Problem z divami
Problem z divami
Witam,
Wiem, że forma są zasypywane pytaniami tego typu, ale mam nadzieje, że mimo wszystko ktoś pomoże.
Nie tak dawno pisałem wątek na tym forum, w odpowiedzi dostałem, żeby nie korzystać z tabel do budowy strony, tak też zrobiłem... zacząłem bawić się Divami, wszystko było ok do pewnego momentu.
Proszę spojrzeć na stronę:
http://cleanworld.ovh.org/
Nie mogę sobie z tym poradzić.
Z góry dziękuje.
Wiem, że forma są zasypywane pytaniami tego typu, ale mam nadzieje, że mimo wszystko ktoś pomoże.
Nie tak dawno pisałem wątek na tym forum, w odpowiedzi dostałem, żeby nie korzystać z tabel do budowy strony, tak też zrobiłem... zacząłem bawić się Divami, wszystko było ok do pewnego momentu.
Proszę spojrzeć na stronę:
http://cleanworld.ovh.org/
Nie mogę sobie z tym poradzić.
Z góry dziękuje.
Re: Problem z divami
poczytaj o pozycjonowaniu divów
position: absolute i position: relative,
position: absolute i position: relative,
wręcz przeciwnie żadne pozycjonowanie absolutne i relatywne. Tego używa się w przypadkach i do osiągnięcia konkretnych efektów. Do pospolitego pozycjonowanie tylko float jest potrzebny.
co do strony to zacznij po prostu ustawiać marginesy odpowiednie i tła i odpowiednie rozmiary. W nawigacji ustaw odpowiednią szerokość ul i albo tam walnij generalne tło, a kolejne linki jako tła w li albo w linku wewnątrz li i tam też im będziesz musiał nadać odpowiednie rozmiary. Poza tym po co dodajesz do styli vertical-align? I jak już używasz border w * to pisz bez medium.
co do strony to zacznij po prostu ustawiać marginesy odpowiednie i tła i odpowiednie rozmiary. W nawigacji ustaw odpowiednią szerokość ul i albo tam walnij generalne tło, a kolejne linki jako tła w li albo w linku wewnątrz li i tam też im będziesz musiał nadać odpowiednie rozmiary. Poza tym po co dodajesz do styli vertical-align? I jak już używasz border w * to pisz bez medium.
Witam,
Poprawiłem kod, ale mam problem z czarnym tekstem, nie wiem co tam mam zastosować, próbowałem ustawiać marginesy, bawiłem się stylem position i nic.
Pozdrawiam
Poprawiłem kod, ale mam problem z czarnym tekstem, nie wiem co tam mam zastosować, próbowałem ustawiać marginesy, bawiłem się stylem position i nic.
Pozdrawiam
Tekst daj w diva, divowi daj: margin-left; itp.
Kod: Zaznacz cały
#rightcol { width: 600px; margin-left: 250px; padding: 20px; }-
knight-rider
- Nowy

brak jakiegokolwiek attrybutu float
daj sobie:
a potem usun background:#ccc;
rada dla raczkujacych: zawsze divow dawajcie background:jakis_kolor; zawsze rozne, tylko tak widac jak zachowuja sie divy, dzieki temu nauczycie sie zapamietywania atrybutów ktore w takich przypadkach sa konieczne, a na koniec pracy usuwacie sobie te backgroundy
pozdro
daj sobie:
Kod: Zaznacz cały
#rightcol { width : 600px; float:right; margin-right: 130px; background:#ccc;}rada dla raczkujacych: zawsze divow dawajcie background:jakis_kolor; zawsze rozne, tylko tak widac jak zachowuja sie divy, dzieki temu nauczycie sie zapamietywania atrybutów ktore w takich przypadkach sa konieczne, a na koniec pracy usuwacie sobie te backgroundy
pozdro