Nieetyczny webmaster czy zwykły złodziej, Co zrobić?

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)

Czy Twoim zdaniem powinno się pokazywać palcem nieuczciwych usługodawców?

Tak, jak najbardziej.
8
100%
Nie, to niezgodne z prawem.
0
Brak głosów
A kogo to obchodzi?
0
Brak głosów

Liczba głosów: 8

Dori

Nieetyczny webmaster czy zwykły złodziej, Co zrobić?

Post autor: Dori »

Witam.
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. Jeśli nie proszę o przeniesienie.
Otóż, kilka dni temu spotkałam się z dziwną sytuacją. Poznałam jakąś tam osobę dajmy na to pana X.

Pan X szuka kogoś kto zająłby się aktualizacją jego sklepu www i kilku mniejszych stron. Pan mieszka sobie za granicą i sprowadza do Polski jakiś tam nawet chodliwy towar.

Poprzedni Webmajster, bo inaczej go nazwać nie mogę ... powiedział temu panu, że żeby wypozycjonować jego strony potrzebne są inne strony o podobnej treści.
Domyślam się, że miał na myśli zaplecze ... i tak samo pomyślał ten pan.

Cóż się okazało?

Webmajster postawił taki sam sklep. Jak zleceniodawca się zapytał co to ma znaczyć, facet beztrosko odpowiedział, że zrobił go dla brata, bo brat się tym interesuje i to lubi, i żeby się nie martwił-będą brać towar od niego. :D

Człowiek zbaraniał.

Cała jego praca która poszła w tłumaczenie opisów sprzedawanych towarów została skopiowana do drugiego sklepu i zaczęła go gonić w wyszukiwarkach.

Czy tylko mi się wydaje, czy to faktycznie jest skurw*syństwo?

Jest jakieś miejsce w sieci gdzie można opisywać takich "usługodawców" i ostrzegać przed nimi?

Z góry dziękuję za dyskusję i ewentualne porady.

Pozdrawiam
Dorka.
htmlowiecii
Nowy
Nowy

Re: Nieetyczny webmaster czy zwykły złodziej, Co zrobić?

Post autor: htmlowiecii »

za kopie strony Google nagradza ujemnymi punktami PR(page rank)a więc niższą pozycją w wyniku wyszukiwania (co to za interes?)
a zaplecze jest raczej rozumiane że jak chcemy wy pozycjonować sklep np.: rowerowy to zapleczem może być: forum rowerowe,strona z newsami ze świata kolarskiego itp. ale nigdy kopia serwisu
Dori

Ja to wiem. I Ty to wiesz. Ale klient, który zamawia pozycjonowanie nie musi się na tym znać, prawda? Bo jak by się znał to by sobie sam wypozycjonował i nie płacił by za to obcym.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Witam,
to o czym mówisz to najzwyklejszy plagiat i aż się prosi o rozprawę czy urząd ochrony konsumentów. Ale w najgorszym wypadku.

W pierwszej kolejności piszesz do faceta prosząc o usunięcie plagiatu. Nie straszysz sądem itp itd etc, po prostu mówisz że jeżeli się nie dogadacie, sprawa będzie miała poważniejsze konsekwencje. Jeżeli to nic nie da, kontaktujesz się z jego hostingodawcą. Jeżeli strona jest poważna i solidna to przedstawiając dowody na to że witryna którą hostują jest plagiatem, powiadomią o tym właściciela konta i zapewne zablokują mu konto (sprawdzone, poważny hosting nie chce być kojarzony z oszustami).
W każdym razie sprawę załatwia się polubownie. Jeżeli to nie pomoże to składasz sprawę do sądu czy urzędu ochrony konsumenta. Jeżeli masz solidne podstawy oczywiście. Koszty procesu owszem ale w wypadku wygranej, można nimi obciążyć oskarżonego.

Pozdrawiam
Dori

Ja to wszystko wiem.
I powiedziałam to wszystko komu trzeba.
Właściciel będzie próbował coś zrobić? Nie wiem.

Opisałam to ze swojego punktu widzenia, jako osoby trzeciej. Też robię dla ludzi sklepy i masę innych rzeczy, Dziwię się, że ludzie tak pogrywają, bo przecież to gra na krótką metę i w końcu się ktoś kiedyś wysypie i kolo będzie miał zmechaconą opinię.

Chciałam też dowiedzieć się co na ten temat myślą inni, którzy wykonują podobne usługi. I utwierdzić się, że nie jestem odosobniona w swoim oburzeniu.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Ja po prostu zanim COKOLWIEK zrobię czy ZAPŁACĘ cokolwiek lub ODBIORĘ cokolwiek, mam podpisaną umowę i bez tego ani rusz. Z głową też dobieram sobie klientów. Jakoś jeszcze nikt mnie nie wykiwał. A jak wykiwa to na pewno straci przez to troszkę krwi.
Jak ktoś postępuje nie rozważnie to musi mieć na uwadze że ktoś to może wykorzystać.

Pozdrawiam
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

umowa przedwstępna, właściwa, system zaliczek - wystarczy zajrzeć do kodeksu cywilnego i można na wstępie uniknąć kłopotów.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