1Gb/s w Korei

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

ardziej
Moderator
Kontakt:

1Gb/s w Korei

Post autor: ardziej »

Nie od dziś dalekowschodnie kraje słynne są z szybkich łączy Internetowych. Korea Południowa zamierza ustanowić kolejny rekord zapewniając swoim mieszkańcom łącza o przepustowości 1 gigabita na sekundę. Dzięki nim łatwy ma się stać dostęp do takich usług jak IPTV.

Plan chce zrealizować Koreańska Komisja Komunikacji. Szacowany koszt przedsięwzięcia to równowartość ponad 24 miliardów dolarów w ciągu 5 lat. Niecałe 4% z tej kwoty wyłoży rząd centralny, reszta ma pochodzić od prywatnych firm telekomunikacyjnych. Obecnie najszybsze indywidualne łącza internetowe mają w Korei prędkość 100 Mb/s. Dzięki nowemu planowi wartość ta zwiększy się dziesięciokrotnie dla łącz kablowych. Łącza bezprzewodowe mają mieć prędkość 10 Mb/s. Oczywiście łącza gigabitowe będą dostępne tylko w dużych miastach. W małych miejscowościach łącza przewodowe mają mieć 50-100 Mb/s. Jest to jednak nadal wielokrotnie więcej niż w Polsce i wielu innych krajach.
Żródło dobreprogramy.pl
Co wy na to u nas nie ma nawet 50mb/s a oni sobie 1gb/s tworzą
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Re: 1Gb/s w Korei

Post autor: ooo_michal »

Może nie wypowiadajmy się na temat naszego kraju bo mnie szlag trafia. Od blisko 4 lat mówią mi w TP, że w ciągu 2-3 miesięcy centralka będzie zmieniona i będę mógł założyć sobie tą neostradę. Pół wsi ma a drugie pół męczy się z radiówkami 64-128kb/s albo blueconnectem. I nawet ten ostatni idzie w lepszą stronę - 1-2 mega czasem wyciągam. Gdyby nie limity to by było zajefajnie... Ale nie jest... :(
ardziej
Moderator
Kontakt:

Re: 1Gb/s w Korei

Post autor: ardziej »

Ja już nic nie będę mówił o TP
Tepsa już też dosyć długo zapowiada 50 mb/s ale jakoś słabo im to idzie
Polski rząd powinien zainwestować w infrastrukturę łącz internetowych
Bo na razie to Patologia jakaś.
:-D
ODPOWIEDZ