Problem z divami

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
falco91

Problem z divami

Post autor: falco91 »

Witam,
Wiem, że forma są zasypywane pytaniami tego typu, ale mam nadzieje, że mimo wszystko ktoś pomoże.

Nie tak dawno pisałem wątek na tym forum, w odpowiedzi dostałem, żeby nie korzystać z tabel do budowy strony, tak też zrobiłem... zacząłem bawić się Divami, wszystko było ok do pewnego momentu.

Proszę spojrzeć na stronę:
http://cleanworld.ovh.org/

Nie mogę sobie z tym poradzić.
Z góry dziękuje.
darek_w
Nowy
Nowy

Re: Problem z divami

Post autor: darek_w »

poczytaj o pozycjonowaniu divów
position: absolute i position: relative,
Lobo
Nowy
Nowy

Post autor: Lobo »

wręcz przeciwnie żadne pozycjonowanie absolutne i relatywne. Tego używa się w przypadkach i do osiągnięcia konkretnych efektów. Do pospolitego pozycjonowanie tylko float jest potrzebny.

co do strony to zacznij po prostu ustawiać marginesy odpowiednie i tła i odpowiednie rozmiary. W nawigacji ustaw odpowiednią szerokość ul i albo tam walnij generalne tło, a kolejne linki jako tła w li albo w linku wewnątrz li i tam też im będziesz musiał nadać odpowiednie rozmiary. Poza tym po co dodajesz do styli vertical-align? I jak już używasz border w * to pisz bez medium.
falco91

Post autor: falco91 »

Witam,
Poprawiłem kod, ale mam problem z czarnym tekstem, nie wiem co tam mam zastosować, próbowałem ustawiać marginesy, bawiłem się stylem position i nic.
Pozdrawiam
domel

Post autor: domel »

Tekst daj w diva, divowi daj: margin-left; itp.
Paweł B.

Post autor: Paweł B. »

Kod: Zaznacz cały

#rightcol { width: 600px; margin-left: 250px;  padding: 20px; }
zobacz, czy to pomoże Obrazek
knight-rider
Nowy
Nowy

Post autor: knight-rider »

brak jakiegokolwiek attrybutu float

daj sobie:

Kod: Zaznacz cały

#rightcol { width : 600px; float:right; margin-right: 130px; background:#ccc;}
a potem usun background:#ccc;

rada dla raczkujacych: zawsze divow dawajcie background:jakis_kolor; zawsze rozne, tylko tak widac jak zachowuja sie divy, dzieki temu nauczycie sie zapamietywania atrybutów ktore w takich przypadkach sa konieczne, a na koniec pracy usuwacie sobie te backgroundy

pozdro
ODPOWIEDZ