[pytanie] jak zablokować Print Screen?
-
lukaszieba
[pytanie] jak zablokować Print Screen?
witam
zablokowalem na swojej stronie mozliwosc zaznaczenia textu, zapisania zdjec , maxymalnie "ukrylem" linki do zdjec, zablokowany zapis strony itp ale nie wiem czy jest sposob aby zablokowac print screena ?? bo po co sie meczyc jak wystarczy tylko jeden przycisk i cala praca idzie na marne ?
jesli ktos wie jak to zablokowac to bede wdzieczny za odpowiedz !! zgory dzieki
zablokowalem na swojej stronie mozliwosc zaznaczenia textu, zapisania zdjec , maxymalnie "ukrylem" linki do zdjec, zablokowany zapis strony itp ale nie wiem czy jest sposob aby zablokowac print screena ?? bo po co sie meczyc jak wystarczy tylko jeden przycisk i cala praca idzie na marne ?
jesli ktos wie jak to zablokowac to bede wdzieczny za odpowiedz !! zgory dzieki
Re: [pytanie] jak zablokować Print Screen?
Jest to niemożliwe. Nie można ingerować w czyjś komputer, ew. w przeglądarkę. Jeśli nawet zablokowałbyś Print Screen, to i tak pozostają inne programy do zrzutów, np. Corel CAPTURE.
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2004 4:27 pm przez KaRoL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Nie da sie tego zablokowac.
-
lukaszieba
:)
niesamowicie szybka odpowiedz
dzieki
UPDATE:
Jest trochę inne wyjście jeśli chodzi o zdjęcia:
Możesz dodać znak wodny, np. za pomocą PHP:
klik
Jest trochę inne wyjście jeśli chodzi o zdjęcia:
Możesz dodać znak wodny, np. za pomocą PHP:
klik
Ale to jest przydatne tylko w sytuacjach, gdy chce się pokazać te zdjęcia, w celu sprzedaży ich. Np. rozumiem, że można to wykorzystać do strony z kolorowymi MMS-ami, ale żeby zrobić top, to raczej to nieprzydatne. Poza tym można od razu wpakować na serwer obrazki ze znakiem wodnym - inaczej będzie można się dostać bezpośrednio do obrazka na serwerze wpisując odpowiedni adres i nici z zabezpieczenia.
Re: blokada print scrn ??
Jak to można zrobić? Czy zablokowanie możliwości zaznaczania tekstu pociąga za sobą także blokade prawego przycisku myszy?lukaszieba pisze: zablokowalem na swojej stronie mozliwosc zaznaczenia textu
pzdr.
O rany...

Kod: Zaznacz cały
<script>
function disableselect(e){
return false
}
function reEnable(){
return true
}
//if IE4+
document.onselectstart=new Function ("return false")
//if NS6
if (window.sidebar){
document.onmousedown=disableselect
document.onclick=reEnable
}
</script>
Nawet jeśli zablokowałbyś print scrn, to i tak pozostaje wiele innych możliwości. W Firefoxie można pobrać każdy obrazek(...) Po co sie meczyc jak wystarczy tylko jeden przycisk i cala praca idzie na marne ?
Oczywiście, ale od tego są odpowiednie uprawnienia katalogów, aby nikt nie mógł nawet podejrzeć zawartości katalogu. Dodatkowo jeśli chodzi o znaki wodne, to przecież nie musisz za każdym uruchomieniem skryptu tworzyć nowego obrazka ze znakiem wodnym, po prostu możesz je cachować.KaRoL pisze:Poza tym można od razu wpakować na serwer obrazki ze znakiem wodnym - inaczej będzie można się dostać bezpośrednio do obrazka na serwerze wpisując odpowiedni adres i nici z zabezpieczenia.
Co do print scr, czytałem gdzieś na jakimś forum, że wystarczy dać odpowiedniom warstwę z div'em, więc poszukaj.
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
Napisałem taki kod - dostosowanie do przeglądarek różnego typu etc. oraz ogólnego przeznaczenia nie uwzględnione. Gdy myszka znajduje się nad obiektem - tło warstwy nad nim jest przezroczyste i obiekt widoczny. Gdy jej nie ma - kolor warstwy zmienia się i obiekt jest niewidoczny. W moim przypadku po kliknięciu PrintScrn obiekt jest niewidoczny, jednak nie wiem jak to działa u innych. Wydarzenia związane z myszką możnaby podmienić na inne etc.
/*Przykładowa stronka do przetestowania i dostosowania do swoich potrzeb.*/
Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
<title>Test.</title>
</head>
<body>TU JEST TEKST!!!
<div id="hide" onmouseover="this.style.backgroundColor='transparent';" onmouseout="this.style.backgroundColor='black';" style="width: 200px; height: 300px; position: absolute; top: 0px; left: 0px; background-color: BLACK;"></div>
</body>
</html>Re: [pytanie] jak zablokować Print Screen?
Ale do czego to się ma przydać? 
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
KaRoL pisze:Ale do czego to się ma przydać?
Może działać, po prostuPeryvivo pisze:W moim przypadku po kliknięciu PrintScrn obiekt jest niewidoczny, jednak nie wiem jak to działa u innych.
Ale w jakim momencie? Najechania na warstwę, czy kiedy jest czarna?Peryvivo pisze:KaRoL pisze:Ale do czego to się ma przydać?Peryvivo pisze:W moim przypadku po kliknięciu PrintScrn obiekt jest niewidoczny, jednak nie wiem jak to działa u innych.
Przy odrobinie szczęścia można zaznaczyć tekst myszką, a w pozostałych przypadkach: CTRL+A lub Widok -> ŹródłoPreyvivo pisze:W dodatku umieszczenie takiej warstwy nad tekstem blokuje jego zaznaczanie, obrazkiem - opcje po kliknięciu prawym przyciskiem myszy etc.
No i nie wyobrażam sobie tego w gotowej witrynie - co, wszystko miałoby być przesłonięte wielką czarną warstwą?
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
Oczywiście najechaniu myszką - gdy jest czarna to chyba oczywiste że uchwyci stan "czarny".KaRoL pisze:Ale w jakim momencie? Najechania na warstwę, czy kiedy jest czarna?
Fakt, nie pomyślałem, punkt dla Ciebie. Ale w końcu nie o to chodziło, tylko o obrazki - jak ktoś chce koniecznie tekst, to po prostu włączy okienko i ręcznie przepiszeKaRoL pisze:Przy odrobinie szczęścia można zaznaczyć tekst myszką, a w pozostałych przypadkach: CTRL+A lub Widok -> Źródło
W pełni się zgadzam, ale czy ja pisałem że to jest praktyczneKaRoL pisze:No i nie wyobrażam sobie tego w gotowej witrynie - co, wszystko miałoby być przesłonięte wielką czarną warstwą?
A jak to zrobić żeby za pomocą tego skryptu nie można było zaznaczać tekstu tylko w jednej tabeli?KaRoL pisze:Kod: Zaznacz cały
<script> function disableselect(e){ return false } function reEnable(){ return true } //if IE4+ document.onselectstart=new Function ("return false") //if NS6 if (window.sidebar){ document.onmousedown=disableselect document.onclick=reEnable } </script>