Edycja rekordów w MySQL
Edycja rekordów w MySQL
Od tygodnia zacząłem bawić się z PHP. Robię swoją stronę, mam już panel do rejestracji, logowania itp. a chciałbym jeszcze zrobić stronę na której mógłbym edytować wcześniej zapisane rekordy podczas rejestracji w bazie danych np. mój nick, imię lub nazwisko.
Zrobiłem coś takiego sam jednak gdy zmieniałem nazwę swojego nick'u zmieniały się również wszystkie nazwy nicków innych użytkowników : /
Chciałbym żeby zmieniało nazwę nicku tylko tej osoby która jest właśnie zalogowana a nie również innych userów znajdujących się w bazie danych.
Nie wiem w ogóle jak coś takiego ma wyglądać. Dlatego czekam na jakieś wskazówki bądź przykłady takich skryptów : )
Pozdrawiam
Zrobiłem coś takiego sam jednak gdy zmieniałem nazwę swojego nick'u zmieniały się również wszystkie nazwy nicków innych użytkowników : /
Chciałbym żeby zmieniało nazwę nicku tylko tej osoby która jest właśnie zalogowana a nie również innych userów znajdujących się w bazie danych.
Nie wiem w ogóle jak coś takiego ma wyglądać. Dlatego czekam na jakieś wskazówki bądź przykłady takich skryptów : )
Pozdrawiam
Re: Edycja rekordów w MySQL
Pokaż fragment kodu SQL za pomocą którego zmieniłeś nick, bo prawdopodobnie nie dodałeś warunku, dla którego nicka ma być zmieniona wartość.
Dokładnie miałeś racje na tym polegał błąd miałem złe zapytanie do bazy. Poradziłem sobie z nim sam co częściowo rozwiązało mój problem:
Tak wygląda poprawiony skrypt:
edit_user.html
edit_user.php
[php]
<?
if (!$edit_nick || !$old_nick)
{
print "Musisz wypełnić wszystkie pola";
exit;
}
@$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "krasnal");
if (!$db)
{
print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych";
exit;
}
mysql_select_db("baza");
$query = "update uzytkownicy set user='$edit_nick' where user='$old_nick'";
$result = @mysql_query($query);
print "Twój nick $old_nick został zmieniony na $edit_nick !";
?>
[/php]
Jednak jak widzisz muszę podać w formularzu swój stary nick, a chciałbym zrobić tak żeby tę zmienną $old_nick wyciagało mi jakoś z tej sesji czyli z tego jako kto jestem zalogowany ;/
Wpadłem na pomysł aby zrobić to tak:
Do formularza w którym wpisuje dane do logowania dodałem kolejny plik który ma przetwarzać te dane czyli edit_user.php tak aby zdobyć zmienną $login którą potem wykorzystam w edit_user.php. Jednak to nie działa ;/
logowanie.html
Zmodyfikowany edit_user.php
[php]<?
if (!$edit_nick)
{
exit;
}
if (!$db)
{
exit;
}
mysql_select_db("baza");
$query = "update uzytkownicy set user='$edit_nick' where user='$login'";
print "Twój nick $login został zmieniony na $edit_nick !";
?>
[/php]
Czy błąd jest w kodzie czy po prostu tak się nie da tego zrobić ?
Tak wygląda poprawiony skrypt:
edit_user.html
Kod: Zaznacz cały
<form action="edit_user.php" method="post">
Zmień swój nick na: <input type="text" name="edit_nick"><br>
Stary nick: <input type="text" name="old_nick"><br>
<input type="submit" value="Zmień Nick">
</form>[php]
<?
{
exit;
}
if (!$db)
{
exit;
}
mysql_select_db("baza");
?>
[/php]
Jednak jak widzisz muszę podać w formularzu swój stary nick, a chciałbym zrobić tak żeby tę zmienną $old_nick wyciagało mi jakoś z tej sesji czyli z tego jako kto jestem zalogowany ;/
Wpadłem na pomysł aby zrobić to tak:
Do formularza w którym wpisuje dane do logowania dodałem kolejny plik który ma przetwarzać te dane czyli edit_user.php tak aby zdobyć zmienną $login którą potem wykorzystam w edit_user.php. Jednak to nie działa ;/
logowanie.html
<form method="post" action="sprawdz.php">
<form method="post" action="edit_user.php">
Login: <input type="text" name="login" />
Hasło: <input type="password" name="password" />
<input type="submit" value="zaloguj sie" />
</form>[php]<?
if (!$edit_nick)
{
exit;
}
if (!$db)
{
exit;
}
mysql_select_db("baza");
$query = "update uzytkownicy set user='$edit_nick' where user='$login'";
print "Twój nick $login został zmieniony na $edit_nick !";
?>
[/php]
Czy błąd jest w kodzie czy po prostu tak się nie da tego zrobić ?
