Witam,
czy mógłbym prosić o małą podpowiedź, otóż chcę zrobić 'quiz' (mam trzy elementy - 'movie clip' 1. zdefiniowany jako "rzecz" i dwa elementy kwadraty zdefiniowane jako np. "rzecz" i "rośliny"). Polegać by to miało na tym, żeby za pomocą wskaźnika myszki można było przenieść ten 1. element na obydwa kwadraty ale tylko upuściwszy ten element na kwadrat zdefiniowany jako "rzecz" quiz kończył by się wyświetlając odpowiedni komunikat np. 'Gra skończona'
z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
[AF-CS4/AS3.0] Przenoszenie elementu do elementu.
Re: [AF-CS4/AS3.0] Przenoszenie elementu do elementu.
Kod: Zaznacz cały
//rzecz - instancja wlasciwego celu
var targetObj:MovieClip = rzecz;
// przedmiot - przenoszony element
przedmiot.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN, startDragHandler);
przedmiot.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, stopDragHandler);
//;
function startDragHandler(event:MouseEvent):void {
var mc:MovieClip = event.target as MovieClip;
mc.startDrag();
}
function stopDragHandler(event:MouseEvent):void {
var mc:MovieClip = event.target as MovieClip;
mc.stopDrag();
if (mc.dropTarget != null && mc.dropTarget.parent == targetObj) {
trace("GAME OVER");
}
}Re: [AF-CS4/AS3.0] Przenoszenie elementu do elementu.
Dziękuję za szybką podpowiedź, ale coś mi to nie działa mianowicie nie mogę przenieść elementu 'przedmiot' - najeżdżając i klikając myszką nie ma żadnej reakcji. Kod zapisałem w pliku *.as, dodałem część początkową (package, public class, public function), projekt konwertuje się bez zarzutu (nie pojawiają się żadne błędy) tylko tak jak wspomniałem w gotowej aplikacji nic nie można wykonać.
Przyczyn może być wiele:
1. Może masz na scenie kilka obiektów o nazwie przedmiot
2. Może obiekt przedmiot jest buttonem
3. Może na wyższej warstwie niż warstwa przedmiotu jest button albo mc odczytujący zdarzenia myszy
1. Może masz na scenie kilka obiektów o nazwie przedmiot
2. Może obiekt przedmiot jest buttonem
3. Może na wyższej warstwie niż warstwa przedmiotu jest button albo mc odczytujący zdarzenia myszy
Cały projekt tworzyłem od początku, na scenie mam tylko te dwa elementy 'rzecz', 'przedmiot', to wszystko mam umieszczone na jednej "głównej" warstwie.
Problem rozwiązany - wszystko działa (podany przez Ciebie kod umieściłem bezpośrednio w dokumencie, w którym umieszczone są te dwa elementy - 'Operacje' -> 'Scena1'), wcześniej umieściłem go w osobnym pliku *.as.
Temat do zamknięcia.
Temat do zamknięcia.