[as2.0] Zczytywanie pozycji myszy wywołane myszą

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
SlowMotion
Nowy
Nowy

[as2.0] Zczytywanie pozycji myszy wywołane myszą

Post autor: SlowMotion »

Witam
potrzebuje wywołać funkcję myszką, jednak ma ona działać tylko wtedy gdy klawisz jest przyciśnięty, i wyłączyć się onRelease. Próbowałem już parę sposobów i niestety nie mogę ogarnąć. Jedyne co ogarnąłem to że funkcja się włącza, jednak nie jest wykonywana prawidłowo. Funkcja pobiera położenie myszki i przesuwa ekran i wszystko działa w enterFrame, ale jak już zrobie onPress//MouseDown to albo skacze po kliknięciu, albo jej ruch jest w jedną stronę i nie można go zmienić - onPress i wewnątrz if(klawisz==true)
Troszkę tego jak kombinuje:

Kod: Zaznacz cały

function przesuwacz(){
//tu kod przechwytujący pozycję myszy, poruszający ekranem i zatrzymujący go przy krawędziach
}
_mc.onPress = function(){   
 pressed = true; 
 if(pressed ==true)]{       
  _mc.onEnterFrame=przesuwacz;
 }
}
_mc.onRelease = function(){
 pressed = false; 
delete _mc.onEnterFrame;
}
EDIT:poprawione
Ostatnio zmieniony wt maja 10, 2011 5:00 pm przez SlowMotion, łącznie zmieniany 2 razy.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [as2.0] Zczytywanie pozycji myszy wywołane myszą

Post autor: Marek_bf »

w on press wywołujesz onEnterFrame dla _mc, a w on release usuwasz onEnterFrame dla panorama_mc, dla _mc trwa ono nadal
SlowMotion
Nowy
Nowy

Re: [as2.0] Zczytywanie pozycji myszy wywołane myszą

Post autor: SlowMotion »

poprawione ale to tylko zbieżność nazwa bo pisałem to na szybko w pracy a nie miałem pod ręką, źródła oczywiście całość to panorama, która chodzi mi dobrze tylko onEnterFrame i nie mogę dojść do tego żeby chodziło tylko przy wciśniętym klawiszu myszki. Idzie mi to tylko do górnego prawego rogu i nie zmienia kierunku po przesunięciu myszką, domyślam się że tu gdzieś właśnie jest błąd.
W którym miejscu powinienem tą funkcję wywoływać aby chodziło dobrze, aby przy wciśniętym klawiszu zmieniało kierunek a nie łapało tylko pierwsze możliwe???
ODPOWIEDZ