$query = "update uzytkownicy set user='".$edit_nick."' where user='".$login."'";Re: Edycja rekordów w MySQL
Niestety cięgle nie rozwiązuje to problemu : /
Problem tkwi w tym ze ta wartość "login" z formularza logowania nie dociera do pliku "edit_user.php" Błędu dopatrywał bym się właśnie w pliku logowanie.html
Czy aby na pewno można to tak zapisać ?
Problem tkwi w tym ze ta wartość "login" z formularza logowania nie dociera do pliku "edit_user.php" Błędu dopatrywał bym się właśnie w pliku logowanie.html
<form method="post" action="sprawdz.php">
<form method="post" action="edit_user.php">Re: Edycja rekordów w MySQL
Ty tu w ogóle cuda potworzyłeś muszę Ci powiedzieć.
Skąd Ci się wzięły zmienne $edit_nick, $old_nick. Gdzie jest odczytanie wartości pól z formularza poprzez tabelę $_POST ? Sugerował bym również zainteresować się biblioteką mySQLi dla PHP ale to w ramach pracy dodatkowej w wolnej chwili. No i kto pozwala na zmianę nicka na portalu/forum ? Aktualnie połowa skryptu jest do przepisania. Wartości formularza masz dostępne w tabeli $_POST['index'] gdzie index to nazwa pola formularza.
<?
{
exit;
}
if (!$db)
{
exit;
}
mysql_select_db("baza");
?>Re: Edycja rekordów w MySQL
To nie są żadne cuda : P
Zmienna $edit_nick i $old_nick nie wzięła się z kosmosu tylko z pierwszej wersji formularza w której musiałem wpisać nowy nick i stary (żeby wiedziało co na co zamienić)
Potem dopiero wpadłem na pomysł że te $old_nick można wyciągnąć z formularza do logowania : /
Jeśli chodzi o odczyt pól z formularza poprzez $_POST chodzi Ci np. o coś takiego
[php]<?php
$login = $_POST['login'];
$edit_nick = $_POST['edit_nick'];
?>[/php]
Kto pozwala na zmiane nicka ? Niektórzy pozwalają ja podałem tylko taki przykład żeby poznać zasade jak to się robi, aby móc to wykorzystać w innych sytuacjach.
Sorry że tak męcze, może i zadaję głupie pytania, ale każdy chyba miał takie początki : )
Zmienna $edit_nick i $old_nick nie wzięła się z kosmosu tylko z pierwszej wersji formularza w której musiałem wpisać nowy nick i stary (żeby wiedziało co na co zamienić)
<form action="edit_user.php" method="post">
Zmień swój nick na: <input type="text" name="edit_nick"><br>
Stary nick: <input type="text" name="old_nick"><br>
<input type="submit" value="Zmień Nick">
</form>Jeśli chodzi o odczyt pól z formularza poprzez $_POST chodzi Ci np. o coś takiego
[php]<?php
$login = $_POST['login'];
$edit_nick = $_POST['edit_nick'];
?>[/php]
Kto pozwala na zmiane nicka ? Niektórzy pozwalają ja podałem tylko taki przykład żeby poznać zasade jak to się robi, aby móc to wykorzystać w innych sytuacjach.
Sorry że tak męcze, może i zadaję głupie pytania, ale każdy chyba miał takie początki : )
To są cuda bo chyba register_globals masz na serwerze włączone i dlatego Ci to w ogóle mogło gdzieś chodzić. A przypisanie z $_POST wygląda tak jak napisałeś. Pamiętaj żeby jako index umieścić nazwę pół formularza w których jest treść. Zawsze jak czegoś nie wiesz to za pomocą echo czy tam print wyświetl sobie zapytanie całe które kierujesz do bazy i zobacz czy byków nie ma.
OK dzięki za wszystkie porady i wskazówki.
Poradziłem sobie z tym wszystko działa tak jak powinno : )
Poradziłem sobie z tym wszystko działa tak jak powinno : )