Jak rozpocząć przygodę z grami flash?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
NikodemPL
Kontakt:

Jak rozpocząć przygodę z grami flash?

Post autor: NikodemPL »

Witam!

Mam pytanie iż nigdzie właściwie nie mogę się dowiedzieć jak tworzyć gry we flashu. Niby dużo o tym się pisze ale właściwie to nigdzie nic takiego nie ma... W temacie chciałbym dowiedzieć się czy muszę przejść jakiś kurs języka Flash. Czy przyda mi się program Macromedia Flash 8 Profesional ? Najbardziej chodziło by mi o tworzeniu gier w programie : "Macromedia Flash Professional 8" iż mam już go zakupionego ;)

(Zamiar mam tworzenia gier i umieszczania ich w internecie. "Ekipe" zawsze można znaleźć przez internet . Grę chciałbym w późniejszym czasie stworzyć w rodzaju MMORP typu Adventure Quest że masz swoją postać i tylko zdobywasz lvl i walczysz z potworami. W dodatku zdobywasz "kasę" i kupujesz domki xD

Gdzie mogę znaleźć do tego jakiś tutorial i materiały co potrzebne ;)?

Pozdrawiam.

Ps. Mam 14 lat i znam się świetnie na sprawach związanych z komputerem lecz wcale się nie znam na programowaniu I mam mnóstwo czasu.

Ps.2 Czy jest tutorial na program Macromedia Flash 8 Pro...?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Jak rozpocząć przygodę z grami flash?

Post autor: Marek_bf »

Żeby robić gry potrzeba (mocno uogólniając) czterech rzeczy.
1. pomysłu (fabuła, zasady, lokalizacja, klimat itp.)
2. wizualizacji (grafika, postacie, otoczenie, animacja, efekty specjalne, efekty dzwiękowe, udźwiękowienie)
3. oprogramowania (ActionScript, PHP, XML, JavaScript, Java, MyQSL, FlashRemoting, Socket Server itp.)
4. pieniędzy (euro, dolary, złotówki itp.)

Wszystkiego samemu się nie nauczysz, nie mając kasy nie skompletujesz zespołu fachowców, bez fachowców nie zrobisz nic konkretnego.

Co do umiejętności to sam Flash i ActionScript nie wystarczy. Trzeba też znać aplikacje serwerowi, bazo-danowe, serwery gniazd itp. Zakładanie, że w ciągu krótkiego czasu stworzy się coś fajnego, startując zresztą od zera jest mrzonką. Równie dobrze możesz wybierać się na księżyc.

Nie można też uogólniać i szukać tutoriala jak stworzyć grę, nawet gdyby taki istniał to nie mając odpowiedniej wiedzy nic byś nie zrobił.
Chcesz uczestniczyć w tworzeniu gry i zapewniać pole jej tworzenia związane z Flashem? Naucz się perfekcyjnie ActionScriptu i Object-Oriented Programming. Jak już będziesz miał to w jednym palcu to szukaj literatury o programowaniu gier http://helion.pl/katalog/55,0,0.html
McGrave

Post autor: McGrave »

Ze wszystkim się zgodzę z Markiem, oprócz punktu nr.4
Wcale nie trzeba pieniędzy, by stworzyć grę choć oczywiście jest to duże utrudnienie...
Najważniejszy jest czas. Musisz szukać ludzi, którzy będą go chcieli poświęcić. Uwierz, jak dobrze poszukasz to znajdziesz takich,
Kiedyś też chciałem stworzyć jakąś lepszą grę, ale czas okazał się największą przeszkodą.
Dla treningu zrobiłem 3 ubogie minigry - chociaż z tego mam satysfakcję...
Musisz się zastanowić, co jesteś w stanie zrobić, lub się chociaż nauczyć, a do czego będzie ci koniecznie potrzebna pomoc.
Prawdą jest, że wszystkiego nie opanujesz... Spodziewam się niestety, że wiele osób może cię ignorować ze względu na wiek.
Osobiście z chęcią ci pomogę, jak będę miał czas - niestety trzeba z czegoś żyć...
Generalnie potrafię prawie wszystko co Marek w punktach wypisał - w mniejszym lub większym stopniu :)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Widać nie znasz życia :) Przyzwoita gra wymaga zaangażowania specjalistów w swoich dziedzinach a specjaliści raczej nie pracują non-profit tylko dlatego, że jakiś nieznany im osobnik postanowił spełnić swoje marzenie i stworzyć super grę. Specjaliści zazwyczaj mają pracę, przez co nie mają czasu na spełnianie marzeń nieznajomych. Jak nie masz pieniędzy to możesz zebrać zespół, który w miesiąc stworzy grę typu: przeprowadź owieczkę na drugą stronę ulicy, w rzucie z góry i całkowicie pozbawioną przypadkowości oraz AI.
McGrave pisze:Generalnie potrafię prawie wszystko co Marek w punktach wypisał - w mniejszym lub większym stopniu :)
Możesz pokazać jakieś swoje dokonania?
McGrave

Jak znajdę trochę czasu, to zreferuję o co mi chodzi - bo widzę, że będę musiał się rozpisywać.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Jakie rozpisywanie się? Daj link do jakiejś gry, w której stosowałeś „prawie wszystko” to, co opisałem.
McGrave

Nigdzie nie zamieszczałem tych gier. Trochę cierpliwości Admi...
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

No comment 8)
NikodemPL
Kontakt:

teraz powiem tak... już znam się na tworzeniu animacji w programi Macromedia Flash Professional 8 (Flash Pro 8) Teraz niestety nie wiem gdzie mogę znaleźć jakiś tutorial do Action Script 2.0 ;)

Co do tych waszych "dyskusji" :D to ja to wszystko wiem ;) ale z tą owieczką to przesadziłeś ;P max 2 tygodnie :D
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

AS1 ale to prawie to samo co AS2 na początek bardzo dobra lektura: http://www.flashzone.pl/itemcat/113/Fla ... onscriptu/
NikodemPL
Kontakt:

a działa to do tego mojego programu?
adjaz
Nowy
Nowy

Post autor: adjaz »

McGrave pisze:...
Dla treningu zrobiłem 3 ubogie minigry - chociaż z tego mam satysfakcję...
chyba nie będzie to dla Ciebie kłopot jak wstawisz na forum AS
chętnie bym się czegoś nauczył

pozd
McGrave

W poniedziałek dysk mi padł i większość prac straciłem - łącznie z tymi, które mi zlecono :( Nie zdążyłem zrobić kopii zapasowej...
To oznacza że będę miał mało czasu, ale jeśli jest zainteresowanie to w weekend postaram się zrobić tutorial albo i tutoriale jak te gry zrobiłem. Od razu zastrzegam, że nie używałem jakichś wymyślnych skryptów (to nie było nawet potrzebne)
adjaz
Nowy
Nowy

Post autor: adjaz »

McGrave pisze:... Od razu zastrzegam, że nie używałem jakichś wymyślnych skryptów ...
co to znaczy wymyślne?
osobiscie uważam, że AS może być albo dobry albo zły, ale wymyślny !?
NikodemPL
Kontakt:

NikodemPL pisze:a działa to do tego mojego programu?
hm... ktoś mi w końcu odpowie! :D bo nadal po kilku odpowiedziach odpowiedzi nie uzyskałem :D a tu tylko napisać : Tak/Nie :D
ODPOWIEDZ