[php] Proszę o pomoc przy instalowaniu na stronie skryptów

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
DrStecu

[php] Proszę o pomoc przy instalowaniu na stronie skryptów

Post autor: DrStecu »

Dopiero zaczynam poznawac tajniki jezyka PHP i sciagnalem sobie ze strony webinside.pl skrypt PHP Authorizer 1.0 - do logowania uzytkownikow, zabezpieczenie na strone www, zaistalowalem sobie Apacha z pakietem PHP, ktory dziala poprawnie ale nie wiem co zrobic aby podpiac ten skrypt pod swoja strone www. tak na marginiesie potrzebuje jakiego kolwiek skrytptu php latwego w obsuldze,ktory by umozliwial po podaniu hasla danego uzytkowanika i loginu ogladanej danej strony! Po rozpakowaniu skryptu w zipie umiescilem go katalogu gdzie mam strone www i gdy go odpalam wyskakuje tylko strona logowania a potem nic:(
Porsze o pomoc a najlepiej insturkcje jak mam to zrobic! :?:
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [php] Proszę o pomoc przy instalowaniu na stronie skryptów

Post autor: Vic »

Ja też zacząłem bardzo niedawno (jakieś 3 tyg. temu) poznawać tajniki PHP, i mogę dać Tobie tylko jedną radę (i myślę, że większość się ze mną zgodzi).

Stworzenie skryptu logowania na stronie nie jest jakimś wielkim osiągnięciem skryptowym (chyba, że mamy tu do czynienia z wielkimi bazami użytkowników portali, lub innych serwisów), powinieneś sam takowy napisać (jako początkujący w php, będzie to dobry początek nauki).

Jeżeli chcesz uczyć się php, to możesz skorzystać z tego oto systemu nauki (na bazie mojego doświadczenia):
- najpierw naucz się obsługiwać formularze (np. systemy loginowe, czy korektujące)
- później zajmij się operacjami na plikach (prosty system Newsowy z możliwością edycji to niezłe wyzwanie)
- następnie (choć sam jeszcze tego nie praktykowałem :)) możesz zająć się napisaniem (graficznego) licznika odwiedzin z wykorzystywaniem cookies;
- na koniec (o ile przed tym się co nie znajdzie - np. księga gości) napisz proste forum łącząc wszystkie powyższe techniki. Jest to jakby kulminacja całej nauki.

I powtórze jeszcze raz: sam napisz skrypt logowania, a będziesz miał nie lada satysfakcji z tego co zrobiłeś, i przynajmniej się czegoś nauczysz... :)
DrStecu

Re:

Post autor: DrStecu »

Dziękuje za wskazowki ale gdzie moglbym znalezc jakis dobry kurs ON-LINE PHP przez Internet??? :?:
A takze chcialbym sie dowiedziec, jak sie zmienia
prawa dla pliku 'users.dat' należy ustawić na 666 (chmod 666 users.dat). :?:
DZIEKUJE ZA POPRZEDNIE WZKAZOWKI :)
POZDRAWIAM :-D
DrStecu :-D
Zbłąkany
Nowy
Nowy

Re:

Post autor: Zbłąkany »

DrStecu pisze:Dziękuje za wskazowki ale gdzie moglbym znalezc jakis dobry kurs ON-LINE PHP przez Internet??? :?:
A takze chcialbym sie dowiedziec, jak sie zmienia
prawa dla pliku 'users.dat' należy ustawić na 666 (chmod 666 users.dat). :?:
DZIEKUJE ZA POPRZEDNIE WZKAZOWKI :)
POZDRAWIAM :-D
DrStecu :-D
Zajrzyj na http://www.webdeveloper.pl
http://www.php.pl
albo na http://siteql.net
A co do tych praw to w ten sposob sie to robi:)
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [php] Proszę o pomoc przy instalowaniu na stronie skryptów

Post autor: Vic »

Jeżeli chcesz wiedzieć sporo o php, prędzej czy później będziesz zmuszony zciągnąć sobie oficialnego manuala - jest tam opisane wszystko.
Manuala po polsku możesz zciągnąć z http://www.php.net - oficialnej strony o php.

Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem jakichkolwiek tekstów/tutoriali - po prostu skup się i przeczytaj wszystko od początku do końca. Potem zajmij się pisaniem prostych przykładów.
ODPOWIEDZ