FANTAYKIEM OS, i chciał CMS nie stety ten był napisany w ASP .NET no coż...
Oczywiście administrować FreeBSD nie jest wcale trudno. Więc jeśli zna sie podstawy to nauczenie sie sporej częsci przydatnych rzeczy (jeśli zna sie angielski nie jest wcale trudne). Ale jeśli nie zna sie nawet podstaw to RIP dla nas. Oczywiście jak w pracy ma sie serwer tylko na jednym systemie to logiczne jest że ten co mamy znamy na wylot. Ale jeśli zmieni prace a tam będzie na innym to jeśli znaliśmy jego podstawy znów nie będzie wcale tak trudno sie nauczyć. To oczywiście moje założenie. (no przynajmniej sie u mnie sprawdziło, może nie jestem adminem ale znam dość dobrze Gentoo linux, spewnością lepiej niż Windows 2003)..
Bartek Damek
Kontakt:

Zawsze dobrze jest umieć więcej, ale prawde mówiąc jak znasz administracje linucha to NT poznasz jeszcze szybciej też kiedys tym administrowałem i nie był to jakiś straszny problem.
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

tak sie sklada ze sledze ogloszenia, czytajac widze ze poszukujac "webmastera", "grafika" sporo firm zada chcoc podstawowej znajomosci php.

kolejna sprawa ze te "firmy" to w przewazajacej wiekszosci niewielkie firemki szukajace kretyna ktory bedzie robil wszystko i jeszcze wozil prezesa. wieksze agencje zdaja sobie sprawe ze grafik czy webmaster powinien zajmowac sie swoja dzialka a programista swoja ... wnioski wyciagniecie sami.
ODPOWIEDZ