Trochę szukałem jakiś informacji o tym, ile tabela w bazie mysql powinna zawierać rekordów, aby nie generować zbyt dużego obciążenia na serwerze, ale praktycznie nic nie znalazłem.
Mam tabelę 2,5 MB z 40.000 rekordów i 8 kolumnami (łącznie z id) i zastanawiam się czy wrzucić całą czy podzielić na kilka?
PS. tak przy okazji zapytam. Jeśli wyciągam z tabeli (o rozmiarze 2mb) używając klucza tylko wartość z 1 komórki to transfer jaki zapytanie wygeneruje na serwerze będzie wynosił aż 2mb czy tylko te kilka bajtów?
[MySQL] Optymalna ilość rekordów w tabeli
Re: [MySQL] Optymalna ilość rekordów w tabeli
To nie baza danych stanowi problem bo te to mogą mieć gigabajty a nawet terabajty. Chodzi o to że jeżeli jeden użytkownik pobierze większość ilość danych a Tych użytkowników będzie się liczyć w setkach/tysiącach to zapcha to dopiero taka sytuacja obciąży serwer. Dlatego np w dziale w którym jest 4000 tematów widzisz tylko 50 z nich a reszta jest stronicowana.Trochę szukałem jakiś informacji o tym, ile tabela w bazie mysql powinna zawierać rekordów, aby nie generować zbyt dużego obciążenia na serwerze, ale praktycznie nic nie znalazłem.
Mam tabelę 2,5 MB z 40.000 rekordów i 8 kolumnami (łącznie z id) i zastanawiam się czy wrzucić całą czy podzielić na kilka?
Jedno moje forum posiadało bazę która miała 400mb i wcale nie jest to duże forum, uwierz mi.
Przesłane do użytkownika dane ważą tyle ile ważą wszystkie znaki w nich zawarte. Jest to chyba logiczne. Jaki sens miała by baza danych rzędu 2 terabajtów gdyby użytkownik coś w niej szukający musiał by pociągnąć te 2 tera ? Z deka by się to dłużyło...