Z cyklu Cossack.PL pyta ...

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Cossack.PL

Z cyklu Cossack.PL pyta ...

Post autor: Cossack.PL »

Witam ! Na forum jestem nowy. Od pewnego czasu nosze się z myślą o założeniu własnego e-biznesu. W tym celu postanowiłem założyć stronę internetową. Tematem mojego przedsięwzięcia jest to czym się interesuje - gry komputerowe (konkretnie jedna gra) i montaż wideo. Były by to profesjonalnie wykonane poradniki zarówno w formie tekstu i obrazków jak i dynamicznie zmontowanego filmu wideo. W przyszłości chciałbym dorzucić informację typowe dla samego serwisu o grach i forum dla użytkowników. Do tego dochodziły by regularne aktualizacje i możliwość subskrycji. Strona ma być adresowana do użytkowników z całego świata (na początku w języku angielskim i polskim, następnie niemieckim, rosyjskim i japońskim). Sprawę wypromowania strony zostawiam na później bo na tą chwile nie ma czego promować :-D

A o to moje pierwsze pytania :

1.Niestety adres który najbardziej pasuje pod którym chciałem zarejestrować domenę jest już zajęty, powiedzmy nazwastrony.com. Z bardziej odpowiednich pozostają jeszcze wolne nazwa-strony.com oraz nazwastrony.net. Czy ma to jakiś ważniejszy wpływ na liczbę wyświetleń a jeśli tak na którą z tych wolnych domen te porównanie wychodzi na korzyść ?

2. HTML, PHP ,Flash a może jeszcze inne ? Z jakiego rozwiązania radzicie mi skorzystać aby spełniały zadania wymienione wyżej.

3. Czy do strony PHP lub HTML można dodawać elementy animacji (np. efekt wciśnięcia przycisku w menu)

4. Czy istnieją jakieś programy do administrowania stroną z gotowym już szablonem ?

5. Na tą chwilę nie posiadam właściwie żadnej wiedzy na temat tworzenia jakichkolwiek stron internetowych. Mam dostęp do paru e-booków na temat podstaw PHP i dość bogatą ale ogólną wiedzę o komputerze. Czy z takim poziomem startowym powinienem w ogóle brać się za tworzenie tej strony czy dać zarobić parę stówek komuś kto się na tym autentycznie zna.

Pozdrawiam Cossack.PL
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Z cyklu Cossack.PL pyta ...

Post autor: gorylek »

Witam,
z takim poziomem wiedzy niema najmniejszych szans by stworzyć dobry serwis który nie będzie podatny na ataki. Sugerował bym najęcie kogoś lub skorzystanie z gotowego rozwiązania (jest mnóstwo CMS'ów na sieci i skryptów jak np to forum). Co do najęcia kogokolwiek to obawiam się że profesjonalnie wykonana witryna w cenie będzie się zaczynać gdzieś od 1500-2000zł. Oczywiście może Pan znaleźć kogoś taniej po znajomości lub jakąś osobę nieletnią z talentem która będzie chciała zarobić parę groszy.
Cossack.PL

Właśnie kontaktowałem się z pewną firmą tworzącą takie rzeczy. Cena jaką chcą za forum, portal i cms do niego jest i długo jeszcze będzie po za moim zasięgiem - 4500 zł netto. Poszperałem trochę w gotowych systemach cms i pobrałem joomlaPE ale nie mam pojęcia jak z niego korzystać, nawet nie potrafię go otworzyć. Wiecie jak to zrobić ? Jaki CMS wy polecacie ? Czy to jest coś na kształt edytora ?

Od biedy sam mogę przygotować wszelkie elementy graficzne. Wiem dokładnie jak by sam serwis miał wyglądać. Problem zaczyna się na "sklejaniu" tych elementów ze sobą. Gdybym chciał zacząć uczyć się tego od podstaw jak mam zacząć ?

P.S : Chciałbym uzyskać podobny efekt estetyczny jak na tej stronie :
http://w3.miasto-info.pl/

Pozdr Cossack
zakręcony
Nowy
Nowy

Post autor: zakręcony »

Cossack.PL pisze:Od biedy sam mogę przygotować wszelkie elementy graficzne. Wiem dokładnie jak by sam serwis miał wyglądać. Problem zaczyna się na "sklejaniu" tych elementów ze sobą.
wierz mi, że przy dobrych projektach problem juz zaczyna się na samym przygotowaniu grafiki, a nie na sklejaniu ;)
Cossack.PL pisze:Gdybym chciał zacząć uczyć się tego od podstaw jak mam zacząć ?
chyba jeden z najlepszych, jak nie najlepszy kursik w sieci

darmowych CMS nie polecam bo korzystam w większości przypadków z autorskich rozwiązań, co prawda kiedyś miałem do czynienia z phpBB i uzywam wordpress, ale za mało przy nich siedziałem i siedzę by to polecić ;)
Cossack.PL

zakręcony pisze: chyba jeden z najlepszych, jak nie najlepszy kursik w sieci
Dzięki piękne, właśnie tego szukałem :) Jak będe miał jakiś poważniejszy problem dam znać w tym temacie. Jak coś z tego wyjedzie pokaże wam efekty mojej nauki :wink:

Pozdr Cossack
ODPOWIEDZ